Jajko gotujemy na twardo (wrzucamy do zimnej wody, od momentu kiedy zacznie się gotować odmierzamy 7 minut, po czym wyłączamy gaz), następnie studzimy i obieramy.
Nożem siekamy na drobne kawałki.
Wrzucamy do miski, do której dodajemy 1 czubatą łyżkę majonezu (ok. 40 gramów) i wszystko dokładnie mieszamy.
Dodajemy szczyptę soli oraz pieprzu do smaku i mieszamy.
Połowę bagietki kroimy na kawałki o grubości około 1-1,5 centymetra.Z połowy bagietki powinniśmy mieć podstawę na około 12-15 cicchetti. Bagietkę smarujemy pastą.
Dodajemy tuńczyka.Kupując w sklepie tuńczyka najlepiej wybierać takiego w oliwie z oliwek. Będzie on droższy niż taki w wodzie, sosie własnym lub oleju słonecznikowym, ale będzie też prawdopodobnie wyższej jakości. W zależności od tego, jak duże ukroimy kromki oraz jak dużo będziemy nakładać pasty i tuńczyka, z podanych w przepisie proporcji powinniśmy otrzymać 10-15 sztuk cicchetti, które łącznie będą miały ok. 900 kcal (od 60 do 30 kcal na sztukę)
Powtarzamy czynność dla kolejnych sztuk. Nasze cicchetti są gotowe! Smacznego!