Mushy peas – gnieciony groszek
mushy peas

Mushy peas, czyli gnieciony groszek to tradycyjny brytyjski dodatek popularny szczególnie w północnej części kraju. Gotowany groszek najczęściej używany jest jako dodatek do ryby z frytkami (fish and chips) oraz jako jedna z dwóch składowych dania pie and peas. Mushy peas jest bardzo prosty w przygotowaniu i świetnie sprawdzi się również jako dodatek urozmaicający polskie posiłki.

Do przygotowania gniecionego groszku potrzebny jest oczywiście groszek. W Wielkiej Brytanii używany jest do tego groszek mrożony, który tradycyjnie dzień wcześniej namaczany jest w roztworze wody i sody oczyszczonej. Ta tradycyjna metoda jest jednak dość czasochłonna, została więc wyparta przez inną, dużo szybszą, którą przedstawiamy w poniższym przepisie. Oprócz tego do przygotowania mushy peas potrzebować będziemy masła, cebuli szalotki oraz mięty. Wszystkie składniki dostaniecie w większości sklepów, a przygotowanie groszku nie zajmie Wam więcej niż 20 minut. Zapraszamy do wypróbowania naszego przepisu na brytyjski gnieciony groszek – mushy peas!

Wpis jest częścią serii kuchnie świata, w ramach której pokazujemy Wam przepisy z różnych krajów. Kuchnia brytyjska nie ma jeszcze swojego działu, a przepisy z nią związane znajdziecie w dziale kuchnie świata – pozostałe kraje.

Mushy peas

Przepis na tradycyjny brytyjski gnieciony groszek
Czas przygotowania 5 minutes
Czas gotowania 15 minutes
Łączny czas 20 minutes
Porcje 4 porcje
Kalorie 550kcal

Składniki

  • 300 gramów groszku mrożonego (ok. 2 szklanki)
  • 1 cebula szalotka (ok. 35 gramów)
  • 1 duży ząbek czosnku (ok. 6 gramów)
  • 2 gałązki mięty
  • 40 gramów masła
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki pieprzu

Instrukcje

  • Do przygotowania mushy peas w Wielkiej Brytanii tradycyjnie stosuje się mrożony groszek. Jedna z tradycyjnych metod zakłada zalewanie go wodą dzień wcześniej, w większości przypadków przygotowuje się go szybciej – gotując.
    Do garnka wlewamy około litra wody i solimy (tak jak np. wodę na ziemniaki)
    mrożony groszek zielony
  • Gdy woda zacznie się gotować wrzucamy groszek oraz gałązkę mięty.
    groszek z miętą w garnku
  • Szalotkę obieramy z łupiny i siekamy w drobną kostkę.
    szalotka pokrojona w kostkę
  • Po około 8 minutach wyłączamy ogień pod garnkiem z groszkiem.
  • Patelnię ustawiamy na największym palniku i średnim ogniu.
    Wrzucamy na nią 20 gramów masła i pokrojoną wcześniej szalotkę i smażymy przez około minutę.
    szalotka na maśle
  • W tym czasie odcedzamy groszek, który wrzucamy na patelnię (pozbywając się wcześniej gałązki mięty).
    groszek na patelni
  • Wyciskamy ząbek czosnku i wszystko mieszamy.
    czosnek z groszkiem
  • Smażymy przez około dwie minuty, a następnie wyłączamy ogień i dodajemy kolejne 20 gramów masła.
    Dodajemy szczyptę soli i pieprzu (po około 1/4 łyżeczki)
    masło w mushy peas
  • Za pomocą tłuczka do ziemniaków rozgniatamy groszek.
    Mnie najlepiej smakuje kiedy jest rozgnieciony w dość niedbały sposób, a jego struktura jest dość dobrze wyczuwalna.
    puree z groszku
  • Drobno siekamy 3 listki mięty i dodajemy do pogniecionego groszku.
  • Nasz gnieciony groszek mushy peas jest gotowy.
    Świetnie sprawdzi się jako dodatek do ryby z frytkami (ang. fish and chips) ale również do innych dań, czy nawet jako urozmaicenie tradycyjnego polskiego obiadu.
    mushy peas
  • Smacznego!
    fish and chips z mushy peas

Komentarze

Komentarzy