Drukuj

Cicchetti z szynką parmeńską i figą

niebanalne połączenie szynki parmeńskiej i świeżej figi

Czas przygotowania 5 minutes
Łączny czas 5 minutes
Porcje 4 sztuki
Kalorie 240 kcal

Składniki

  • 4 kawałki bagietki (ok. 45 gramów)
  • 1 figa (ok. 60 gramów)
  • 4 listki bazylii
  • 2 plasterki szynki parmeńskiej (ok. 30 gramów) (lub innej szynki prosciutto crudo)

Instrukcja

  1. Świeżą figę myjemy i kroimy na 4 ćwiartki.

    Jeśli chcecie, aby Wasze cicchetti były bardziej lokalne, możecie zamiast figi użyć np kawałka dojrzałej gruszki.

  2. Kroimy 4 kawałki bagietki o grubości około 1-1,5 centymetra.

  3. Na każdym z kawałków bagietki kładziemy urwane pół plasterka szynki parmeńskiej.

    Zamiast szynki parmeńskiej można użyć też innej suszonej dojrzewającej szynki. Pasować będą inne włoskie prosciutto crudo, ale również chorwacki prsut czy hiszpański jamon serrano.

  4. Układamy listek bazylii.

  5. Nakładamy ćwiartkę figi i przekuwamy całość wykałaczką.

    4 sztuki mają około 240 kcal, co daje po około 60 kcal na porcję.

  6. Nasze cicchetti są gotowe! Smacznego!

    cicchetti z figą