Guacamole
guacamole przepis

Guacamole to najpopularniejsza meksykańska salsa na bazie awokado. Guacamole sprawdzi się przede wszystkim jako dodatek do wszelkich dań zawierających tortille, świetnie nadaje się też jako dip do nachosów czy nawet jako składnik kanapek.

Guacamole w Meksyku znane jest od czasów przedkolumbijskich. Jego nazwa wywodzi się z azteckiego języka nahuatl, w którym zapisywana była jako āhuacamolli co można przetłumaczyć dosłownie jako mikstura (molli) z awokado (āhuacatl). To właśnie awokado stanowi podstawę i bazę guacamole. Do przygotowania guacamole w najbardziej podstawowej wersji wystarczą tylko awokado, sok z limonki i sól.

Guacamole jest salsą tak starą i tak powszechną, że przygotowywane jest na dziesiątki różnych sposobów z różnymi dodatkami. Zastanawiałeś się kiedyś jak zrobić guacamole? Dziś zapraszamy Cię, abyś sprawdził nasz przepis.

Przepis na Guacamole w wersji wideo:

Wpis jest częścią serii kuchnie świata, w ramach której przedstawiamy Wam różne ciekawe przepisy zarówno z tych bliższych jak kuchnia włoska, jak i z najodleglejszych zakątków świata. W ramach serii przygotowaliśmy już kilka przepisów związanych z kuchnią meksykańską oraz tex-mex, takich jak domowa kukurydziana tortilla czy quesadilla z kurczakiem. Kuchnia meksykańska, nie ma na stronie jeszcze swojego działu. Przepisy na dania z Meksyku możecie znaleźć w zakładce kuchnie świata – pozostałe kraje.

Guacamole

meksykańska salsa na bazie awokado

Czas przygotowania 10 minutes
Łączny czas 10 minutes
Porcje 4 porcje
Kalorie 860 kcal

Składniki

  • 2 duże awokado (około 500 gramów)
  • 1 mały pomidor (około 75 gramów)
  • 1/2 łyżeczki soli (około 3 gramy)
  • 1 świeże jalapeno lub inna papryczka chilli (około 25 gramów)
  • 1/2 małej cebuli czerwonej lub cukrowej (około 40 gramów)
  • kilka gałązek świeżej kolendry (około 5 gramów)
  • 1/2 limonki

Instrukcja

  1. Awokado, sok z limonki i sól wystarczą, aby przygotować podstawową wersję guacamole. Aby je przygotować potrzebne będzie dojrzałe awokado, które jest już nieco miękkie.

    W sklepach zazwyczaj sprzedawane są twarde owoce, które po zakupie powinny poleżeć w domu kilka dni. Jeśli chcecie przyrządzić guacamole, do sklepu po zakupy warto wybrać się kilka dni wcześniej.

  2. Do przygotowania guacamole potrzebna będzie też papryczka chilli. Możecie użyć dowolnej, w zależności od Waszych preferencji co do smaku i ostrości. Jeśli nie lubicie lub nie możecie jeść ostrych rzeczy, obecność papryczki chilli w guacamole można pominąć.

    W Meksyku najczęściej do przygotowania guacamole używa się zielonych papryczek jalapeno lub serrano.

    chilli
  3. Przygotowania rozpoczynamy od przekrojenia pomidora i usunięcia z obu połówek gniazda nasiennego. Najłatwiej zrobić to za pomocą łyżeczki.

    W Meksyku czasem zamiast pomidorów czerwonych do przygotowania guacamole używa się specjalnych odmian zielonych pomidorów, które właściwie nie są pomidorami a owocami miechunki pomidorowej – tomatillos.

    pomidor bez gniazda nasiennego
  4. Cebulę oraz pomidora kroimy w drobną kostkę, chilli oraz pietruszkę drobno siekamy.

  5. Dwa spore awokado (razem ok. 500 gramów) kroimy na pół i przekręcamy dwie połówki w przeciwnych stronach. W ten sposób pestka zostanie tylko w jednej połówce.

  6. W pestkę dynamicznie uderzamy nożem, który lekko się w niej zagłębi. Dzięki temu łatwym ruchem noża będziemy mogli usunąć ją z drugiej połówki.

    wyjmowanie pestki z awokado
  7. Za pomocą łyżki wybieramy awokado ze skórki.

    Jeśli awokado jest dojrzałe, to ten proces będzie szybki, a owoc będzie łatwo odchodził od skórki.

    obieranie awokado
  8. Przekrojone i wyjęte ze skórek awokado wrzucamy do miski, najlepiej aby była to miska szklana (w kontakcie z metalem awokado może się utlenić i poczernieć).

    awokado
  9. Wyciskamy na nie sok z połowy limonki.

    Sok daje nie tylko smak, ale powoduje spowolnienie procesów utleniania, dzięki czemu awokado nie czernieje.

  10. Awokado za pomocą widelca zgniatamy, tworząc coś w rodzaju pasty.

    Poziom zgniecenia awokado zależy od Waszych indywidualnych preferencji. Spotykałem guacamole, w których awokado nie było nawet zgniecione, tylko lekko pocięte oraz takie, w których było zupełną miazgą.

    Według mnie najlepsza struktura guacamole jest wtedy, kiedy awokado jest dość zgniecione, ale nadal znajdują się w nim większe wyczuwalne kawałki (jak na zdjęciu). Dlatego właśnie do gniecenia guacamole najlepiej nada się widelec (jeśli robicie większą ilość to możecie użyć też tłuczka do ziemniaków).

  11. Do rozgniecionego awokado dodajemy pokrojone wcześniej warzywa i solimy około 1/2 łyżeczki soli.

    sos guacamole przed wymieszaniem
  12. Wszystko dokładnie mieszamy i nasze guacamole jest już gotowe do jedzenia!

    guacamole po wymieszaniu
  13. Guacamole możecie zjeść od razu, jeśli jednak chcecie zostawić go trochę na później, odstawcie miskę do lodówki, wcześniej szczelnie odcinając dostęp powietrza za pomocą folii spożywczej.

  14. Guacamole sprawdzi się jako świetny dodatek do większości meksykańskich dań czy nawet jako sos do nachosów.

    chimichanga z guacamole
  15. Smacznego!

    guacamole

Komentarze

Komentarzy