Drukuj
sos bolognese przepis

Sos bolognese

Przepis na klasyczny sos bolognese (sos boloński), czyli ragu, wykorzystywane między innymi do przygotowania lasagne.

Czas przygotowania 30 minutes
Czas gotowania 1 hour 30 minutes
Łączny czas 2 hours
Porcje 4 porcje
Kalorie 1500 kcal

Składniki

  • 300 gramów wołowiny mielonej
  • 150 gramów pancetty (w zastępstwie można użyć boczku wędzonego)
  • 50 gramów marchewki (jedna średniej wielkości marchewka)
  • 50 gramów selera naciowego (jedna łodyga)
  • 50 gramów cebuli (średnia cebula lub połowa większej)
  • 40 gramów masła
  • 200 mililitrów bulionu mięsnego (niepełna szklanka)
  • 100 mililitrów białego wytrawnego wina
  • 100 mililitrów mleka
  • 2 łyżki podwójnego koncentratu pomidorowego (około 40 gramów)
  • szczypta soli

Instrukcja

  1. Po około 50 gramów cebuli, selera naciowego oraz marchewki siekamy na drobne kawałki.

    włoszczyzna
  2. Pancettę kroimy w niewielką kostkę. Jeśli nie dysponujemy pancettą, możemy zamiast niej użyć zwykłego boczku wędzonego.

    pancetta
  3. W połowie szklanki bulionu mięsnego rozpuszczamy dwie łyżki podwójnego koncentratu pomidorowego* (około 40 gramów).

    * - Koncentrat podwójny charakteryzuje się wyższym stężeniem pomidorów. Do produkcji koncentratu 1 kilograma pojedynczego wykorzystuje się około 5 kilogramów pomidorów, podwójnego 7,5 kilograma pomidorów, a potrójnego 10,5 kilograma.

    koncentrat pomidorowy
  4. W garnku, w którym będziemy przygotowywać sos boloński, rozpuszczamy 40 gramów masła.

    Niektórzy nie używają masła, bez niego sos też wychodzi bardzo dobry i jest sporo lżejszy. Opcjonalnie zamiast masła można użyć więc 3 łyżek oliwy.

    masło
  5. Gdy masło wrzucamy pokrojone wcześniej warzywa i bez przykrycia smażymy na średnim ogniu przez kilka minut intensywnie mieszając.

  6. Po kilku minutach kiedy warzywa są już pokrojone dodajemy pokrojoną wcześniej pancettę oraz mieloną wołowinę.

  7. Po kilku minutach smażenia dolewamy 100 mililitrów wina i czekamy kolejne 4-5 minut na odparowanie.

  8. Do garnka wlewamy bulion mięsny, w którym wcześniej rozpuściliśmy koncentrat pomidorowy. Reszta bulionu powinna zostać dodana w trakcie gotowania, gdy zobaczymy że sos traci zbyt dużo wody.

    Wszystko intensywnie mieszamy. Przykrywamy i odstawiamy na najmniejszy palnik oraz najmniejszy gaz. W tym momencie można również dodać szczyptę soli do smaku.

    Gotujemy przez przynajmniej 1,5 - 3 godziny, co jakiś czas mieszając.

    ragu
  9. Około 5 minut przed podaniem wlewamy 100 mililitrów mleka i pozostawiamy sos na wolnym ogniu bez przykrycia.

    sos boloński z mlekiem
  10. Tradycyjny sos bolognese jest gotowy!

    Ragu świetnie nadaje się do lasagne oraz makaronu tagliatelle. Mimo iż przygotowuje się go dość długo, jest oparty o bardzo prosty przepis. Można go mrozić, dobrze smakuje również na drugi dzień.

    sos bolognese