Na patelnię lub do niewielkiego garnka wlewamy puszkę fasoli pinto wraz zawartością i na średnim ogniu doprowadzamy do wrzenia a następnie odparowujemy nadmiar płynu.
Parówki owijamy w plastry wędzonego boczku. W zależności od grubości plastrów używamy jednego lub dwóch plastrów na parówkę.Boczek wędzony surowy powinien ładnie przylegać do parówki, jeśli chcecie użyć parzonego na początku konieczne mogą być wykałaczki. Parówki odkładamy na grilla.Jeśli chcecie możecie zrobić je też na patelni grillowej lub w ostateczności na zwykłej.Ważne aby podczas grillowania boczek ładnie się wytopił, stał się złocisty i chrupiący ale aby się nie przypalił dlatego używamy raczej niższej temperatury. Na grill wrzucamy kilka świeżych papryczek jalapeno, które później będziemy podawać jako dodatek obok hot-doga.
Cebulę i pomidora kroimy w kostkę.
Od góry rozcinamy bułki.W Arizonie oraz Meksyku często używane są bollilos oraz inne bułki, które charakteryzują się lekkością oraz puszystością. W Polsce w wielu piekarniach z łatwością kupicie paluchy (na Podkarpaciu nazywane sztanglami), które świetnie będą się nadawać do hot dogów w stylu Sonora.Ważne aby przy wyborze bułek wybrać takie, które są dość duże, ale przy tym lekkie co gwarantuje nam, że będą puszyste. W międzyczasie co jakiś czas obracamy parówki owinięte w boczek. Po chwili możemy wyciągnąć z nich też wykałaczki, jeśli ich użyliśmy. Pod wpływem temperatury boczek skurczy się tworząc na parówkach skórkę, która będzie dobrze do nich przylegać.
Gdy ciecz z fasoli odparuje wyłączamy ogień.
Gdy boczek na parówkach jest już zrumieniony możemy przełożyć je do bułek.
Następnie dodać fasolę, kilka marynowanych papryczek jalapeno, świeżego pomidora oraz cebulę.Bardzo często występuje w też dodatek w postaci grillowanej cebuli. Hot dogi polewamy dość obficie majonezem oraz dodajemy niewielki pasek z musztardy.Do hot-dogów z Sonory zazwyczaj nie używa się keczupu, ale nie jest to składnik tak kontrowersyjny jak w przypadku hot-dogów nowojorskich więc czasem pojawia się jako dodatek do nich. Hot-dogi z Sonory w podstawowej wersji są już gotowe! W Arizonie oraz Sonorze bardzo często na tym etapie dodawane są jeszcze pozostałe dodatki, które według preferencji można wybrać z samoobsługowego bufetu.Jeśli chcecie użyć jakichś dodatków nie musicie się krępować! Ogranicza Was tylko wyobraźnia! Hot dogi podajemy z grillowanymi papryczkami jalapeno położonymi z boku talerza. Smacznego!