niebanalne połączenie szynki parmeńskiej i świeżej figi
Prep Time 5minutes
Total Time 5minutes
Servings 4sztuki
Calories 240kcal
Ingredients
4kawałki bagietki(ok. 45 gramów)
1figa(ok. 60 gramów)
4listki bazylii
2plasterkiszynki parmeńskiej (ok. 30 gramów)(lub innej szynki prosciutto crudo)
Instructions
Świeżą figę myjemy i kroimy na 4 ćwiartki.Jeśli chcecie, aby Wasze cicchetti były bardziej lokalne, możecie zamiast figi użyć np kawałka dojrzałej gruszki.
Kroimy 4 kawałki bagietki o grubości około 1-1,5 centymetra.
Na każdym z kawałków bagietki kładziemy urwane pół plasterka szynki parmeńskiej.Zamiast szynki parmeńskiej można użyć też innej suszonej dojrzewającej szynki. Pasować będą inne włoskie prosciutto crudo, ale również chorwacki prsut czy hiszpański jamon serrano.
Układamy listek bazylii.
Nakładamy ćwiartkę figi i przekuwamy całość wykałaczką.4 sztuki mają około 240 kcal, co daje po około 60 kcal na porcję.