Go Back
pizza africana przepis
Print

Pizza Africana

Pizza będąca połączeniem szynki, banana i przyprawy curry.
Prep Time 10 minutes
Cook Time 10 minutes
Total Time 20 minutes
Servings 1 pizza o średnicy 36 cm
Calories 850kcal

Ingredients

  • 250 gramów ciasta na pizzę
  • 3 łyżki sosu pomidorowego (około 45 mililitrów)
  • połowa banana pokrojona w cienkie plasterki
  • 30 gramów szynki pokrojonej w cienkie plasterki
  • szczypta przyprawy curry
  • 125 gramów sera mozarella (w kulce lub tarta)

Instructions

  • Obieramy banana, którego połowę kroimy na drobne plasterki.
  • Jedną kulkę ciasta na pizzę z tego przepisu formujemy tak, aby placek miał około 36 centymetrów średnicy.
    Nie używamy wałka, ponieważ wałkowaniem pozbędziemy się z ciasta powietrza. Proces formowania pizzy jest szczegółowo przedstawiony w przepisie na ciasto. 
  • Uformowany placek polewamy sosem pomidorowym z tego przepisu.
    Używamy około 3 łyżek stołowych sosu, czyli mniej więcej 45 mililitrów
  • Brzegi delikatnie smarujemy niewielką ilością oliwy. Pizzę wkładamy do rozgrzanego na maksymalną temperaturę piekarnika z włączonym grzaniem góra-dół oraz termoobiegiem na około 4 minuty.
    Poradnik pieczenia pizzy w piekarniku elektrycznym znaleźć można tutaj.
  • Po wyjęciu pizzy z piekarnika rozkładamy na niej mozzarellę. Można użyć zarówno świeżej w kulce, jak i startej wersji osuszonej.
  • Dodajemy szynkę. W tej pizzy dobrze sprawdza się również boczek.
  • Rozkładamy równomiernie pokrojone wcześniej plasterki banana.
    pizza z bananem
  • Posypujemy dość obficie przyprawą curry i wkładamy do piekarnika na około 4-5 minut, aż mozzarella zacznie "bąbelkować".
    pizza banan curry
  • Po kilku minutach nasza Pizza Africana jest już gotowa!

    Smacznego!
    pizza africana