Szarpana wołowina – ropa vieja

Ropa vieja to danie uznawane za narodowe danie kubańskie, mimo iż swoje korzenie ma jeszcze w Hiszpanii i znane jest również w innych zakątkach świata, do których dotarli hiszpańscy kolonizatorzy. Wolno gotowana szarpana wołowina jest najczęściej podawana z ryżem oraz czarną fasolą, ale świetnie sprawdzi się również podawana z tortillą w formie burrito czy jako element tacos.

Ropa vieja w bezpośrednim tłumaczeniu znaczy „Stare ubrania” i z nazwą tą związana jest legenda o powstaniu dania według której przed laty bardzo biedny starzec aby wyżywić swoją rodzinę musiał ugotować stare ubrania. Staruszek modlił się przy tym bardzo gorliwie dzięki czemu dokonał się cud, a stare ubrania zamieniły się w piękną wołowinę.

Przepis na szarpaną wołowinę:

Ropa vieja

Ropa vieja, czyli szarpana wołowina
Czas przygotowania 10 minutes
Czas gotowania 4 hours
Porcje 6 porcji
Kalorie 2000kcal

Składniki

  • 1 kg wołowiny (najlepiej łata)
  • 1 papryka zielona (ok. 200 g)
  • 1/2 papryki czerwonej (ok. 100 g)
  • kilka papryczek chilli (ok. 50 gramów, opcjonalnie, regulujemy nimi ostrość)
  • 1 czerwona cebula (średnia, ok. 75 g)
  • 1 cebula biała (średnia, ok. 75 g)
  • kilka gałązek kolendry (ok. 10 g)
  • 2 liście laurowe
  • 2 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki kminu
  • 1 łyżeczka pieprzu (drobno zmielonego)
  • 1 łyżeczka papryki wędzonej w proszku (słodkiej lub pikantnej)
  • 1/2 łyżeczki suszonego mielonego chilli (opcjonalnie)
  • 1 łyżeczka oregano kubańskiego (trudno dostępne w Polsce)(można zamiast niego użyć zwykłego oregano, które jest inne w smaku ale też pasuje)
  • 500 ml przecieru pomidorowego

Instrukcje

  • Przygotowanie szarpanej wołowiny jest bardzo proste i wymaga niewielkich nakładów pracy, ale niestety trzeba uzbroić się w cierpliwość ponieważ jest to danie wolnogotowane i czas jego gotowania zajmie od 4 do 8 godzin.
    Możecie przygotować je tak jak ja w wolnowarze. W tym wypadku przygotowanie na wyższej mocy high powinno zająć ok. 4-4,5 godziny, a na niższej mocy low od 7 do 9 godzin.
    Jeśli chcecie przygotować je w piekarniku to tam czas pieczenia będzie wynosił około 6 godzin przy temperaturze ok. 100 stopni.
  • Do szarpanej wołowiny ropa vieja najczęściej używana jest łata wołowa, jest to mięso chude oraz mające długie włókna, dzięki czemu bardzo łatwo się je szarpie.
    Mięso według potrzeb musimy oczyścić z błonek oraz niedoskonałości.
    Możecie użyć też innych kawałków chudej wołowiny, często wykorzystywany jest np. mostek.
  • Przygotowanie rozpoczynamy od skompletowania przypraw, które możemy ze sobą wymieszać.
    Ja na około kilogram mięsa używam:
    – 2 liście laurowe
    – 2 łyżeczki soli
    – 2 łyżeczki kminu
    – 1 łyżeczka pieprzu
    – 1 łyżeczka papryki wędzonej (słodkiej lub ostrej)
    – 1/2 łyżeczki chilli
    – 1 łyżeczka oregano*
    * – powinno użyć się oregano kubańskiego (mięty meksykańskiej), które niestety jest u nas trudno dostępne. Nasze europejskie oregano należy do innej rodziny roślin i nie jest bardzo podobne, ale pasuje do tego dania więc podobnie jak ja możecie użyć właśnie jego.
    przyprawy
  • Paprykę pozbawiamy gniazd nasiennych, a następnie kroimy w paski. Ja używam jednej papryki zielonej oraz 1/2 papryki czerwonej ale możecie zmienić te proporcje.
    pokrojona papryka
  • Papryczki chilli kroimy w drobne plasterki. Ja używam ok. 50 gramów papryczek, ale to jak dużo i jakiego ich rodzaju użyjecie zależy od Was. Papryczki te będą decydować o poziomie ostrości dania więc wybierzcie takie, aby ich moc była dostosowana do waszych preferencji i możliwości.
    kolendra
  • Jedną białą oraz jedną czerwoną cebulę kroimy w plasterki lub półplasterki.
    Podobnie jak z papryką możecie użyć tylko np. dwóch czerwonych lub tylko dwóch białych cebul.
  • 3 ząbki czosnku obieramy, a następnie kroimy w plasterki.
  • Nieregularnie siekamy kilka gałązek kolendry.
    kolendra
  • Do wolnowaru wrzucamy mięso, a następnie posypujemy go przyprawami i dodajemy pokrojone wcześniej warzywa.
  • Zalewamy przecierem pomidorowym, przykrywamy i pozostawiamy na 4 godziny jeśli zamierzamy użyć wyższej mocy high.
    To danie można zrobić również na niższej mocy low, wtedy czas gotowania to ok. 8 godzin. To świetna opcja jeśli chcecie po pracy mieć w domu pyszny i ciepły obiad!
    Jeśli natomiast szarpaną wołowinę zamierzacie przygotować w piekarniku do w naczyniu żaroodpornym pod przykryciem powinna ona spędzić ok. 6-7 godzin w temperaturze 100 stopni.
    polewanie przecierem pomidorowym
  • Po upłynięciu odpowiedniego czasu gotowania sprawdzamy czy mięso łatwo się rozpada. Jeśli tak to znaczy, że jest gotowe i możemy przejść do jego szarpania.
    Jeśli mięso nie będzie jeszcze bardzo miękkie i nie będzie się bez problemów rozpadać to pozostawcie je w wolnowarze lub piekarniku na dodatkowe 30-60 minut, a po tym czasie na pewno będzie już gotowe.
  • Wołowinę rozszarpujemy za pomocą widelców, a następnie mieszamy z zawartością naczynia.
  • Na Kubie najczęściej podawana jest z ryżem oraz czarną fasolą. Ryż świetnie pasuje do tego dania i jest ono z nim wręcz obłędne.
    szarpana wołowina z ryżem
  • Ropa vieja świetnie sprawdzi się również jako dodatek do tacos czy np. wypełnienie burrito.
    Smacznego
    burrito z szarpaną wołowiną

Partnerem tego wpisu jest Crock-Pot.
W artykule używałem wolnowaru Crock-Pot 6l DuraCeramic CSC027X.

Komentarze

Komentarzy