Blue Hawaii Virgin to bezalkoholowa wersja drinka, który wymyślony został w 1957 roku w Waikiki na Hawajach. Jego twórcą był Harry Yee, legendarny barman który prawdopodobnie jako pierwszy zaczął ozdabiać drinki parasolką. Mocktail Blue Hawaii jest bardzo orzeźwiający i ma piękny kolor.
Blue Hawaii Virgin podawany jest zazwyczaj w kieliszku koktajlowym typu hurricane. Bezalkoholowa wersja Blue Hawaii ma sporo zmian w stosunku do swojego pierwowzoru. Zamiast likieru używamy syropu blue curacao, zamiast sour mix świeżego soku z limonki, a całość dopełniamy wodą gazowaną. Jedynym składnikiem, który pozostaje niezmienny w stosunku do wersji klasycznej jest sok z ananasa. Zapraszamy do przetestowania naszej wariacji dotyczącej bezalkoholowej wersji drinka Blue Hawaii.
Przygotowanie Blue Hawaii Virgin w formie wideo:Ten artykuł jest częścią serii kuchnie świata oraz serii dotyczącej drinkówbezalkoholowych, gdzie pokazujemy Wam wersje virgin drinków i koktajli z różnych stron świata. W ramach tej serii znajdziesz u nas przepisy między innymi na bezalkoholową Pina Coladę.
Blue Hawaii Virgin
Składniki
- 150 ml soku z ananasa
- 30 ml soku z limonki (ok. 1 limonka)
- 20 ml syropu blue curacao
- woda gazowana (ok. 20-40 ml)
- kilka kostek lodu
- świeży ananasa (opcjonalnie, do ozdoby)
Instrukcje
- Szklankę wypełniamy kostkami lodu
- Wlewamy 150 mililitrów soku z ananasa
- Dodajemy 30 mililitrów soku wyciśniętego z limonki.Jedna mała limonka ma około 25 ml soku. Duża limonka może dać nawet 50 mililitrów.
- Dodajemy 20 mililitrów syropu blue curacao.
- Dopełniamy wodą gazowaną i dokładnie mieszamy.
- Ozdabiamy kawałkiem ananasa, wkładamy rurkę i Blue Hawaii w wersji virgin jest gotowe do podania.