Drukuj
proziaki przepis

Proziaki

Przepis na szybkie bułki sodowe pochodzące z Podkarpacia

Czas przygotowania 10 minutes
Czas gotowania 20 minutes
Porcje 6 sztuk
Kalorie 1200 kcal

Składniki

  • 290 gramów mąki pszennej typu 450 (krupczatka) (ok. 1,5 szklanki)
  • 200 mililitrów maślanki
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej (ok. 2-3 gramów)
  • 1/2 łyżeczki cukru (ok. 3 gramów)
  • 1/2 łyżeczki soli (ok. 3 gramów)
  • 20 gramów rodzynek lub innych suszonych owoców (opcjonalnie tylko w słodkiej wersji)

Instrukcja

  1. 250 gramów mąki pszennej typu 450 (krupczatka) wsypujemy do miski.

  2. Do mąki dodajemy po pół łyżeczki soli oraz cukru.

    Proporcje cukru i soli możecie lekko zmodyfikować, w zależności od tego w jakiej wersji chcecie przygotować proziaki. Używając po pół łyżeczki tego i tego proziak będzie nadawał się zarówno do jedzenia w wersji wytrawnej, jak i na słodko.

  3. Dodajemy pół łyżeczki (ok. 2 gramów ) sody oczyszczonej.

    Uwaga: Jeśli użyjecie zbyt dużo sody oczyszczonej Wasza potrawa może mieć zbyt gorzki smak, uważajcie więc, aby nie sypnąć sody więcej, niż jest w przepisie.

  4. Nasze sypkie składniki dokładnie mieszamy, a następnie do środka dodajemy jedno jajko.

    Jajko nie jest elementem obowiązkowym i nie wszędzie jest stosowane. Według mnie, proziaki z jajkiem są jednak lepsze oraz mają ładniejszy kolor.

  5. Do całości dodajemy 200 mililitrów naturalnej maślanki. Zamiast maślanki można użyć również kefiru lub zsiadłego mleka.

    maślanka do ciasta
  6. Wszystkie składniki delikatnie mieszamy za pomocą drewnianej lub metalowej łyżki, aż składniki się połączą. Nie używamy rąk, ponieważ ciasto łatwo by się do nich przylepiło.

    Masa może wydawać nam się zbyt luźna i wilgotna, taka jednak powinna być.

  7. Jeśli chcecie zrobić swoje proziaki w wersji na słodko, na tym etapie możecie dodać garść rodzynków (ok. 20 gramów) lub inne słodkie dodatki. Nie jest to zbyt popularna wersja, ale według mnie smakuje ciekawie.

    Zazwyczaj proziaki w wersji na słodko przygotowywane są bez dodatków do ciasta, a o ich finalnym smaku decydują dodatki, które dodaje się po upieczeniu.

    ciasto na słodkie proziaki
  8. Na stolnicę wysypujemy pozostałą mąkę (około 40 gramów).

    Teraz, w zależności od tego czy chcemy, aby nasze proziaki miały regularny kształt czy były nieregularne, albo wykładamy na mąkę całe ciasto albo jego 1/6.

  9. Jeśli chcemy zrobić proziaki o regularnym okrągłym kształcie, na stolnicę wykładamy całe ciasto.

  10. Następnie delikatnie oprószamy je mąką i kilkukrotnie delikatnie przewracamy z jednej strony na drugą, aby ciasto zebrało część mąki i nie przylepiało się do stolnicy.

    Ciasta nie zagniatamy tak jak np. ciasta na pizzę, ponieważ zależy nam na tym, aby w środku nadal było dość "wilgotne".

  11. Ciasto za pomocą dłoni wyrównujemy tak, aby miało około 1 centymetra grubości. Za pomocą szklanki, (której brzegi wkładamy wcześniej w mąkę) wykrawamy okrągłe, regularne proziaki, które odkładamy na bok.

    Takie proziaki najlepiej piec na patelni, dzięki czemu zachowamy ich regularny kształt.

  12. Możemy też formować pojedyncze proziaki ręcznie, będą miały one wtedy nieco mniej regularne i będą dobrze nadawać się do pieczenia w piekarniku.

    W takim wypadku zamiast całego ciasta, na stolnicę wyciągamy tylko fragment (około 1/6), z którego formujemy dowolny kształt o grubości od 0,5 do 1 centymetra.

  13. Proziaki w domu możemy upiec na dwa sposoby:

    - w piekraniku elektrycznym

    - na suchej patelni

  14. Jeśli zdecydujemy się zrobić je w piekarniku, na blaszce rozkładamy papier do pieczenia, na którym kładziemy proziaki.

    Pieczemy je w temperaturze 200 stopni na środkowym poziomie z włączonym grzaniem góra-dół bez termoobiegu. Pieczenie powinno zająć około 18-20 minut.

    proziaki przed pieczeniem
  15. Proziaki robione w piekarniku będą miały bardziej nieregularny kształt, ponieważ w trakcie pieczenia mocno wyrosną, a od góry nie będą przez nic ograniczane.

  16. Jeżeli zdecydujemy się zrobić je na patelni - smażymy bez dodatku oleju, na suchej patelni, możemy położyć je na nią kiedy jest jeszcze zimna.

    Do smażenia najlepiej użyć najmniejszego palnika ustawionego na prawie najniższą moc. Chodzi o to, aby proziaki zrobiły się w środku, jednocześnie nie paląc się z zewnątrz.

    Proziaki smażymy przez około 7-10 minut z jednej strony. Powinny się ładnie przyrumienić, ale nie spalić.

  17. Po 10 minutach obracamy proziaki na drugą stonę i smażymy przez kolejne 7-10 minut.

    Jeśli zdecydujemy się zrobić proziaki na patelni to będą bardziej delikatne, zachowają też swój kształt, ponieważ podczas smażenia będą ogrzewane tylko od dołu.

  18. Niezależnie od tego, którą metodę robienia proziaków wybierzecie, z pewnością będą pyszne.

  19. Możecie jeść je w wersji klasycznej z masłem i lub mlekiem.

  20. Świetnie sprawdzą się jako przystawka podawane z oliwą z oliwek lub tłoczonym na zimno olejem, do którego wyciśniecie wcześniej ząbek czosnku.

    Do takiego zastosowania lepsze będą proziaki nieco cieńsze (0,5 cm).

  21. Możecie też przygotować z nich potrawy w wersji street foodowej - burgery czy kanapki.

  22. Smacznego!