Co kupić w Bułgarii? Najpopularniejsze bułgarskie produkty

co kupić w BułgariiBułgaria najczęściej kojarzy się Polakom jako cel wakacyjnych wyjazdów i wizyt w kurortach, takich jak Złote Piaski czy Słoneczny Brzeg. Ze względu na położenie i historię, Bułgaria ma wiele regionalnych produktów, których warto spróbować, a których nie znajdziemy w Polsce. Co przywieźć z Bułgarii? Jakich produktów spróbować? Co zjeść? Na te pytania postaramy się odpowiedzieć w poniższym artykule. Wpis powstał na podstawie naszych doświadczeń z kilku wizyt w Bułgarii, a w jego tworzeniu pomagali nam nasi bułgarscy znajomi, którym bardzo dziękujemy.

Ceny, większości opisywanych przez nas w tym artykule produktów, znajdziecie we wpisie Ceny w Bułgarii, do którego przeczytania gorąco zachęcamy. Jeśli wybieracie się do Bułgarii samochodem zajrzyjcie też do wpisu Samochodem do Bułgarii – co warto wiedzieć. Jeśli celem waszej podróży będzie letnia stolica Bułgarii – Warna przydatny na pewno okaże się artykuł komunikacja miejska w Warnie.

1. Ljutenica

LjutenicaLjutenica (bułg. лютеница) to pasta warzywna, której podstawę stanowi papryka, marchew oraz pieczone bakłażany. Podawana jest na kanapkach lub jako sos. Ljutenica występuje zazwyczaj w dwóch wersjach – ostrej i łagodnej. W smaku i konsystencji podobna jest do serbskiego ajvaru, do produkcji którego nie wykorzystuje się jednak np. marchwi. Ljutenica często wytwarzana jest przez Bułgarów w domach i to taka zawsze smakowała nam najbardziej. Ze względu na rozwój produkcji przemysłowej, z łatwością kupimy ją też w niemal każdym sklepie. Poszczególne ljutenice mogą się od siebie różnić stopniem zmielenia czy rodzajem zastosowanych przypraw. Wśród najlepszych marek sklepowych ljutenic wymienić można Deroni oraz Olineza (czerwone logo z białymi literami pisane cyrylicą – ОЛИНЕЗА, w logo druga litera „Л” wygląda bardziej jak A).

kanapki z ljutenicą i białym serem

Kanapki z ljutenicą i białym bułgarskim serem.

2. Ser kaszkawał

Ser kaszkawałKaszkawał (bułg. кашкавал) to wytwarzany z mleka krowiego i owczego półtwardy ser dojrzewający. Produkowany, podobnie jak mozzarella, z masy parzonej. Ma bladożółty kolor, a jego pikantność zależy od długości dojrzewania. Niekiedy nazywany cheddarem Bałkan, ser podawany jest w różnych formach – na kanapkach, w wersji topionej czy jako element deski serów. Wielu miłośników znajduje też wersja panierowana i smażona w głębokim oleju. Jego oficjalna nazwa w języku angielskim to bulgarian yellow cheese.

Ze względu na swoją powszechność znajdziemy go w każdym bułgarskim sklepie sprzedającym nabiał. Najczęściej produkowany jest w formie kilkukilogramowych walców o średnicy około 30 centymetrów. W sklepach dostępne są też pakowane próżniowo małe kawałki, które z łatwością przewieziemy do Polski. Podczas zakupów należy pamiętać, że dobry kaszkawał nie powinien mieć dziur (które w przypadku wielu innych serów świadczą o jakości).

Reklama

3. Kiselo mliko – bułgarski jogurt

Kiselo mlikoJogurt to produkt, z którego Bułgarzy są bardzo dumni. Spożywają go zresztą bardzo dużo, bo około 40 kilogramów rocznie na osobę. Według tradycji, specjał ten znany jest już od przeszło tysiąca lat. W bułgarskim społeczeństwie panuje przekonanie, że jogurt jest jedną z rzeczy powodujących długowieczność. Sam jogurt jest niepowtarzalny, bo wytwarzany przy użyciu występujących jedynie w Bułgarii bakterii Lactobacillus bulgaricus. Wbrew nazwie, nie jest podobny do znanego w Polsce zsiadłego mleka, jego gęsta konsystencja sprawia, że nie nadaje się do picia – należy go jeść łyżką. Ma białą lub lekko kremową barwę i jest nieco kwaśny.

Jogurt znany na całym świecie jako bułgarskie mleko lub jogurt bułgarski w bułgarskich sklepach nazywa się kiselo mleko (bułg. Кисело мляко), dostaniemy w każdym sklepie, gdzie sprzedawany jest nabiał. Najczęściej można kupić go w półlitrowych kubeczkach. Ze względu na konieczność przechowywania go w lodówce, niestety nie zabierzemy go raczej do Polski. Warto kupić i spróbować go na miejscu, bo według wielu próbujących ma smak, jakiego nie znajdziemy w żadnym innym jogurcie.

4. Kosmetyki z olejkiem różanym

kosmetyki z olejkiem różanymBułgaria jest największym producentem olejku różanego w Europie, wspólnie z Turcją zaspokajają ponad 90% światowego zapotrzebowania na ten produkt. Wytwarzany z róż damasceńskich olejek różany wykorzystywany jest w przemyśle kosmetycznym, warto więc przywieźć z Bułgarii kosmetyki, do których produkcji jest wykorzystywany. W Bułgarii znajdziemy szereg kosmetyków od kremów do rąk, przez mydła, szampony, sól do kąpieli po perfumy, w których wykorzystywany jest olejek różany.

5. Różane słodycze, konfitury i eliksir

eliksir-rozanyOlejek różany wykorzystywany jest nie tylko w przemyśle kosmetycznym. Będąc w Bułgarii warto kupić też produkty spożywcze, do których wytworzenia wykorzystane zostały róże. W większości marketów znajdziemy różane marmolady (bułg. Сладко от рози), które zazwyczaj są bardzo słodkie. Warto również spróbować cukierków i innych słodyczy o różanym smaku. Wart uwagi jest również różany eliksir, bardzo słodki i podobny w konsystencji do miodu. Można go wykorzystać między innymi do słodzenia herbaty.

Różana marmolada.

6. Bułgarskie przyprawy: czubrica i kolorowa sól

bulgarskie przyprawyZ Bułgarii przywieźć warto również przyprawy z cząbrem górskim. W Bułgarii niezwykle popularna jest czubrica (czubryca, bułg. чубрица), która jest mieszanką ziół opartą właśnie na cząbrze górskim. Czubrica może różnić się nieco w wyglądzie w zależności od tego, jakie inne przyprawy zostały w niej użyte. Najpopularniejsza jest czubrica zielona, w której skład, oprócz cząbru, wchodzą jeszcze czosnek zielony, pietruszka, kozieradka oraz czubrica czerwona, do której dodawana jest słodka lub ostra papryka. Czubrica wykorzystywana jest zarówno do sałatek, serów oraz mięs i niektórych zup.

Cząber górski wykorzystuje się też do produkcji innej ciekawej mieszanki – kolorowej soli (szarena sol, bułg. Шарена сол). Bazą do mieszanki jest czubrica, która wzbogacana jest o sól, tymianek, oregano oraz inne zioła. Obie mieszanki przypraw dostaniemy w niemal każdym bułgarskim sklepie, w opakowaniach różnych rozmiarów.

7. Bułgarskie wina

bułgarskie wino melnikWina są jednym z flagowych produktów Bułgarii. Niemal 90% wina produkowanego w tym kraju przeznaczone jest na eksport. W Bułgarii szczególnie popularne są wina czerwone (około 60% całej produkcji). W Bułgarii wyróżnić można 5 regionów winiarskich (Czarnomorski, Równiny Naddunajskiej, Niziny Trackiej, Podbałkański, Doliny Strumy). Wśród win czerwonych dominują międzynarodowe szczepy merlot, cabernet sauvignon oraz lokalne melnik, mavrud, rubin i gymza. Wśród, nieco mniej popularnych, szczepów białych winogron najpopularniejszym jest chardonnay.

Jeśli chodzi o popularnych producentów bułgarskich win, to warto zwrócić uwagę na marki takie jak Domaine Boyar, Tcherga (średnia półka cenowa) oraz Zegreus (wina raczej droższe). W Bułgarii dość popularne są też wina producenta o, jakże polsko brzmiącej nazwie, Katarzyna Estate.

8. Menta

mentaMenta (bułg. Мента) to popularny w Bułgarii likier z olejków z zielonej mięty. Menta jest dość słodka i orzeźwiająca, dlatego pita jest głównie w ciepłych miesiącach, w drinkach powstających z połączenia jej z mlekiem lub Sprit’em. Likier zazwyczaj ma około 25% alkoholu. Menta jest stosunkowo tania i dostępna w większości bułgarskich sklepów, które sprzedają alkohol. Nie dostaniemy jej raczej u nas w kraju, dlatego jeśli wam posmakuje warto wziąć kilka butelek do Polski.

menta ze sprite

Menta pomieszana ze sprite.

Komentarze

Komentarzy