Drukuj

Cygańska pieczeń

Cygańska pieczeń (Cigánska pečienka) to coś w stylu słowackiego hamburgera. Karkówka podawana z cebulą i musztardą popularna jest np. na Jarmarkach Bożonarodzeniowych

Czas przygotowania 20 minutes
Czas gotowania 15 minutes
Czas oczekiwania 10 hours
Łączny czas 35 minutes
Porcje 4 porcje
Kalorie 2180 kcal

Składniki

  • 500 gramów karkówki wieprzowej
  • 3 duże cebule (ok. 400 gramów)
  • 3 ząbki czosnku (ok. 12 gramów)
  • 1 i 1/2 łyżeczki soli (ok. 7 gramów)
  • 1 szklanka mleka (ok. 250 mililitrów)
  • 1 łyżeczka pieprzu (ok. 2 gramów)
  • 4 jasne bułki
  • musztarda

Instrukcja

  1. Karkówkę kroimy w cztery plastry mniej więcej równej grubości.

    mięso wieprzowe
  2. Plastry mięsa bardzo mocno rozbijamy przez folię spożywczą.

    Ja folią owijam też deskę.

    rozbite mięso
  3. Trzy ząbki czosnku rozgniatamy za pomocą dłoni i kroimy na mniejsze fragmenty.

    Nie siekamy czosnku drobno, każdy ząbek powinien być pocięty na kilka (4-6) kawałków.

    pokrojony czosnek
  4. Półtorej łyżeczki soli oraz łyżeczkę czarnego zmielonego pieprzu, wysypujemy na spodek.

    Następnie nacieramy i posypujemy nim każdy z kawałków rozbitej wcześniej karkówki.

    przyprawione mięso
  5. Mięso wkładamy do miski, przekładając je kawałkami czosnku i zalewając delikatnie mlekiem.

    Możecie użyć takiego mleka, jakie macie w lodówce, może to być zarówno 2%, jak i 3,2%.

    mięso z czosnkiem i mlekiem
  6. Mięso możemy jeszcze lekko wymieszać ręką, aby mleko dotarło do każdego kawałka.

    Miskę przykrywamy talerzem i odkładamy do lodówki. Karkówka w takiej marynacie może stać całą noc. Świetnie będzie nadawać się do pieczenia już po 5-6 godzinach.

    Wbrew pozorom to bardzo ważny punkt w tym przepisie i nie należy go pomijać, bo w dużej mierze decyduje on o finalnym smaku naszego słowackiego hamburgera.

  7. Cebule obieramy z łupin, a następnie kroimy w plastry o grubości około 0,5 centymetra.

    Plastry cebuli mogą być trochę cieńsze, jeśli takie wolicie. Uważajcie jednak, aby nie były za grube, bo przez to trudniej będzie je udusić.

    pokrojona cebula
  8. Cebulę przekładamy na patelnię, na której rozgrzewamy wcześniej niewielką ilość oleju roślinnego lub smalcu.

  9. Zmniejszamy ogień, przykrywamy i dusimy przez około 20 minut. 

    Co jakiś czas mieszamy, w trakcie możemy wlać na patelnię również niewielką ilość wody (około 100 mililitrów), która ułatwi proces duszenia.

  10. Cebula będzie gotowa, kiedy stanie się miękka i nabierze złocistego koloru.

  11. Kiedy cebula się dusi możemy przejść do przygotowania mięsa. Na jarmarkach bożonarodzeniowych, cygańska pieczeń przygotowywana jest na dużych grillach z płytami grzewczymi.

    W domu można ją upiec na grillu elektrycznym lub usmażyć na patelni na niewielkiej ilości smalcu lub oleju roślinnego.

    karkówka na grillu
  12. Z racji, że pieczeń jest dość cienka, smaży się bardzo szybko.

    Długość smażenia lub pieczenia będzie wynosić kilka minut i musicie wyczuć ją sami, bo zależna będzie od mocy grilla, którego użyjecie lub Waszej kuchenki.  

    Ja smażę cygańską pieczeń na średniej mocy grilla lub na średnim ogniu średniego palnika w kuchence gazowej.

    usmażona karkówka
  13. Do cygańskiej pieczeni najlepiej użyć białej bułki.

    Wybierając ją, starajcie się znaleźć taką, która będzie duża, a zarazem lekka. To właśnie z takimi "napompowanymi" bułkami spotykałem się jedząc to danie na Słowacji.

    Dużego rozmiaru bułki, których użyłem, ważyły jedynie po około 80 gramów.

  14. Bułki kroimy na pół, tak aby nie rozrywać łączności między obiema połówkami.

    Spód polewamy musztardą.

    bułka z musztardą
  15. Do bułki wkładamy usmażoną karkówkę.

    bułka z karkówką
  16. Dodajemy uduszoną cebulę i znów polewamy musztardą.

    Musztarda jest bardzo ważną częścią tego przepisu, nie powinniśmy jej żałować.

    Z racji, że jest to proste danie, można użyć zwykłej musztardy np. słonecznej. 

  17. Nasz słowacki hamburger - cygańska pieczeń jest gotowa!

    Smacznego!

    gotowa cygańska pieczeń