Go Back
Print

Ciasto na włoską pizzę

Przepis na ciasto na klasyczną włoską pizzę
Prep Time 9 hours
Cook Time 30 minutes
Total Time 9 hours 30 minutes
Servings 2 pizze o średnicy 36 cm
Calories 1500kcal

Ingredients

  • 350 g mąki typu 0 lub 00 (3 szklanki po około 4/5 wysokości, razem około 350 gramów)
  • 200 ml wody z lodówki
  • 10 ml oliwy z oliwek (ok. 2 łyżeczek)
  • 10 g soli (ok. 1,5 łyżeczki)
  • 1 g świeżych drożdży z kostki

Instructions

  • Najważniejszym składnikiem potrzebnym do przygotowania pizzy jest mąka.
    Użycie odpowiedniej mąki determinuje to czy pizza nam się uda czy nie. Do pizzy najlepiej wykorzystać mąkę typu 00. Najlepiej jeśli będzie to mąka włoska. Na mąkach pochodzących z Włoch znajdziemy takie oznaczenie jak składnik siły W. Ja najbardziej lubię gdy znajduje się on pomiędzy 250 - 280.
    Niestety z moich doświadczeń wynika, że polskie mąki nawet te ze specjalnym przeznaczeniem do pizzy nie mogą równać się z mąkami włoskimi dlatego bardzo polecam Wam zakup mąki pochodzącej z Włoch. Ja mąkę 00 kupuję zazwyczaj na popularnym serwisie aukcyjnym ponieważ jest ona tam tańsza niż w pizzeriach czy marketach, gdzie niestety trudno jest kupić mąkę pochodzącą z Włoch.
    Oczywiście możecie kupić też mąkę z marketu i pizza powinna się udać, jeśli jednak spróbujecie choć raz zrobić ją z użyciem dobrej włoskiej mąki to z pewnością nie będziecie chcieli wracać do tej z Polski.
  • Do miski lub innego naczynia wlewamy wodę z lodówki.
    Można użyć zarówno wody z kranu (jeśli jest dobrej jakości) jak również wody mineralnej, jeśli wasza kranówka jest słaba.
    woda do ciasta na pizzę
  • Do wody wsypujemy 2 łyżeczki soli, czyli ok. 10 gramów.
    Sól jest tu niezbędna w procesie wyrastania ciasta i pod żadnym pozorem nie należy zmniejszać jej ilości.
    sól rozpuszczana w wodzie
  • Do wody z solą dodajemy 2 łyżeczki oliwy lub innego oleju.
    oliwa rozpuszczona w wodzie
  • Do całości roztworu dodajemy około 1 gram świeżych drożdży (takich z kostki) rozpuszczając je pomiędzy opuszkami palców.
    1 gram drożdży to 1/100 standardowej kostki oraz 1/1000 kilograma.
    drożdże rozpuszczane w wodzie
  • Ilość drożdży najlepiej odmierzyć za pomocą wagi jubilerskiej, jeśli jednak jej nie macie to na obrazku obok pokazuje jak wygląda 1 gram drożdży oraz 1 grosz dla skali.
    drożdże na pizzę
  • Do miski wsypujemy mniej więcej połowę przygotowanej wcześniej mąki i mieszamy ją ręką tak aby całość nabrała gładkiej konsystencji.
    woda po dodaniu mąki
  • Dodajemy połowę pozostałej mąki (pozostawiając 1/4) i całość dokładnie mieszamy.
    Po 2-3 minutach wszystko powinno się połączyć i być bardzo kleistym kawałkiem ciasta.
    ciasto na początku wyrabiania
  • Na silikonową stolnicę lub bezpośrednio na blat wysypujemy pozostałą mąkę i przerzucamy na nią ciasto.
    Ciasto ugniatamy około 20 minut, tak aby wtłoczyć do niego dużą ilość powietrza. Dzięki temu brzegi będą chrupiące i wypełnione powietrzem. Długie ugniatanie sprawi też, że ciasto będzie plastyczne.
    wyrabianie ciasta na pizzę
  • Ciasto początkowo będzie kleić się do dłoni, ale z czasem zacznie być coraz bardziej elastyczne i będzie pięknie odchodzić od dłoni.
    Ja do ugniatania ciasta na pizzę nie wykorzystuję drewnianej stolnicy, na której ugniata mi się gorzej niż na stolnicy silikonowej. Jeśli nie macie stolnicy silikonowej ciasto możecie ugniatać bezpośrednio na blacie.
    ugniatanie ciasta na pizzę
  • Po ok. 20 minutach ugniatania ciasto odkładamy do miski i przykrywamy wilgotną szmatką.
    Możemy przykryć je też zwykłą suchą szmatką uprzednio głaskając ciasto ręką lekko zwilżoną wodą. Taki zabieg sprawi, że ciasto nie wyschnie i nie zrobi się na nim skorupa.
    ciasto po wyrobieniu
  • Ciasto po 20 minutach wyciągamy z miski i naciągamy (polecam zobaczyć ten proces na filmie wyżej).
    Ciasto w formie dużej kuli odkładamy znów do miski, którą szczelnie foliujemy aby pozbawić powietrza dostępu do niego.
    ciasto w bloku
  • Po 60 minutach wyciągamy ciasto. Dzielimy je na dwie równe części i formujemy kulki. Kulki powinny mieć po około 250-280 gramów. Kulki mogą mieć inny rozmiar, jeśli chcecie, aby wasza pizza miała większą lub mniejszą średnicę lub jeśli chcecie wykorzystać ciasto np. do panuozzo.
    formowanie kulki ciasta na pizzę neapolitańską
  • Kulki ciasta na pizzę przekładamy do blaszki do pieczenia lub np. pojemnika na żywność. Jeśli używacie niskiej blaszki lub pojemnika, pamiętajcie, aby zostawić po kilka centymetrów odstępu pomiędzy kulkami, aby nie skleiły się ze sobą podczas rośnięcia.
    kulka ciasta przed wyrośnięciem
  • Całość owijamy szczelnie folią spożywczą lub zamykamy jeśli korzystamy z pojemnika z zamknięciem.
  • Ciasto zostawiamy w temperaturze pokojowej na około 6 godzin do wyrośnięcia. Możemy też zastosować inne metody rośnięcia opisane dokładniej w tym artykule.
    Ja najczęściej pozwalam ciastu wyrastać w temperaturze otoczenia przez 2 godziny, następnie wkładam je do lodówki na ok 10-12 godzin i wyciągam na ok. 4-5 godzin przed pieczeniem.
  • Gdy kulki są już wyrośnięte dłoń zanurzamy w mące i wyciągamy kulkę.
    kulka ciasta po wyrośnięciu
  • Przekładamy kawałek naszego ciasta na pizzę na stolnicę, uprzednio posypując je z obu stron mąką.
  • Ciasto bardzo delikatnie rozgniatamy za pomocą palców, próbując wtłoczyć powietrze ze środka w brzegi. 
    wyrabianie ciasta na pizzę
  • Po chwili możemy zacząć rozciągać ciasto, które powinno być bardzo plastyczne. Formowanie kończymy, kiedy osiągniemy pożądaną wielkość (średnica ponad 30 centymetrów).
    Ciasto może być bardzo elastyczne i jego formowanie za pierwszym razem nie koniecznie będzie najłatwiejsze ale z czasem znajdziecie swoją ulubioną technikę i będzie zajmować wam to tylko kilka chwil.
    rozciąganie ciasta na pizzę
  • Ciasto na pizzę jest gotowe do pieczenia.
    Teraz możemy położyć na nie sos pomidorowy, mozzarellę i inne ulubione składniki oraz włożyć ją na kilka minut* do piekarnika rozgrzanego na maksymalną temperaturę z termoobiegiem aby za chwilę delektować się wspaniałą pizzą. Więcej na temat pieczenia znajdziesz w poradniku jak piec pizzę w piekarniku elektrycznym.
    pizza przed pieczeniem
  • Do pieczenia pizzy najlepiej sprawdzi się kamień, ale można spróbować upiec ją również na blaszce. Polecamy piec pizzę na najniższej półce piekarnika.
    * czas pieczenia uzależniony jest od maksymalnej mocy, jaką osiąga Wasz piekarnik. Nasz stary piekarnik nagrzewał się do około 230 stopni, co pozwalało zrobić pizzę w około 7 minut. Nowy piekarnik osiąga temperaturę 310 stopni i tu już w zupełności wystarczające są 3 minuty.