Drukuj

Milkshake

Przepis na klasyczne amerykańskie milkshake

Czas przygotowania 10 minutes
Porcje 3 porcje
Kalorie 990 kcal

Składniki

  • 240 ml mleka 3,2% (ok. 1 szklanka)
  • 480 gramów lodów waniliowych (opakowanie 1 litr)
  • 30 gramów czekolady mlecznej (ok. 1/3 tabliczki, do dekoracji, opcjonalnie)
  • bita śmietana (do dekoracji, opcjonalnie)
  • wiśnie (do dekoracji, opcjonalnie)
  • ciastka oreo, masło orzechowe lub inne słodycze (opcjonalnie)
  • banan, truskawki lub inne owoce (opcjonalnie)

Instrukcja

  1. Przygotowanie klasycznego amerykańskiego szejka jest dziecinnie proste. Niezbędny będzie do tego blender lub mikser oraz dwa podstawowe składniki: mleko i lody.

    Do przygotowania shake'a najlepiej nadaje się mleko 3,2% lub tłustsze.

    Do shake'ów najczęściej używa się lodów waniliowych lub śmietankowych. Stanowią one podstawę wszystkich szejków, a określony smak (np. czekoladowy) uzyskuje się przez użycie odpowiednich dodatków.

  2. Szejki mają nie tylko dobrze smakować, ale również wyglądać, dlatego oprócz podstawowych składników warto zadbać o dodatki, które urozmaicą ich wygląd.

    W tej kwestii jesteście ograniczeni praktycznie tylko przez swoją wyobraźnię, ja najczęściej używam bitej śmietany, ciastek i wafelków oraz owoców w postaci wiśni, czereśni lub truskawek.

    dodatki do szejka
  3. Jeśli chcecie dodatkowo urozmaicić wygląd swojego szejka, możecie zrobić to za pomocą czekolady.

    Około 30 gramów czekolady rozpuszczacie w kąpieli wodnej (do niewielkiego garnka wlewacie trochę wody i kładziecie na nim większą od niego suchą miskę, do której wrzucacie czekoladę, garnek ustawiacie na najmniejszym palniku i najmniejszym ogniu i czekacie, aż czekolada stanie się płynna, co jakiś czas mieszając).

  4. Gdy czekolada się rozpuszcza, możemy przejść do przygotowywania posypki.

    Jeśli chodzi o jej skład, to też możecie wybrać go wedle własnego uznania. Dobrze sprawdzą się tu na pewno zwykłe herbatniki, ale nadają się też do tego inne ciastka oraz dodatki pasujące smakowo i wizualnie do Waszego shake'a.

    Ja kruszę ciastka wsypując je do plastikowej folii, a następnie dokładnie rozgniatam.

  5. Kiedy czekolada jest już rozpuszczona, za pomocą łyżeczki smarujemy brzegi szklanki, w której będziemy podawać naszego shake'a.

    Możecie trochę czekolady rozlać również po wewnętrznych ściankach szklanki. Kiedy zastygnie, stworzy ładnie wyglądające smugi, które dodatkowo ubarwią Wasze szejki.

  6. Szklankę ze wszystkich stron obtaczamy w posypce, a następnie odkładamy na około 15 minut do lodówki.

  7. Do szklanki możemy przyczepić również większe ozdoby w postaci małych ciastek.

    Uważajcie jednak, aby nie były zbyt ciężkie, bo czekolada, która jeszcze dobrze nie zastygła może ich nie utrzymać.

  8. W przygotowywaniu milkshake'a i dodatkach jakich użyjecie, ogranicza Was tylko Wasza inwencja. Poniżej prezentujemy kilka propozycji.

  9. Szejk Oreo

    1 porcja (500 ml). Do miksera wrzucamy:

    - 160 gramów lodów waniliowych lub śmietankowych,

    - 80 ml mleka,

    - 3 pokruszone ciasteczka Oreo,

    Miksujemy przez około 2-3 minuty aż całość stworzy płynną, ale dość gęstą masę.

    Ozdabiamy: bitą śmietaną, jednym pokruszonym ciasteczkiem Oreo.

  10. Masa na szejka Oreo po zmiksowaniu.

  11. Masę przelewamy do wyjętej z lodówki szklanki.

  12. Ozdabiamy bitą śmietaną, pokruszonym ciastkiem Oreo i podajemy.

  13. Milkshake Oreo to zdecydowanie moja ulubiona baza i to właśnie z nim lubię najbardziej eksperymentować rozbudowując go o przeróżne zdobienia i dodatki.

    Tu za zdobienie posłużyły:

    - 1 wafelek Kinder Bueno,

    - ½ Kinder Niespodzianki,

    - 1 baton Milky Crispy Roll,

    - ¼ wafelka Knoppers,

    - bita śmietana,

    - pokruszone herbatniki, ciastko Oreo i Knoppers.

  14. Inne pomysły na szejki:

  15. Podstawowy szejk/Szejk waniliowy

    1 porcja (500 ml):

    - 160 gramów lodów waniliowych,*

    - 80 ml mleka.

    Jedna porcja takiego shake'a ma około 330 kalorii.

    * - jeśli używacie lodów śmietankowych, możecie dodać 1/3 łyżeczki naturalnego ekstraktu waniliowego.

    shake waniliowy
  16. Szejk bananowy

    1 porcja (500 ml), miksujemy razem:

    - 160 gramów lodów waniliowych lub śmietankowych,

    - 80 ml mleka,

    - 1 dojrzałego banana,

    Ozdabiamy: bitą śmietaną, cienkimi plasterkami banana.

    Uwaga, banan powinien być mocno dojrzały (z zewnątrz może być już nawet ciemny, jak banany na chleb bananowy).

  17. Szejk o smaku masła orzechowego

    1 porcja (500 ml), miksujemy razem:

    - 160 gramów lodów waniliowych lub śmietankowych,

    - 80 ml mleka,

    - 1 łyżkę masła orzechowego (ok. 20-30 gramów),

    - ½ dojrzałego banana.

    Ozdabiamy: bitą śmietaną, cienkimi plasterkami banana.

  18. Szejk czekoladowy

    1 porcja (500 ml), miksujemy razem:

    - 160 gramów lodów waniliowych lub śmietankowych,

    - 80 ml mleka,

    - 1 łyżeczkę kakao,

    - 1 łyżkę startej gorzkiej czekolady (można też dodać łyżkę czekolady roztopionej w kąpieli wodnej).

    Ozdabiamy: bitą śmietaną, startą czekoladą, czekoladowym wafelkiem.

  19. Szejk truskawkowy

    1 porcja (500 ml), miksujemy razem:

    - 160 gramów lodów waniliowych lub śmietankowych,

    - 80 ml mleka,

    - 50 gramów truskawek.

    Ozdabiamy: bitą śmietaną, świeżą truskawką.

  20. Niezależnie od tego, jakiego shake'a wybierzecie, pamiętajcie aby dobrać do niego odpowiednią słomkę.

    Milkshake'i powinny mieć płynną, ale dość gęstą konsystencję, dlatego nie są dla nich odpowiednie cienkie słomki, powinno używać się raczej tych o większej średnicy.

  21. Smacznego!