Drukuj

Smażony ser/Smažený sýr

Przysmak kuchni czeskiej oraz słowackiej

Czas przygotowania 10 minutes
Czas gotowania 10 minutes
Porcje 4 porcje
Kalorie 4400 kcal

Składniki

  • 400 gramów sera żółtego (ementaler, edam lub gouda)
  • 100 gramów bułki tartej
  • 100 gramów mąki pszennej
  • 3 całe jajka
  • 700 gramów frytek
  • sos tatarski
  • ogórek, pomidor, kapusta biała lub czerwona (do surówki, opcjonalnie)
  • olej rzepakowy (do smażenia)

Instrukcja

  1. Smażony ser, czyli smażony kotlet serowy podaje się najczęściej z frytkami, surówką oraz sosem tatarskim.

    W restauracjach najczęściej używane są mrożone frytki, możecie też zrobić domowe frytki lub nawet pokusić się o przygotowanie frytek belgijskich.

    Surówka to najczęściej czerwona lub biała kapusta, plasterki świeżego ogórka oraz plasterki świeżego pomidora.

  2. Obowiązkowym dodatkiem do smażonego sera jest tatarská omáčka, czyli sos tatarski, który możecie przygotować wcześniej z tego przepisu.

    Podane w przepisie proporcje wystarczą na cztery porcje smażonego sera.

  3. Do przygotowania smażonego sera potrzebny będzie ser w kawałku. W tym celu najczęściej używany jest edam, ementaler lub gouda.

    Ser kroimy na plastry o grubości około 1,5 centymetra.

  4. Na osobnych talerzach rozsypujemy mąkę, bułkę tartą oraz jajka, które rozbijamy.

    Składniki te posłużą nam do przygotowania panierki.

  5. Kawałek sera obtaczamy dokładnie w mące.

  6. Następnie obtaczamy go w jajku.

  7. I przekładamy do bułki tartej.

    Staramy się przy tym dokładnie pokryć panierką cały ser, łącznie z bokami, co ochroni go przed późniejszym rozpłynięciem się podczas smażenia.

  8. Raz opanierowany kawałek sera panierujemy ponownie, znów przykładając go do jajka i bułki tartej.

    Czynność powtarzamy dla wszystkich kawałków.

    panierowany ser
  9. Jako pierwsze smażymy frytki. W drugiej kolejności ser.

    Do smażenia najlepiej użyć frytownicy lub garnka z olejem, tak aby nasz ser smażony był w głębokim tłuszczu.

    Ser możemy smażyć również na patelni, w trakcie smażenia musimy go obrócić pilnując przy tym, aby z żadnej ze stron się nie przypalił.

  10. Ser wrzucamy na gorący olej*, dzięki czemu panierka szybko stwardnieje, a ser nie wydostanie się na zewnątrz.

    We frytownicy ser wrzucam, gdy olej osiągnie temperaturę 175 stopni. Smażenie zajmuje wtedy około 2-3 minut.

    * - temperaturę oleju możemy sprawdzić za pomocą niewielkiego kawałka chleba. Jeśli po wrzuceniu od razu pojawią się obok niego bąbelki i zacznie się smażyć, to temperatura oleju jest odpowiednio wysoka.

  11. Po usmażeniu odkładamy ser na papierowy ręcznik, aby odsączyć go z nadmiaru oleju. Następnie przekładamy na talerz i od razu podajemy.

    smażony ser
  12. Smażony ser powinien być jedzony zaraz po przyrządzeniu, dzięki temu będzie się wspaniale ciągnął.

    Smacznego!

    Smažený sýr