Go Back
Print

Sonora Hot Dog

popularne w Arizonie hot-dogi wywodzące się z meksykańskiego stanu Sonora
Prep Time 7 minutes
Cook Time 7 minutes
Servings 6 porcji
Calories 4620kcal

Ingredients

  • 6 parówek
  • 6 bułek (najlepiej miękkich, lekkich i puszystych)
  • 12 cienko krojonych plastrów boczku wędzonego (surowego lub parzonego)
  • 2 średnie pomidory (ok. 300 gramów)
  • 2 średnie cebule (ok. 150 gramów)
  • 1 puszka fasoli pinto (400 gramów)
  • marynowane jalapeno (ok. 50 gramów) lub salsa z jalapeno
  • 6 sztuk świeżych papryczek jalapeno (ok. 180 gramów)
  • majonez
  • musztarda

Instructions

  • Na patelnię lub do niewielkiego garnka wlewamy puszkę fasoli pinto wraz zawartością i na średnim ogniu doprowadzamy do wrzenia a następnie odparowujemy nadmiar płynu.
    fasola pinto na patelni
  • Parówki owijamy w plastry wędzonego boczku. W zależności od grubości plastrów używamy jednego lub dwóch plastrów na parówkę.
    Boczek wędzony surowy powinien ładnie przylegać do parówki, jeśli chcecie użyć parzonego na początku konieczne mogą być wykałaczki.
    parówki w boczku
  • Parówki odkładamy na grilla.
    Jeśli chcecie możecie zrobić je też na patelni grillowej lub w ostateczności na zwykłej.
    Ważne aby podczas grillowania boczek ładnie się wytopił, stał się złocisty i chrupiący ale aby się nie przypalił dlatego używamy raczej niższej temperatury.
  • Na grill wrzucamy kilka świeżych papryczek jalapeno, które później będziemy podawać jako dodatek obok hot-doga.
    jalapeno na grillu
  • Cebulę i pomidora kroimy w kostkę.
  • Od góry rozcinamy bułki.
    W Arizonie oraz Meksyku często używane są bollilos oraz inne bułki, które charakteryzują się lekkością oraz puszystością. W Polsce w wielu piekarniach z łatwością kupicie paluchy (na Podkarpaciu nazywane sztanglami), które świetnie będą się nadawać do hot dogów w stylu Sonora.
    Ważne aby przy wyborze bułek wybrać takie, które są dość duże, ale przy tym lekkie co gwarantuje nam, że będą puszyste.
    krojenie bułki
  • W międzyczasie co jakiś czas obracamy parówki owinięte w boczek. Po chwili możemy wyciągnąć z nich też wykałaczki, jeśli ich użyliśmy. Pod wpływem temperatury boczek skurczy się tworząc na parówkach skórkę, która będzie dobrze do nich przylegać.
    parówki w boczku na grillu
  • Gdy ciecz z fasoli odparuje wyłączamy ogień.
    fasola pinto po odparowaniu
  • Gdy boczek na parówkach jest już zrumieniony możemy przełożyć je do bułek.
    wkładanie parówki do bułki
  • Następnie dodać fasolę, kilka marynowanych papryczek jalapeno, świeżego pomidora oraz cebulę.
    Bardzo często występuje w też dodatek w postaci grillowanej cebuli.
  • Hot dogi polewamy dość obficie majonezem oraz dodajemy niewielki pasek z musztardy.
    Do hot-dogów z Sonory zazwyczaj nie używa się keczupu, ale nie jest to składnik tak kontrowersyjny jak w przypadku hot-dogów nowojorskich więc czasem pojawia się jako dodatek do nich.
    polewanie hot-dogów sosem
  • Hot-dogi z Sonory w podstawowej wersji są już gotowe! W Arizonie oraz Sonorze bardzo często na tym etapie dodawane są jeszcze pozostałe dodatki, które według preferencji można wybrać z samoobsługowego bufetu.
    Jeśli chcecie użyć jakichś dodatków nie musicie się krępować! Ogranicza Was tylko wyobraźnia!
  • Hot dogi podajemy z grillowanymi papryczkami jalapeno położonymi z boku talerza. Smacznego!
    hot-dogi-z-sonory