Drukuj
sos Samurai

Sos Samurai

Ostry belgijski sos, oparty na majonezie, idealnie pasujący do frytek oraz innych dań

Czas przygotowania 4 minutes
Łączny czas 4 minutes
Porcje 1 porcja (200 gramów)
Kalorie 800 kcal

Składniki

  • 5 łyżeczek majonezu (ok. 100 gramów)
  • 3 łyżeczki ostrego keczupu (dobrej jakości)
  • 2 łyżeczki musztardy (np. sarepskiej)
  • 2 papryczki piri-piri (świeże lub suszone)
  • 1/2 łyżeczki wędzonej mielonej papryki (ok. 4 gramów słodkiej lub ostrej)

Instrukcja

  1. Do miski wrzucamy majonez, którego ilość to połowa w stosunku do pozostałych składników.

  2. Dodajemy musztardę. Można użyć praktycznie każdego rodzaju musztardy.

  3. Dodajemy ostry keczup. Możecie użyć zarówno domowego keczupu, jak również tego ze sklepu. Ważne, aby był dobrej jakości i był odpowiednio gęsty.

  4. Papryczki piri-piri myjemy i drobno kroimy. Łącznie z pestkami dodajemy je do sosu.

    Liczba papryczek piri-piri będzie decydować o ostrości sosu. Na każde 100 gramów majonezu używam 2 papryczek piri piri.

  5. Wszystko dokładnie mieszamy, sos będzie miał lekko różowawy kolor.

  6. Sprawdzamy teraz ostrość sosu i w zależności od naszych preferencji, dodajemy pół łyżeczki słodkiej lub ostrej wędzonej papryki, a następnie znów mieszamy. 

  7. Sos jest gotowy! Możemy odłożyć go do lodówki, a następnie podać jako dodatek np. do frytek belgijskich.

    frytek belgijski