Go Back
Print

Tinto de verano

Przepis na najpopularniejszego hiszpańskiego drinka
Prep Time 10 minutes
Total Time 10 minutes
Servings 8 kieliszków
Calories 1100kcal

Ingredients

  • 1 litr wytrawnego wina czerwonego (raczej tańszego)
  • 1 litr Gaseosy, Fanty lub innego napoju (może być w wersji light 0 kcl)
  • 24 kostki lodu

Instructions

  • Tinto de verano podajemy w dowolnym szkle. Ja preferuję kieliszki do wina, ale równie dobrze sprawdzą się nawet zwykłe szklanki.
  • Do kieliszka wrzucamy kilka kostek lodu.
  • Wlewamy około 100 mililitrów (1 część) mocno schłodzonego czerwonego wytrawnego wina.
    W Hiszpanii używa się do tego typu drinków raczej taniego wina, często sprzedawanego w kartonowych lub plastikowych butelkach (w cenie 1-1,5 euro za litr).
  • Wlewamy około 100 mililitrów (1 część) mocno schłodzonego napoju gazowanego.
    W Hiszpanii najczęściej używana jest Gaseosa, której nie kupicie w Polsce. Możecie zastąpić ją np. Fantą, która również używana jest do przygotowania tego drinka w Hiszpanii. Według mnie wersja z Fantą, mimo iż mniej popularna jest nawet lepsza.
  • Nasz drink jest gotowy.

    Tinto de verano możemy przyozdobić plasterkiem cytryny wrzuconym do środka lub ustawionym na boku kieliszka.