Przepis na najpopularniejszego hiszpańskiego drinka
Prep Time 10minutes
Total Time 10minutes
Servings 8kieliszków
Calories 1100kcal
Ingredients
1litrwytrawnego wina czerwonego(raczej tańszego)
1litrGaseosy, Fanty lub innego napoju(może być w wersji light 0 kcl)
24kostkilodu
Instructions
Tinto de verano podajemy w dowolnym szkle. Ja preferuję kieliszki do wina, ale równie dobrze sprawdzą się nawet zwykłe szklanki.
Do kieliszka wrzucamy kilka kostek lodu.
Wlewamy około 100 mililitrów (1 część) mocno schłodzonego czerwonego wytrawnego wina.W Hiszpanii używa się do tego typu drinków raczej taniego wina, często sprzedawanego w kartonowych lub plastikowych butelkach (w cenie 1-1,5 euro za litr).
Wlewamy około 100 mililitrów (1 część) mocno schłodzonego napoju gazowanego.W Hiszpanii najczęściej używana jest Gaseosa, której nie kupicie w Polsce. Możecie zastąpić ją np. Fantą, która również używana jest do przygotowania tego drinka w Hiszpanii. Według mnie wersja z Fantą, mimo iż mniej popularna jest nawet lepsza.
Nasz drink jest gotowy.
Tinto de verano możemy przyozdobić plasterkiem cytryny wrzuconym do środka lub ustawionym na boku kieliszka.