
Mushy peas, czyli gnieciony groszek to tradycyjny brytyjski dodatek popularny szczególnie w północnej części kraju. Gotowany groszek najczęściej używany jest jako dodatek do ryby z frytkami (fish and chips) oraz jako jedna z dwóch składowych dania pie and peas. Mushy peas jest bardzo prosty w przygotowaniu i świetnie sprawdzi się również jako dodatek urozmaicający polskie posiłki.
Do przygotowania gniecionego groszku potrzebny jest oczywiście groszek. W Wielkiej Brytanii używany jest do tego groszek mrożony, który tradycyjnie dzień wcześniej namaczany jest w roztworze wody i sody oczyszczonej. Ta tradycyjna metoda jest jednak dość czasochłonna, została więc wyparta przez inną, dużo szybszą, którą przedstawiamy w poniższym przepisie. Oprócz tego do przygotowania mushy peas potrzebować będziemy masła, cebuli szalotki oraz mięty. Wszystkie składniki dostaniecie w większości sklepów, a przygotowanie groszku nie zajmie Wam więcej niż 20 minut. Zapraszamy do wypróbowania naszego przepisu na brytyjski gnieciony groszek – mushy peas!
Wpis jest częścią serii kuchnie świata, w ramach której pokazujemy Wam przepisy z różnych krajów. Kuchnia brytyjska nie ma jeszcze swojego działu, a przepisy z nią związane znajdziecie w dziale kuchnie świata – pozostałe kraje.
Mushy peas
Składniki
- 300 gramów groszku mrożonego (ok. 2 szklanki)
- 1 cebula szalotka (ok. 35 gramów)
- 1 duży ząbek czosnku (ok. 6 gramów)
- 2 gałązki mięty
- 40 gramów masła
- 1/4 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki pieprzu
Instrukcje
- Do przygotowania mushy peas w Wielkiej Brytanii tradycyjnie stosuje się mrożony groszek. Jedna z tradycyjnych metod zakłada zalewanie go wodą dzień wcześniej, w większości przypadków przygotowuje się go szybciej – gotując.Do garnka wlewamy około litra wody i solimy (tak jak np. wodę na ziemniaki)
- Gdy woda zacznie się gotować wrzucamy groszek oraz gałązkę mięty.
- Szalotkę obieramy z łupiny i siekamy w drobną kostkę.
- Po około 8 minutach wyłączamy ogień pod garnkiem z groszkiem.
- Patelnię ustawiamy na największym palniku i średnim ogniu.Wrzucamy na nią 20 gramów masła i pokrojoną wcześniej szalotkę i smażymy przez około minutę.
- W tym czasie odcedzamy groszek, który wrzucamy na patelnię (pozbywając się wcześniej gałązki mięty).
- Wyciskamy ząbek czosnku i wszystko mieszamy.
- Smażymy przez około dwie minuty, a następnie wyłączamy ogień i dodajemy kolejne 20 gramów masła.Dodajemy szczyptę soli i pieprzu (po około 1/4 łyżeczki)
- Za pomocą tłuczka do ziemniaków rozgniatamy groszek.Mnie najlepiej smakuje kiedy jest rozgnieciony w dość niedbały sposób, a jego struktura jest dość dobrze wyczuwalna.
- Drobno siekamy 3 listki mięty i dodajemy do pogniecionego groszku.
- Nasz gnieciony groszek mushy peas jest gotowy.Świetnie sprawdzi się jako dodatek do ryby z frytkami (ang. fish and chips) ale również do innych dań, czy nawet jako urozmaicenie tradycyjnego polskiego obiadu.
- Smacznego!