Panuozzo

Panuozzo to włoska kanapka podawana na ciepło, w bułce wykonanej z tego samego ciasta, co ciasto do pizzy. Ta pochodząca z Gragnano (Kampania) potrawa, to klasyka ulicznego street food’u w Neapolu. Wymyślona w 1983 roku przez Giuseppe Mascolo jest jednym z moich ulubionych włoskich dań.

To wspaniałe danie można jeść z różnymi dodatkami, dziś prezentujemy wam panuozzo con carciofi e capperi, czyli panuozzo z karczochami i kaparami. Oprócz tytułowych warzyw, w kanapce nie może oczywiście zabraknąć sera – w tym przypadku mozzarelli oraz wędliny – prosciutto cotto. Całość wzbogacona została smakiem ostrego sosu z papryczek chilli.

Przepis na Panuozzo w formie wideo:

Ten wpis jest częścią naszej kulinarnej serii Kuchnie Świata. Inne włoskie przepisy znajdziesz w zakładce kuchnia włoska, jeśli natomiast interesuje Cię wyjazd na półwysep apeniński, koniecznie zajrzyj do działu Włochy, gdzie umieściliśmy wiele ciekawych informacji dla odwiedzających.

Panuozzo con carciofi e capperi

Przepis na pyszną włoską kanapkę panuozzo con carciofi e capperi, czyli panuozzo z karczochami i kaparami
Czas przygotowania 10 minutes
Czas gotowania 5 minutes
Łączny czas 15 minutes
Porcje 2 kanapki
Kalorie 700kcal

Składniki

  • 400 gramów ciasta na pizzę
  • kilka plastrów prosciutto cotto lub innej szynki
  • kilkanaście sztuk kaparów ze słoika
  • kilka fragmentów karczocha marynowanego ze słoika
  • 1 kulka mozarelli 120 gramów
  • kilka sztuk pomidorów koktajlowych lub pół dużego pomidora
  • jedna garść liści rukoli

Instrukcje

  • Do przyrządzenia dwóch panuozzo potrzebujemy połowy ciasta na pizzę z tego przepisu. Jeśli ktoś, tak jak ja, preferuje większe kanapki to całość ciasta podzielić można na 3 części. Ciasto najlepiej podzielić przed wyrastaniem, ale jeśli np. planowaliśmy zrobić pizzę i w ostatniej chwili zmieniliśmy zdanie też możemy to zrobić.
    kulka ciasta po wyrośnięciu
  • Ciasto delikatnie spłaszczamy dłonią i rozgniatamy palcami. Następnie nieco rozciągamy obiema dłońmi tak, aby stworzyć owalne placki po około 1,5 centymetra grubości.
    Górę naszych kanapek smarujemy niewielką ilością oliwy z oliwek. Oliwy powinno być bardzo niedużo aby nie obciążyła ona ciasta. Jeśli będziecie piekli je w niższej niż ja temperaturze (poniżej 250 stopni) to posmarować górę można dopiero po pierwszej fazie pieczenia.
    ciasto na panuozzo
  • Panuozzo można przygotować na kamieniu lub bez. Przygotowane na kamieniu będzie jednak lepsze.
    Jeśli nie mamy kamienia to układamy je na blaszce i wkładamy na dolną półkę do nagrzanego na maksymalną temperaturę (u mnie jest to około 230 stopni) piekarnika, z ustawionym grzaniem góra-dół oraz termoobiegiem.
    Jeśli korzystamy z kamienia to zsuwamy je na rozgrzany kamień.
    panuozzo w trakcie pieczenia
  • Na kamieniu w temperaturze 310 stopni czas pieczenia to ok. 3 minuty
    Na kamieniu w temperaturze 240 stopni czas pieczenia to ok. 5 minut.
    panuozzo po pierwszym wypieku
  • Po wyjęciu z piekarnika panuozzo rozkrajamy.
  • Na jednej części układamy szynkę, karczochy, kapary oraz ewentualnie inne dodatki według uznania.
    układanie składników
  • Na drugą górną połówkę bułki rozkładamy mozzarellę, którą wcześniej tuż po pokrojeniu należy dokładnie wycisnąć w papierowy ręcznik.
    mozzarella na panuozzo
  • Całość wkładamy jeszcze raz do piekarnika aby zapiec składniki.
    W moim przypadku potrzebuję ok. 2 minut. Przy niższej temperaturze potrzebne będą 3-4 minuty.
    Jeśli używacie blaszki i macie w swoim piekarniku funkcję grill to możecie ją wykorzystać.
    panuozzo po zapieczeniu
  • Kanapki wyciągamy. Na dolnej części układamy resztę pomidorów i rukolę oraz polewamy sosem z papryczek chilli lub innym sosem według własnego uznania . 
    polewanie kanapki sosem
  • Przykrywamy górną częścią i nasze panuozzo z karczochami i kaparami jest gotowe do jedzenia!
    panuozzo
  • Smacznego!

Komentarze

Komentarzy