Go Back
Print

Guacamole

meksykańska salsa na bazie awokado
Prep Time 10 minutes
Total Time 10 minutes
Servings 4 porcje
Calories 860kcal

Ingredients

  • 2 duże awokado (około 500 gramów)
  • 1 mały pomidor (około 75 gramów)
  • 1/2 łyżeczki soli (około 3 gramy)
  • 1 świeże jalapeno lub inna papryczka chilli (około 25 gramów)
  • 1/2 małej cebuli czerwonej lub cukrowej (około 40 gramów)
  • kilka gałązek świeżej kolendry (około 5 gramów)
  • 1/2 limonki

Instructions

  • Awokado, sok z limonki i sól wystarczą, aby przygotować podstawową wersję guacamole. Aby je przygotować potrzebne będzie dojrzałe awokado, które jest już nieco miękkie.
    W sklepach zazwyczaj sprzedawane są twarde owoce, które po zakupie powinny poleżeć w domu kilka dni. Jeśli chcecie przyrządzić guacamole, do sklepu po zakupy warto wybrać się kilka dni wcześniej.
  • Do przygotowania guacamole potrzebna będzie też papryczka chilli. Możecie użyć dowolnej, w zależności od Waszych preferencji co do smaku i ostrości. Jeśli nie lubicie lub nie możecie jeść ostrych rzeczy, obecność papryczki chilli w guacamole można pominąć.
    W Meksyku najczęściej do przygotowania guacamole używa się zielonych papryczek jalapeno lub serrano.
    chilli
  • Przygotowania rozpoczynamy od przekrojenia pomidora i usunięcia z obu połówek gniazda nasiennego. Najłatwiej zrobić to za pomocą łyżeczki.
    W Meksyku czasem zamiast pomidorów czerwonych do przygotowania guacamole używa się specjalnych odmian zielonych pomidorów, które właściwie nie są pomidorami a owocami miechunki pomidorowej - tomatillos.
    pomidor bez gniazda nasiennego
  • Cebulę oraz pomidora kroimy w drobną kostkę, chilli oraz pietruszkę drobno siekamy.
  • Dwa spore awokado (razem ok. 500 gramów) kroimy na pół i przekręcamy dwie połówki w przeciwnych stronach. W ten sposób pestka zostanie tylko w jednej połówce.
  • W pestkę dynamicznie uderzamy nożem, który lekko się w niej zagłębi. Dzięki temu łatwym ruchem noża będziemy mogli usunąć ją z drugiej połówki.
    wyjmowanie pestki z awokado
  • Za pomocą łyżki wybieramy awokado ze skórki.
    Jeśli awokado jest dojrzałe, to ten proces będzie szybki, a owoc będzie łatwo odchodził od skórki.
    obieranie awokado
  • Przekrojone i wyjęte ze skórek awokado wrzucamy do miski, najlepiej aby była to miska szklana (w kontakcie z metalem awokado może się utlenić i poczernieć).
    awokado
  • Wyciskamy na nie sok z połowy limonki.
    Sok daje nie tylko smak, ale powoduje spowolnienie procesów utleniania, dzięki czemu awokado nie czernieje.
  • Awokado za pomocą widelca zgniatamy, tworząc coś w rodzaju pasty.
    Poziom zgniecenia awokado zależy od Waszych indywidualnych preferencji. Spotykałem guacamole, w których awokado nie było nawet zgniecione, tylko lekko pocięte oraz takie, w których było zupełną miazgą.
    Według mnie najlepsza struktura guacamole jest wtedy, kiedy awokado jest dość zgniecione, ale nadal znajdują się w nim większe wyczuwalne kawałki (jak na zdjęciu). Dlatego właśnie do gniecenia guacamole najlepiej nada się widelec (jeśli robicie większą ilość to możecie użyć też tłuczka do ziemniaków).
  • Do rozgniecionego awokado dodajemy pokrojone wcześniej warzywa i solimy około 1/2 łyżeczki soli.
    sos guacamole przed wymieszaniem
  • Wszystko dokładnie mieszamy i nasze guacamole jest już gotowe do jedzenia!
    guacamole po wymieszaniu
  • Guacamole możecie zjeść od razu, jeśli jednak chcecie zostawić go trochę na później, odstawcie miskę do lodówki, wcześniej szczelnie odcinając dostęp powietrza za pomocą folii spożywczej.
  • Guacamole sprawdzi się jako świetny dodatek do większości meksykańskich dań czy nawet jako sos do nachosów.
    chimichanga z guacamole
  • Smacznego!
    guacamole