Daiquiri
daiquiri

Daiquiri to wymyślony pod koniec XIX wieku drink na bazie białego rumu, syropu cukrowego oraz soku z limonki. Drink wymyślony został przez amerykańskiego inżyniera Jenningsa Cox’a, który pracował w kopalni Daiquiri nieopodal drugiego największego miasta Kuby – Santiago de Cuba. W owym czasie rum uchodził raczej za trunek podrzędny, przeznaczony dla marynarzy, na salonach królował wtedy gin. Cox wymyślił tego drinka, bo skończył mu się gin, a nie chciał podawać swoim gościom czystego rumu. Wzbogacił go więc o sok z limonki oraz cukier tworząc połączenie, które przypadło do gustu jemu i jego gościom. Do spopularyzowania daiquiri przyczynił się młody medyk amerykańskiej marynarki Lucius W. Johnson, który koktajlu spróbował w 1909 roku. Johnson wprowadził go później do zamkniętego klubu dla oficerów Army and Navy Club w Waszyngtonie, skąd daiquiri rozpowszechniło się na cały świat. Daiquiri był ulubionym drinkiem prezydenta John F. Kennedy’ego oraz Ernesta Hemingwaya. Hemingway, który był również miłośnikiem mojito, podobno napisał nawet epigraf na ścianie jednego ze swoich ulubionych barów My mojito in La Bodeguita, My daiquiri in El Floridita.

Daiquiri podawane jest w kieliszku koktajlowym, który zazwyczaj ma 200 ml pojemności. Do przygotowania koktajlu będzie biały rum, syrop cukrowy oraz świeżo wyciśnięty sok z limonki. Ze sprzętów niezbędny będzie szejker oraz sitko. Jak zrobić daiquiri? Zapraszamy do przetestowania naszego przepisu!

Przygotowanie Daiquiri w formie wideo:

Ten artykuł jest częścią serii kuchnie świata oraz serii dotyczącej drinków, gdzie pokazujemy Wam klasyczne drinki i koktajle z różnych stron świata. W ramach tych serii znajdziecie u nas artykuły dotyczące np. Tequili Sunrise czy Pina Colady.

Daiquiri

przepis na ulubiony drink prezydenta Johna Kennedyego oraz Ernesta Hemingwaya
Czas przygotowania 5 minutes
Porcje 1 porcja
Kalorie 150kcal

Equipment

  • szejker
  • sitko

Składniki

  • 40 ml białego rumu
  • 15 ml syropu cukrowego
  • 20 ml soku z limonki (sok z ok. 1 małej lub 1/2 dużej limonki)
  • 1 plasterek limonki (do ozdoby)
  • kostki lodu

Instrukcje

  • Daiquiri podajemy w kieliszku koktajlowym o pojemności ok. 180-200 ml lub kieliszku, wersję podwójną można przygotować w kieliszku do margarity, który zazwyczaj ma ok. 300 ml.
  • Do kieliszka wrzucamy kilka kostek lodu aby go schłodzić. Kieliszek możemy też ewentualnie wcześniej zamrozić.
    Jest to bardzo ważne ponieważ daiquri to drink, który nie jest podawany z lodem.
    kieliszek koktajlowy
  • Do szejkera wlewamy 40 ml białego rumu
  • Dolewamy 20 ml soku z limonki
    sok z limonki
  • Dodajemy 15 ml syropu cukrowego.
    Syrop cukrowy możemy łatwo przygotować w domu mieszając wodę z cukrem w proporcjach 1:1. Przygotowanie oraz więcej o syropie cukrowym możecie zobaczyć w tym filmie.
    syrop cukrowy
  • Do szejkera dodajemy kilka kostek lodu, zamykamy i szejkujemy przez około 10 sekund.
  • Z kieliszka wyrzucamy lód i przez sitko wlewamy wstrząśnięte wcześniej w szejkerze składniki.
    Aby daiquri było jeszcze bardziej klarowne można użyć podwójnego sitka (jednego na szejkerze i jednego bezpośrednio przed kieliszkiem)
    przygotowanie daiquiri
  • Daiquiri jest gotowe! Kieliszek ozdabiamy plasterkiem limonki i podajemy.
Spróbujesz zrobić przepis?Pochwal się na inststories i koniecznie mnie oznacz @topgarpl

Komentarze

Komentarzy

Treść we wpisie przeznaczona jest dla użytkowników pełnoletnich. Klikając tak oświadczasz, że masz powyżej 18 lat.

Czy masz 18 lat?