Piwo odgrywa we Lwowie ważną rolę od ponad 300 lat. Lwowski browar był jednym z największych na terenie Polski, Austro-Węgier oraz Ukrainy. Lwowskie nadal uznawane jest za najlepsze koncernowe piwo na Ukrainie, a Lwów to największe miasto z browarniczymi tradycjami w tym kraju. Muzeum Piwa we Lwowie to pozycja obowiązkowa dla każdego smakosza złocistego trunku. Zapraszamy do zapoznania się z naszym artykułem! Jeśli jesteś piwoszem, z pewnością zainteresuje Cię artykuł o najlepszych barach i restauracjach we Lwowie.
Wybierając się do Lwowa koniecznie przeczytaj nasze artykuły z kategorii Ukraina. Zerknij do wpisu Lwów – zwiedzanie i informacje dla odwiedzających oraz trasa zwiedzania Lwowa w jeden dzień.
Muzeum Piwa we Lwowie – informacje praktyczne
Adres: вул. Клепарівська 18 (ul. Kleparivska 18), Lwów
Współrzędne wejście: 49.847739, 24.015503
Godziny otwarcia: codziennie od godziny 10:00 do 19:00
Cena biletów: bilet normalny 60 hrywien (ok. 7,90 zł), bilet ulgowy 48 hrywien (ok. 6,30 zł) studenci i dzieci w wieku 7-18, dzieci do lat 6 bezpłatnie, zestaw testowy czterech piw 40 hrywien (ok. 5,26 zł)
Czas zwiedzania: około 1,5 godziny
Lviviarnia, bo tak właściwie nazywa się Muzeum Piwa we Lwowie, mieści się około 1200 metrów od Opery. Najłatwiej dotrzeć do niego spacerem, który spod Opery zajmie około 15 minut. Muzeum otwarte jest codziennie od 10:00 do 19:00. Mieści się w działającym nadal browarze, który dostrzeżemy już z daleka. Oprócz zwiedzania, w muzeum możemy zakupić również zestaw testowy czterech piw lwowskiego browaru, który kosztuje 40 hrywien (ok. 5,26 zł).
W muzeum znajduje się też sklep z pamiątkami, gdzie można zakupić między innymi koszulki, kufle czy zestawy prezentowe z piwem.
Piwo we Lwowie – historia
Lwów to jedno z najważniejszych miast z tradycjami browarniczymi w Europie Wschodniej. Pierwsze niewielkie browary pojawiły się w mieście już w XV wieku. W 1656 roku prawo warzenia, dzięki wsparciu króla Jana II Kazimierza, otrzymali lwowscy jezuici. W 1715 roku przenieśli oni swoją produkcję na działkę otrzymaną od księcia Stanisława Potockiego, tworząc pierwszy w mieście browar działający na skalę przemysłową. Działający od ponad 300 lat zakład jest najstarszym czynnym browarem na terenie dzisiejszej Ukrainy. W okresie międzywojennym był to jeden z najstarszych browarów w Polsce (w 1928 roku działało w Polsce 179 browarów, z czego duża część powstała w latach 1840-1899).
Rozwój browarnictwa we Lwowie spowodowany był napływem do miasta Niemców, którzy szukali w nim wytchnienia od ciągłych konfliktów zbrojnych, które były codziennością w rozbitych niemieckich księstwach. Przybywający do miasta Niemcy przywieźli ze sobą wiedzę i technologię, dzięki której możliwe było warzenie dobrego piwa. W tym kontekście szczególnie warto wymienić pruskiego przedsiębiorcę Roberta Domsa, który zmienił nie tylko lwowskie browarnictwo, ale i całe miasto. Doms będący jednym z największych przemysłowców w Galicji, był między innymi prezydentem Lwowskiej Izby Handlowej i Przemysłowej, właścicielem fabryki kawy zbożowej oraz otwartego w latach 50′ XIX wieku browaru. Jego imię do dziś nosi jedna z marek piwa produkowanego we Lwowie.
XIX wiek to zdecydowanie ważny okres dla piwowarstwa we Lwowie. Już na początku XIX wieku miasto odegrało pewną rolę w emancypacji kobiet, które mogły pić piwo, tak jak mężczyźni. Lwów w tym okresie przeżywał prawdziwy piwny boom, wywierając również wpływ na inne miasta.
W okresie międzywojennym Browary Lwowskie, które powstały z połączenia pięciu mniejszych browarów w 1898 roku, były jednym z najnowocześniejszych w Polsce. Lwowski browar z powodzeniem konkurował z przedsiębiorstwami krajowymi i zagranicznymi. W ciągu 8 godzin na automatycznej linii produkcyjnej, bez użycia ludzkich rąk butelkowano około 32 tysiące butelek piwa. W owym okresie w zakładzie pracowało ponad 600 osób.
Piwo Lwowskie, które stało się rozpoznawalną marką, troszczyło się nie tylko o jakość produktów, ale również o odpowiednią promocję i marketing. Wprowadzanie na rynek nowych produktów zawsze związane było z kampaniami promocyjnymi, takimi jak parady ulicami miasta.
Ciekawą postacią w historii lwowskiego browarnictwa jest Karol Kisielka, który otworzył obok swojego browaru piwne SPA, w którym podczas zabiegów pito piwo przy akompaniamencie orkiestry. Z jego usług korzystała m.in. Maria Konopnicka.
Kiedy Lwów stał się częścią Związku Radzieckiego, piwo Lwowskie uznawane było za najlepsze w całym ZSRR. Zakład znacjonalizowano w 1963 roku. Piwo sprzedawane było na lotniskach, statkach i w najlepszych hotelach. Podobno ze Lwowa każdego dnia drogą lotniczą do Moskwy dostarczana była beczka świeżego piwa, która wędrowała na Kreml.
Po odzyskaniu niezależności przez Ukrainę w 1993 roku, spółka przeszła w ręce prywatnego przedsiębiorstwa Baltic Beverages Holding. W 1999 roku browar odkupiony został przez spółkę Carlsberg, której własnością jest do dziś.
Lwiwiarnia – zestaw testowy
Po zakończeniu zwiedzania muzeum znajdziemy bar, w którym możemy zamówić zestaw testowy. Zawiera on cztery piwa o objętości 150 mililitrów. Skład piw, które znajdują się w zestawie czasem się zmienia. Kiedy my odwiedziliśmy Muzeum Piwowarstwa we Lwowie były to lager – Lvivskie 1715, niefiltrowany lager – Lvivski Bily Lev, wiedeński lager – Robert Doms oraz ciemny lager – Lvivskie Dunkel.
Zestaw testowy kosztuje 40 hrywien (ok. 5,26 zł), więc nie odbiega zbytnio ceną od piwa sprzedawanego w barach. Do piwa możemy zamówić również słone przekąski, takie jak suszone mięso czy orzeszki (koszt 30 hrywien).
Piwo we Lwowie – dziś
Piwo Lwowskie, które jest sztandarowym produktem browaru, sprzedawane jest na terenie całej Ukrainy oraz eksportowane do kilku krajów w tym Polski.
Piwo Lwowskie sprzedawane w butelkach:
- Lvivske Dunkiel – pilsner, 4.7% ABV
- Lvivske 1715 – pilsner, 4.0% ABV
- Lvivske Svitle – pilsner, 3.7% ABV
- Lvivske Mitsne – mocny pilsner, 7.0% ABV
- Lvivske Porter – stout, 8.0% ABV
- Lvivske Rizdvyane („Christmas”) – ciemne piwo świąteczne, 3.9% ABV
W 2014 roku Lwowskie rozpoczęło sprzedaż piw sygnowanych marką Robert Doms:
- Robert Doms Munhensky – dark lager, 4.5 ABV
- Robert Doms Belgiysky – pilsner, 4.7 ABV
- Robert Doms Vidensky – wiedeński lager, 4.7 ABV
- Robert Doms Belgiysky – pilsner, 4.3 ABV
- Robert Doms – american ale, 5.3 ABV
Oprócz tego browar produkuje również piwo Lwowski Biały Lew, które dostępne jest w wersji lanej (nie jest butelkowane) oraz kilka innych mniejszych marek piwa i kwas chlebowy Taras.