Cygańska pieczeń (cigánska pečienka) to bardzo proste danie, określane czasem mianem słowackiego hamburgera. Sprzedawana jest głównie w okresie Świąt Bożego Narodzenia na Jarmarku Bożonarodzeniowym w Bratysławie oraz innych jarmarkach na terenie Słowacji. Głównymi składowymi dania są biała bułka, duszona cebula, musztarda oraz mięso wieprzowe lub z kurczaka. Według nas, dużo lepsza jest wersja z wieprzowiną – bravčová cigánska pečienka i to właśnie jej polecamy Wam spróbować. Danie, mimo że proste, jest naprawdę bardzo dobre, nie tylko podczas świątecznego jarmarku, kiedy na jego odbiór wpływa dodatkowo klimat wydarzenia, ale również wtedy, kiedy przyrządzane jest w domu.
Przepis na Cygańską Pieczeń:Wpis jest częścią serii kuchnie świata, w ramach której przedstawiamy Wam przepisy z różnych krajów. Kuchnia słowacka nie posiada jeszcze swojej kategorii, przepisy znajdziecie w dziale kuchnie świata – pozostałe kraje, gdzie znajdziecie np. przepis na bałkańskiego hamburgera – pljeskavicę. Zapraszamy też do zapoznania się z działami kuchnia włoska oraz kuchnia amerykańska, gdzie zamieściliśmy między innymi przepis na panuozzo – wyśmienite włoskie kanapki.
Cygańska pieczeń
Składniki
- 500 gramów karkówki wieprzowej
- 3 duże cebule (ok. 400 gramów)
- 3 ząbki czosnku (ok. 12 gramów)
- 1 i 1/2 łyżeczki soli (ok. 7 gramów)
- 1 szklanka mleka (ok. 250 mililitrów)
- 1 łyżeczka pieprzu (ok. 2 gramów)
- 4 jasne bułki
- musztarda
Instrukcje
- Karkówkę kroimy w cztery plastry mniej więcej równej grubości.
- Plastry mięsa bardzo mocno rozbijamy przez folię spożywczą.Ja folią owijam też deskę.
- Trzy ząbki czosnku rozgniatamy za pomocą dłoni i kroimy na mniejsze fragmenty.
Nie siekamy czosnku drobno, każdy ząbek powinien być pocięty na kilka (4-6) kawałków. - Półtorej łyżeczki soli oraz łyżeczkę czarnego zmielonego pieprzu, wysypujemy na spodek.
Następnie nacieramy i posypujemy nim każdy z kawałków rozbitej wcześniej karkówki. - Mięso wkładamy do miski, przekładając je kawałkami czosnku i zalewając delikatnie mlekiem.
Możecie użyć takiego mleka, jakie macie w lodówce, może to być zarówno 2%, jak i 3,2%. - Mięso możemy jeszcze lekko wymieszać ręką, aby mleko dotarło do każdego kawałka.
Miskę przykrywamy talerzem i odkładamy do lodówki. Karkówka w takiej marynacie może stać całą noc. Świetnie będzie nadawać się do pieczenia już po 5-6 godzinach.
Wbrew pozorom to bardzo ważny punkt w tym przepisie i nie należy go pomijać, bo w dużej mierze decyduje on o finalnym smaku naszego słowackiego hamburgera. - Cebule obieramy z łupin, a następnie kroimy w plastry o grubości maksymalnie 0,5 centymetra. Plastry cebuli mogą być trochę cieńsze, jeśli takie wolicie. Uważajcie jednak, aby nie były za grube, bo przez to trudniej będzie je udusić.
- Cebulę przekładamy na płytę żeliwną grilla, na której rozgrzewamy wcześniej niewielką ilość oleju roślinnego lub smalcu.
- Zmniejszamy ogień, przykrywamy i dusimy przez około 20 minut. Co jakiś czas mieszamy, w trakcie możemy wlać na patelnię lub płytę grilla również niewielką ilość wody (około 100 mililitrów), która ułatwi proces duszenia.Cebulę można przygotować też na patelni, którą dobrze jest przykryć.
- Cebula będzie gotowa, kiedy stanie się miękka i nabierze złocistego koloru.
- Kiedy cebula się dusi możemy przejść do przygotowania mięsa. Na jarmarkach bożonarodzeniowych, cygańska pieczeń przygotowywana jest na dużych grillach z płytami grzewczymi.
W domu można ją upiec na grillu elektrycznym lub usmażyć na patelni na niewielkiej ilości smalcu lub oleju roślinnego. - Z racji, że pieczeń jest dość cienka, smaży się bardzo szybko. Długość grillowania musicie wyczuć sami, bo zależna będzie od mocy grilla, którego użyjecie lub Waszej kuchenki. Ja smażę cygańską pieczeń na średniej mocy grilla lub na średnim ogniu średniego palnika w kuchence gazowej.
- Do cygańskiej pieczeni najlepiej użyć białej bułki. Wybierając ją, starajcie się znaleźć taką, która będzie duża, a zarazem lekka. To właśnie z takimi "napompowanymi" bułkami spotykałem się jedząc to danie na Słowacji. Dużego rozmiaru bułki, których użyłem, ważyły jedynie po około 80 gramów.
- Bułki kroimy na pół, tak aby nie rozrywać łączności między obiema połówkami.
Spód polewamy musztardą. - Do bułki wkładamy usmażoną karkówkę.
- Dodajemy uduszoną cebulę i znów polewamy musztardą.
Musztarda jest bardzo ważną częścią tego przepisu, nie powinniśmy jej żałować.Z racji, że jest to proste danie, można użyć zwykłej musztardy np. słonecznej. - Nasz słowacki hamburger – cygańska pieczeń jest gotowa!
Smacznego!
Partnerem tego wpisu jest producent grilli gazowych Koler.