przepis na popularny drink z miętą, limonką, cukrem trzcinowym oraz rumem
Prep Time 5minutes
Servings 1porcja (400 ml)
Calories 160kcal
Ingredients
40mlbiałego rumu
1/2limonki
2 lub 3łyżeczkicukru trzcinowego
ok. 7listkówmięty
woda gazowana(do uzupełnienia)
lód
Instructions
Limonkę naciskamy lekko dłonią i wałkujemy. Sprawi to, że łatwiej odda ona swój sok.
Kroimy ją na pół.
Wycinamy biały środek limonki - albedo, które jest bardzo gorzkie.
Odcinamy końcówki, w których znajduje się najwięcej goryczy.
Wrzucamy do szklanki i dodajemy 2 lub 3 łyżeczki cukru trzcinowego.Najczęściej używa się dwóch łyżeczek, ja jednak wolę kiedy jest ono trochę słodsze dlatego preferuję wersję z 3 łyżeczek.Ważne aby użyć cukru trzcinowego, a nie brązowego (który zazwyczaj jest zwykłym białym cukrem barwionym karmelem). Niektórzy zamiast cukru dodają syropu cukrowego, według mnie jednak mojito to drink w którym lepiej pasuje cukier w formie kryształków.
Wygniatamy limonkę z cukrem aż puści ona sok. Ugniatamy stanowczo ale nie za długo, żeby nie wygnieść za bardzo skórki w której też znajduje się gorycz.Do wygniatania najlepiej użyć muddlera, jeśli jednak go nie macie posłużcie się innym przedmiotem o podobnym kształcie np. rączką od tłuczka.
Do szklanki wrzucamy kilka listków mięty. Wcześniej możemy klasnąć tak aby znalazły się pomiędzy jedną, a drugą dłonią gdzie wytworzy się wyższe ciśnienie dzięki czemu mięta puści swoje olejki i będzie bardziej aromatyczna.Niektórzy wygniatają miętę z limonką i cukrem ale jest to błąd i drink przez to może być gorzki. Mięta po zniszczeniu jej struktury jest gorzka (dla testów polecam pogryźć listek mięty, gwarantuje że będzie niedobry).
Zasypujemy szklankę kruszonym lodem na około 3/4 wysokości.Kuszony lód możecie łatwo uzyskać owijając kilka kostek lodu ściereczką, a następnie rozbijając je zwykłym domowym tłuczkiem.