Go Back
pstrąg pieczony
Print

Pieczony pstrąg z piekarnika w skorupce z soli

Charakterystyczna dla kuchni polskiej ryba przygotowana w efektowny sposób
Prep Time 20 minutes
Cook Time 25 minutes
Total Time 45 minutes
Servings 1 porcja
Calories 300kcal

Ingredients

  • 1 pstrąg (ok. 250-300 gramów)
  • 300 gramów soli gruboziarnistej
  • 1 cytryna
  • 3 jajka (M lub L, będziemy wykorzystywać tylko białka)
  • 3 gałązki rozmarynu (lub inne zioła)
  • frytki, pieczone ziemniaki, surówki lub inne dodatki (opcjonalnie)

Instructions

  • Białka oddzielamy od żółtek, a następnie wlewamy do sporej miski.
    białka jaj
  • Najlepiej, aby białka przed ubijaniem miały temperaturę pokojową, jeśli używacie jajek z lodówki, po oddzieleniu pozostawcie białka w temperaturze pokojowej na 30-40 minut.
  • Białka ubijamy na sztywną pianę.
    Najlepiej jeśli Wasz mikser ma specjalną końcówkę służącą do ubijania.
    ubite białka
  • Do ubitych białek dodajemy 300 gramów gruboziarnistej soli.
    Niech nie przerazi was ta ilość. Masa która powstaje ma tylko otoczyć naszego pstrąga - nie będziemy jej jeść.
    białka z solą
  • Na grubych oczkach ścieramy skórkę z jednej cytryny i dodajemy do ubitych białek oraz soli.
    Kupując cytrynę wybierajcie taką o połyskującej gładkiej skórce. Są to cytryny zerwane w najlepszym dla siebie momencie. Te z grubą skórką spędziły na drzewie trochę zbyt dużo czasu, przez co jest ona przerośnięta, a same owoce są gorsze i mniej soczyste.
  • Dodajemy 3 gałązki tymianku.
    Możecie dodać również inne ulubione zioła lub przyprawy, którymi podczas pieczenia nasiąknie ryba np. rozmaryn.
  • Kilkoma stanowczymi ruchami mieszamy całość.
  • Na pergaminie rozkładamy około 1/3 masy, tworząc pasek na szerokość i długość naszego pstrąga.
  • Jeśli zamierzacie piec kilka pstrągów każdy z nich powinien znajdować się na swoim własnym kawałku papieru do pieczenia.
  • Kładziemy rybę na masie.
  • Przykrywamy pozostałą częścią masy.
  • Staramy się dokładnie pokryć rybę i uformować z masy ładny kształt.
    pstrąg w skorupce przed pieczeniem
  • Na górę kładziemy 3-4 plasterki cytryny, a następnie wkładamy na 25 minut na środkową półkę piekarnika, rozgrzanego do 180 stopni z włączonym termoobiegiem.
  • Po 25 minutach pstrąg jest gotowy, aby wyjąć go z piekarnika.
  • Pieczonego pstrąga przekładamy na talerz i podajemy z ulubionymi dodatkami, świetnie sprawdzą się tu frytki czy ziemniaczane łódeczki.
  • Danie wygląda naprawdę bardzo efektownie i z pewnością zaskoczy naszych towarzyszy, których wcale nie musimy informować wcześniej, że jest to ryba.
    Nie zapomnijcie jednak wspomnieć im, że pianka którą otoczone jest danie nie jest do jedzenia.
    pieczony pstrąg
  • Za pomocą sztućców otwieramy białkową masę, a naszym oczom ukazuje się pięknie upieczony, soczysty pstrąg gotowy do jedzenia.
    pstrąg z piekarnika
  • Smacznego!