Go Back
portugalskie ciasteczka pasteis de nata
Print

Pasteis de nata/Pasteis de Belem

Pasteis de nata lub Pasteis de Belem to najpopularniejsze portugalskie ciastka, będące jednym z symboli tego kraju.
Prep Time 25 minutes
Cook Time 20 minutes
Total Time 45 minutes
Servings 12 sztuk
Calories 2800kcal

Ingredients

  • 350 gramów ciasta francuskiego
  • 30 gramów mąki pszennej (typ 500 lub podobny)
  • 250 mililitrów mleka 2,5-3,2% (ok. 1 szklanka)
  • 1/2 laski cynamonu (ok. 4 gramów)
  • 200 gramów cukru (ok. 1 szklanka)
  • 125 mililitrów wody (ok. 1/2 szklanki)
  • 4 żółtka z jaj kurzych rozmiar L lub XL (lub 5 żółtek z jaj M)
  • 1/3 skórki z jednej cytryny

Instructions

  • Do przygotowania pasteis de nata potrzebne będzie ciasto francuskie.
    Przygotowanie ciasta francuskiego jest dość proste, ale czasochłonne. Za jakiś czas na naszym blogu przedstawimy proces jego przygotowania.
    Jeśli nie umiecie lub nie macie czasu przygotować ciasta francuskiego, możecie użyć gotowego ze sklepu (zazwyczaj sprzedawane są w rolkach po 275-375 gramów).
  • Ciasto rozwałkowujemy na grubość około 3 milimetrów. Jeśli używamy gotowego ciasta, wystarczy je rozwinąć.
  • Następnie zwijamy je w rulon.
    zwinięte ciasto francuskie
  • Kroimy ciasto na 12 kawałków, które będą miały po około 2,5 centymetra grubości.
    tniemy ciasto francuskie
  • Do przygotowania portugalskich ciastek pasteis de nata, będziemy potrzebować foremek na ciastka. Najlepiej, jeśli nie będą one zbyt wysokie (ok. 3-4 cm).
    Ja używam metalowych foremek do babeczek.
    Spód foremek polecam natrzeć niewielką ilością masła, dzięki której łatwiej będzie je później wyciągnąć.
  • Pokrojone fragmenty ciasta wkładamy do foremek.
  • Następnie, naciskając kciukami, rozprowadzamy ciasto po bokach foremki.
    rozprowadzamy ciasto
  • Do miski wsypujemy 30 gramów mąki pszennej.
    Ja używam typu 450, ale nie jest to tak bardzo istotne, możecie więc z powodzeniem użyć również najbardziej uniwersalnej mąki typu 500.
  • Wlewamy połowę (125 mililitrów mleka) i dokładnie mieszamy.
  • Cytrynę obieramy ze skórki. W zależności od jej wielkości, będziemy potrzebować około 1/3 lub 1/4 jej skórki.
    Kupując cytrynę lepiej wybrać mniejszą oraz zwrócić uwagę na to, aby jej skórka była dość gładka. Cytryny z gładką i bardziej delikatną skórką są młodsze, niż te z chropowatą, która będzie również grubsza oraz może być gorzka.
  • Pozostałą połowę mleka wlewamy do niewielkiego garnka, do którego wrzucamy pół laski cynamonu oraz obrany wcześniej fragment skórki cytryny.
    mleko z mąką, cytryną i cynamonem
  • Garnek kładziemy na średnim gazie i co jakiś czas mieszając, czekamy aż zacznie się gotować (kipieć).
    masa kipi
  • W międzyczasie, do innego niewielkiego garnka wlewamy połowę szklanki wody (125 ml) i wsypujemy szklankę cukru (200 g).

    Ustawiamy go na średnim gazie i co jakiś czas mieszamy.
    gotujemy cukier z wodą
  • Kiedy mleko zacznie się gotować, dolewamy do niego wymieszaną wcześniej mleko z mąką i mieszamy aż masa zgęstnieje. Odstawiamy.
  • W tym momencie możemy włączyć do nagrzewania piekarnik na temperaturę 250 stopni.
  • W garnku z cukrem i wodą, cukier z czasem zacznie się rozpuszczać.
    Kiedy woda zrobi się przejrzysta i zacznie się gotować, zmniejszamy ogień i pozostawiamy gotujący się syrop na około 3 minuty.
    gotujemy cukier z wodą
  • Po trzech minutach możemy wlać powstały z wody i cukru syrop, do zgęstniałej masy z mleka.
    Bardzo ważne, aby syrop wlewać powoli, niewielkim strumieniem, cały czas mieszając.
    wlewamy wodę z cukrem do masy
  • Kiedy wlejemy cały syrop i wszystko dokładnie wymieszamy, przecedzamy całość przez sitko do miski lub innego naczynia.

    Pozwoli nam to łatwo pozbyć się cynamonu, cytryny oraz przede wszystkim pozostałości po gotowaniu mleka.
    wlewamy masę przez sitko
  • Do miski wrzucamy przygotowane wcześniej żółtka i dokładnie mieszamy.
    wbijamy do jajka do masy
  • Gdy piekarnik będzie nagrzany do 250 stopni, przelewamy masę do przygotowanych wcześniej foremek.
    Masa będzie się gotować, a ciasto może się nieco kurczyć. Ważne jest, aby nie wlać jej zbyt dużo do foremki, bo zacznie się przelewać.
  • Wkładamy nasze portugalskie ciastka do piekarnika elektrycznego, ustawionego na grzanie góra-dół na 250 stopni, na środkowy poziom na około 16-17 minut.
  • Po kwadransie możemy kontrolować jak wyglądają nasze ciastka, bo nie wszystkie piekarniki grzeją dokładnie w taki sam sposób.
    Góra nadzienia powinna bąbelkować i być mocno przypieczona. Czarne fragmenty są zupełnie normalne.
    Ciasto francuskie powinno być wypieczone, ale nie spalone.
  • Kiedy ciastka są już gotowe, wyciągamy blaszkę i dajemy im chwilę, aby nieco wystygły oraz zastygły.
  • Po około 10 minutach możemy wyciągnąć je z foremek.
    pasteis de nata po wyciągnięciu z foremek
  • Nasze portugalskie pasteis de nata są już gotowe!
    gotowe pasteis de nata