Go Back
Print

Cicchetti z szynką parmeńską i figą

niebanalne połączenie szynki parmeńskiej i świeżej figi
Prep Time 5 minutes
Total Time 5 minutes
Servings 4 sztuki
Calories 240kcal

Ingredients

  • 4 kawałki bagietki (ok. 45 gramów)
  • 1 figa (ok. 60 gramów)
  • 4 listki bazylii
  • 2 plasterki szynki parmeńskiej (ok. 30 gramów) (lub innej szynki prosciutto crudo)

Instructions

  • Świeżą figę myjemy i kroimy na 4 ćwiartki.
    Jeśli chcecie, aby Wasze cicchetti były bardziej lokalne, możecie zamiast figi użyć np kawałka dojrzałej gruszki.
  • Kroimy 4 kawałki bagietki o grubości około 1-1,5 centymetra.
  • Na każdym z kawałków bagietki kładziemy urwane pół plasterka szynki parmeńskiej.
    Zamiast szynki parmeńskiej można użyć też innej suszonej dojrzewającej szynki. Pasować będą inne włoskie prosciutto crudo, ale również chorwacki prsut czy hiszpański jamon serrano.
  • Układamy listek bazylii.
  • Nakładamy ćwiartkę figi i przekuwamy całość wykałaczką.
    4 sztuki mają około 240 kcal, co daje po około 60 kcal na porcję.
  • Nasze cicchetti są gotowe! Smacznego!
    cicchetti z figą