Przepis na jeden z najpopularniejszych rodzajów spaghetti. Spaghetti carbonara z jajkami, boczkiem i czarnym pieprzem.
Prep Time 5minutes
Cook Time 10minutes
Total Time 15minutes
Servings 2osoby
Calories 1200kcal
Ingredients
160gramówmakaronu spaghetti
70gramówguanciale, panchetty lub wędzonego boczku(w kawałku)
50gramówsera pecorino lub parmezanu
2jajka kurze
szczyptaczarnego pieprzu(mielonego)
1ząbekczosnku(opcjonalnie)
Instructions
Nastawiamy do gotowania wodę, do której wsypujemy szczyptę soli i wkładamy makaron, gdy tylko zacznie się gotować. Makaron gotujemy tak, aby był al dente, czyli lekko niedogotowany (w przypadku makaronów sprzedawanych w Polsce, niektóre marki podają nieco zbyt długi czas gotowania, musimy więc sami wyczuć ten moment).
Do wody nie dodajemy oliwy, ani żadnego innego oleju, bo przez to sos nie trzymałby się naszego makaronu.
Z boczku odkrajamy skórkę, którą wrzucamy na rozgrzewającą się patelnię.Resztę boczku kroimy w kostkę.
Opcjonalnie możemy użyć również jednego ząbka czosnku. Nie jest to tradycyjny dodatek i we Włoszech nie jest raczej zbyt często używany.Obieramy i zgniatamy ręką ząbek czosnku.
Wrzucamy na patelnię pokrojony wcześniej boczek i smażymy na średnim ogniu co jakiś czas mieszając.Jeśli zdecydowaliśmy się na wersję z czosnkiem to również dodajemy go na tym etapie usuwając go z patelni po około 5 minutach.
Tłuszcz wytopiony z boczku będzie stanowił podstawę naszego sosu. Jeśli jednak pod koniec smażenia uważamy, że jest go zbyt dużo, możemy pozbyć się części za pomocą papierowego ręcznika złożonego na kilka części, którym dotkniemy patelnię.
W misce rozbijamy dwa jajka, które następnie mieszamy.
Dodajemy do nich połowę (25 gramów) startego parmezanu lub pecorino.
Dodajemy szczyptę czarnego pieprzu i znów mieszamy.
Kiedy makaron jest gotowy, wyłączamy ogień pod patelnią i przekładamy makaron z garnka bezpośrednio na nią.Nie czekamy aż makaron obcieknie z wody, tylko przekładamy go dość szybko, tak aby również część z niej znalazła się na naszej patelni.
Wlewamy przygotowany wcześniej sos z jajek.
Wszystko energicznie mieszamy. Najlepiej robić to już podczas wlewania sosu. Temperatura powinna być taka, że jajka nie zmienią się w jajecznicę, ale lekko sparzone stworzą razem z wodą i tłuszczem piękny kremowy sos.
Nasze spaghetti carbonara rozkładamy na talerze, posypujemy resztą sera oraz doprawiamy szczyptą czarnego pieprzu.Smacznego!