Drukuj

Cicchetti

weneckie przekąski

Czas przygotowania 20 minutes
Czas oczekiwania 1 hour 30 minutes
Łączny czas 1 hour 50 minutes
Porcje 20 sztuk
Kalorie 800 kcal

Składniki

  • 1 szklanka kaszy kukurydzianej/polenty (ok. 160 gramów)
  • 1 łyżka oliwy z oliwek (ok. 20 ml)
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 bagietka (ok. 50 cm, 250 gramów)

Instrukcja

  1. Cicchetti są bardzo proste w przygotowaniu, o ich smaku w dużej mierze decyduje jakość użytych składników, dlatego warto zwrócić na nią jakoś przy okazji zakupów.

    Dobre składniki to wielu cicchetti kupicie nawet w marketach, jeśli chcecie jednak poszaleć i poeksperymentować warto poszukać w swojej okolicy miejsca, gdzie można kupić włoskie wędliny, sery i inne trudniej dostępne dodatki. Z mojego doświadczenia wiem, że dobrej jakości włoskie składniki często można kupić we włoskich pizzeriach, które często również sprzedają włoskie delikatesy.

    Zachęcam Was do tego, aby eksperymentować i nie ograniczać się tylko do typowo włoskich produktów. Cicchetti pełnymi garściami czerpie z kuchni włoskiej i nie tylko, dlatego ciekawe połączenia smakowe możecie uzyskać również korzystając z fajnych lokalnych składników.

  2. Jako podstawa cicchetti najczęściej wykorzystywana jest bagietka. Jej wybór to nic skomplikowanego, w Wenecji używa się zazwyczaj takiej z najbliższej piekarni. Jeśli chcemy przygotować nasze przekąski szybko, bagietka będzie najlepszym wyborem.

    Jeśli chcecie, możecie użyć ciemnej wieloziarnistej bagietki. Ja jednak preferuję jasne, które są najbardziej neutralne w smaku i nie zaburzają odbioru dodatków, które decydują o finalnym smaku naszych cicchetti.

  3. Bagietkę kroimy w około 1-1,5 centymetrowe plastry, lekko na ukos.

    Z jednej bagietki powinniśmy otrzymać około 30 plasterków. Bagietka zazwyczaj nie jest grillowana ani pieczona.

  4. Drugą najczęściej spotykaną podstawą cicchetti jest grillowana polenta. W przypadku wyboru tej podstawy, będziemy potrzebować jednak trochę więcej czasu i cierpliwości.

  5. Do przygotowania około 25 podstaw do cichcetti potrzebna będzie szklanka polenty (ok. 160 gramów) oraz blacha o wymiarach 20 x 30 centymetrów. Jeśli Wasza blacha jest mniejsza lub większa, użyjcie odpowiednio więcej lub mniej polenty.

    Kupując polentę najlepiej wybrać tą błyskawiczną, której gotowanie zajmuje 3 minuty.

  6. Do garnka wody wlewamy trzy szklanki wody oraz dodajemy łyżeczkę soli. Gdy woda zacznie się gotować dodajemy polentę i cały czas intensywnie mieszamy.

  7. Po 3 minutach przelewamy polentę do wyłożonej papierem do pieczenia blachy o rozmiarach 20 x 30 centymetrów. Polenta powinna mieć około 1 centymetra długości.

  8. Wyrównujemy górę, możemy zrobić to przy użyciu dłoni i kawałku papieru do pieczenia.

  9. Zostawiamy w pokojowej temperaturze na około 90 minut.

  10. Po 90 minutach polenta jest już zwarta. Po wyciągnięciu z blaszki kroimy ją w kwadraty lub prostokąty (polecam około 5 x 5 centymetrów).

  11. Smarujemy je lekko oliwą, aby nie przywierały i na patelni grillowej lub grillu elektrycznym grillujemy, aż do uzyskania ładnego złocistego koloru.

    Mi grillowanie polenty zajmuje około 5-6 minut z jednej strony.

    grillowana polenta
  12. Zdejmujemy polentę z grilla i czekamy około 20 minut aż ostygnie, a następnie używamy jej jako podstawy do naszych cicchetti.

  13. 25 podstaw z polenty powinno mieć około 800 kilokalorii (32 kcal na sztukę), czyli mniej więcej tyle, ile 30 podstaw z bagietki (25 kcl na sztukę).