Go Back
mojito
Print

Mojito

przepis na popularny drink z miętą, limonką, cukrem trzcinowym oraz rumem
Prep Time 5 minutes
Servings 1 porcja (400 ml)
Calories 160kcal

Ingredients

  • 40 ml białego rumu
  • 1/2 limonki
  • 2 lub 3 łyżeczki cukru trzcinowego
  • ok. 7 listków mięty
  • woda gazowana (do uzupełnienia)
  • lód

Instructions

  • Limonkę naciskamy lekko dłonią i wałkujemy. Sprawi to, że łatwiej odda ona swój sok.
    wałkowanie limonki
  • Kroimy ją na pół.
  • Wycinamy biały środek limonki - albedo, które jest bardzo gorzkie.
    wykrajanie limonki
  • Odcinamy końcówki, w których znajduje się najwięcej goryczy.
    krojenie limonki
  • Wrzucamy do szklanki i dodajemy 2 lub 3 łyżeczki cukru trzcinowego.
    Najczęściej używa się dwóch łyżeczek, ja jednak wolę kiedy jest ono trochę słodsze dlatego preferuję wersję z 3 łyżeczek.
    Ważne aby użyć cukru trzcinowego, a nie brązowego (który zazwyczaj jest zwykłym białym cukrem barwionym karmelem). Niektórzy zamiast cukru dodają syropu cukrowego, według mnie jednak mojito to drink w którym lepiej pasuje cukier w formie kryształków.
    dodawanie cukru do mojito
  • Wygniatamy limonkę z cukrem aż puści ona sok. Ugniatamy stanowczo ale nie za długo, żeby nie wygnieść za bardzo skórki w której też znajduje się gorycz.
    Do wygniatania najlepiej użyć muddlera, jeśli jednak go nie macie posłużcie się innym przedmiotem o podobnym kształcie np. rączką od tłuczka.
    wygniatanie limonki
  • Do szklanki wrzucamy kilka listków mięty. Wcześniej możemy klasnąć tak aby znalazły się pomiędzy jedną, a drugą dłonią gdzie wytworzy się wyższe ciśnienie dzięki czemu mięta puści swoje olejki i będzie bardziej aromatyczna.
    Niektórzy wygniatają miętę z limonką i cukrem ale jest to błąd i drink przez to może być gorzki. Mięta po zniszczeniu jej struktury jest gorzka (dla testów polecam pogryźć listek mięty, gwarantuje że będzie niedobry).
  • Zasypujemy szklankę kruszonym lodem na około 3/4 wysokości.
    Kuszony lód możecie łatwo uzyskać owijając kilka kostek lodu ściereczką, a następnie rozbijając je zwykłym domowym tłuczkiem.
  • Wlewamy 40 mililitrów białego rumu.
    Jeśli chcecie możecie zastąpić biały rum rumem starzonym.
  • Za pomocą łyżeczki dokładnie mieszamy starając się przy tym podebrać również to co znajduje się na dnie szklanki.
  • Uzupełniamy szklankę kruszonym lodem.
    wsypywanie kruszonego lodu
  • Dopełniamy wodą gazowaną.
    dopełnianie mojito wodą
  • Jako ozdobę można użyć kawałka limonki lub kilku listków mięty.
    gotowe mojito
  • Wkładamy rurkę i mojito jest gotowe do podania.