
Hot dogi powstały w USA w drugiej połowie XIX wieku i stosunkowo szybko stały się bardzo popularnym daniem i jednym z symboli USA. Parówka lub kiełbaska w bułce to danie które zarówno łączy jak i dzieli amerykanów – w samych tylko Stanach Zjednoczonych możemy wyodrębnić przynajmniej kilkanaście styli hot-dogów, które bardzo się od siebie różnią. Nowy Jork słynie z prostych hot-dogów jedynie z musztardą, w Ohio możemy spróbować hot-doga z kiełbasą o wdzięcznej nazwie Polish Boy, a w Arizonie królują Sonora Hot Dog, którymi zajmiemy się dziś!
Hot Dogi z Sonory wywodzą się z meksykańskiego stanu Sonora sąsiadującego od północy z Arizoną. Hot-dogi do Meksyku trafiły oczywiście z USA, aby następnie w zmodyfikowanej wersji powrócić do Wujka Sama. Historia hot dogów z Sonory sięga końcówki lat 80. XX wieku, ale prawdziwą sławę przyniosły im lata 90. kiedy podbiły ulice Phoenix, Tucson oraz innych miast Stanu Wielkiego Kanionu. Hot dogi te sprzedawane były najczęściej z niewielkich wózków przez sprzedawców nazywanych dogueros. Jednym z najpopularniejszych miejsc sprzedających Sonoran Hot Dog jest meksykańska restauracja El Guero Canelo znajdująca się od 1993 roku w Tucson.
Sonora Hot Dog charakteryzują się tym, że grillowana parówka owinięta w boczek podawana jest w miękkiej bułce z charakterystycznymi dodatkami – ciepłą fasolą pinto, cebulą, pomidorem oraz majonezem, musztardą oraz salsą jalapeno. Oprócz podstawowych dodatków wielu sprzedawców oferuje różne inne dodatki, często w postaci samoobsługowego mini bufetu z którego możemy sami wybrać topping naszego hot-doga. Jako bułka często wykorzystywane są bolilos, czyli bardzo puszyste i lekkie bułki przypominające niektóre dostępne w Polsce paluchy (sztangle/półbagietki). Jak przygotować hot-doga z Sonory? Jest to bardzo proste. Zapraszamy do przetestowania naszego przepisu, który powstał dzięki wsparciu sklepu Decofire, w którym możecie znaleźć grille gazowe renomowanych marek oraz inne produkty domowe i ogrodowe.
Przepis na Sonora Hot Dog:Wpis jest częścią serii kuchnie świata, w ramach której pokazujemy Wam przepisy przywiezione z różnych krajów. Więcej przepisów kuchni tex-mex znajdziecie w dziale kuchnia amerykańska. Zachęcamy również do zapoznania się z działami dotyczącymi kuchni hiszpańskiej, kuchni włoskiej oraz przepisów z pozostałych krajów.
Sonora Hot Dog
Składniki
- 6 parówek
- 6 bułek (najlepiej miękkich, lekkich i puszystych)
- 12 cienko krojonych plastrów boczku wędzonego (surowego lub parzonego)
- 2 średnie pomidory (ok. 300 gramów)
- 2 średnie cebule (ok. 150 gramów)
- 1 puszka fasoli pinto (400 gramów)
- marynowane jalapeno (ok. 50 gramów) lub salsa z jalapeno
- 6 sztuk świeżych papryczek jalapeno (ok. 180 gramów)
- majonez
- musztarda
Instrukcje
- Na patelnię lub do niewielkiego garnka wlewamy puszkę fasoli pinto wraz zawartością i na średnim ogniu doprowadzamy do wrzenia a następnie odparowujemy nadmiar płynu.
- Parówki owijamy w plastry wędzonego boczku. W zależności od grubości plastrów używamy jednego lub dwóch plastrów na parówkę.Boczek wędzony surowy powinien ładnie przylegać do parówki, jeśli chcecie użyć parzonego na początku konieczne mogą być wykałaczki.
- Parówki odkładamy na grilla.Jeśli chcecie możecie zrobić je też na patelni grillowej lub w ostateczności na zwykłej.Ważne aby podczas grillowania boczek ładnie się wytopił, stał się złocisty i chrupiący ale aby się nie przypalił dlatego używamy raczej niższej temperatury.
- Na grill wrzucamy kilka świeżych papryczek jalapeno, które później będziemy podawać jako dodatek obok hot-doga.
- Cebulę i pomidora kroimy w kostkę.
- Od góry rozcinamy bułki.W Arizonie oraz Meksyku często używane są bollilos oraz inne bułki, które charakteryzują się lekkością oraz puszystością. W Polsce w wielu piekarniach z łatwością kupicie paluchy (na Podkarpaciu nazywane sztanglami), które świetnie będą się nadawać do hot dogów w stylu Sonora.Ważne aby przy wyborze bułek wybrać takie, które są dość duże, ale przy tym lekkie co gwarantuje nam, że będą puszyste.
- W międzyczasie co jakiś czas obracamy parówki owinięte w boczek. Po chwili możemy wyciągnąć z nich też wykałaczki, jeśli ich użyliśmy. Pod wpływem temperatury boczek skurczy się tworząc na parówkach skórkę, która będzie dobrze do nich przylegać.
- Gdy ciecz z fasoli odparuje wyłączamy ogień.
- Gdy boczek na parówkach jest już zrumieniony możemy przełożyć je do bułek.
- Następnie dodać fasolę, kilka marynowanych papryczek jalapeno, świeżego pomidora oraz cebulę.Bardzo często występuje w też dodatek w postaci grillowanej cebuli.
- Hot dogi polewamy dość obficie majonezem oraz dodajemy niewielki pasek z musztardy.Do hot-dogów z Sonory zazwyczaj nie używa się keczupu, ale nie jest to składnik tak kontrowersyjny jak w przypadku hot-dogów nowojorskich więc czasem pojawia się jako dodatek do nich.
- Hot-dogi z Sonory w podstawowej wersji są już gotowe! W Arizonie oraz Sonorze bardzo często na tym etapie dodawane są jeszcze pozostałe dodatki, które według preferencji można wybrać z samoobsługowego bufetu.Jeśli chcecie użyć jakichś dodatków nie musicie się krępować! Ogranicza Was tylko wyobraźnia!
- Hot dogi podajemy z grillowanymi papryczkami jalapeno położonymi z boku talerza. Smacznego!
Partnerem tego wpisu jest Decofire.