Prosty przepis na przygotowanie tradycyjnego sosu stanowiącego podstawę do pizzy.
Prep Time 5minutes
Total Time 5minutes
Calories 80kcal
Ingredients
400gramówpomidorów pelati (całe pomidory bez skórki)(jedna puszka)
6listkówbazylii(świeżej)
1szczyptasoli
Instructions
Otwieramy puszkę z pomidorami pelati.Na tym etapie można dodać szczyptę morskiej soli. Ja osobiście nie lubię kiedy sos jest zbyt słony, więc pomijam ten etap.
Wrzucamy kilka (6-8) listków świeżej bazylii.
Całość krótko blendujemy tak, aby pomidory zostały pocięte.Jeśli będziecie blendować zbyt długo - sos będzie miał zbyt rzadką konsystencję i będzie się rozlewał.
400 gramowa puszka pomidorów wystarczy na 4-6 pizzy o średnicy około 36 centymetrów w zależności od ich rodzaju.
Sos jest gotowy i możecie smarować nim już swoją pizzę! Smacznego!