Go Back
sos do pizzy
Print

Sos pomidorowy do pizzy

Prosty przepis na przygotowanie tradycyjnego sosu stanowiącego podstawę do pizzy.
Prep Time 5 minutes
Total Time 5 minutes
Calories 80kcal

Ingredients

  • 400 gramów pomidorów pelati (całe pomidory bez skórki) (jedna puszka)
  • 6 listków bazylii (świeżej)
  • 1 szczypta soli

Instructions

  • Otwieramy puszkę z pomidorami pelati.
    Na tym etapie można dodać szczyptę morskiej soli. Ja osobiście nie lubię kiedy sos jest zbyt słony, więc pomijam ten etap.
  • Wrzucamy kilka (6-8) listków świeżej bazylii.
  • Całość krótko blendujemy tak, aby pomidory zostały pocięte.
    Jeśli będziecie blendować zbyt długo - sos będzie miał zbyt rzadką konsystencję i będzie się rozlewał.
  • 400 gramowa puszka pomidorów wystarczy na 4-6 pizzy o średnicy około 36 centymetrów w zależności od ich rodzaju.
  • Sos jest gotowy i możecie smarować nim już swoją pizzę! Smacznego!
    sos do pizzy