Rösti – szwajcarskie placki ziemniaczane
przepis na rosti

Rösti to szwajcarskie danie narodowe, szczególnie popularne w niemieckojęzycznej części kraju. Granica między francuskojęzyczną, a niemieckojęzyczną częścią Szwajcarii czasem żartobliwie określana jest jako Röstigraben. Rösti to placki ziemniaczane, które w podstawowej wersji przygotowuje się tylko z ziemniaków. Występują w wielu wariantach regionalnych, są podawane jako osobne danie lub jako dodatek do dania głównego.

Rosti jako osobne danie podawane są z przeróżnymi dodatkami, wśród których najpopularniejsze jest jajko sadzone, boczek (speck) oraz ser. Do przygotowania rösti wykorzystuje się ziemniaki wcześniej podgotowane lub surowe. Ta pierwsza wersja jest według mnie lepsza i to właśnie na rösti z ziemniaków wcześniej gotowanych przedstawiamy Wam dziś przepis. Do takich rosti najlepiej nadadzą się ziemniaki typu A, gdybyście chcieli zrobić rösti z ziemniaków surowych, lepszy będzie typ bardziej mączysty. Ze względu na łatwą dostępność składników, Rösti można bez trudu przygotować w domu w Polsce. Zapraszamy do przetestowania naszego przepisu na klasyczne szwajcarskie rosti.

Przepis na Rösti w wersji wideo:

Wpis jest częścią serii kuchnie świata, w ramach której przedstawiamy Wam różne ciekawe przepisy. Przygotowaliśmy dla Was takie przepisy jak currywursty czy tortillę de patatas. Kuchnia szwajcarska nie ma na stronie jeszcze swojego działu. Przepisy na dania z Szwajcarii możecie znaleźć w zakładce kuchnie świata – pozostałe kraje.

Rosti

przepis na narodowe danie Szwajcarii – placki ziemniaczane rösti
Czas przygotowania 20 minutes
Czas gotowania 40 minutes
Porcje 1 placek
Kalorie 750kcal

Składniki

  • 500 gramów ziemniaków (typu kulinarnego A)
  • 30 gramów masła klarowanego
  • 1/3 całej gałki muszkatołowej lub 1/3 łyżeczki tartej gałki (ok. 2 gramy)
  • 1/3 łyżeczki soli (ok. 2 gramy)
  • 1/3 łyżeczki pieprzu (ok. 2 gramy)
  • 60 gramów boczku pociętego w drobną kostkę lub małe paski (opcjonalnie)
  • 2 jajka (opcjonalnie)

Instrukcje

  • Przygotowanie rösti rozpoczynamy od wcześniejszego podgotowania i całkowitego wystudzenia ziemniaków. W zależności od rodzaju ziemniaków zajmie to od 10 do 15 minut. Ziemniaki można ugotować dzień wcześniej.
    Do Rösti robionych z ziemniaków gotowanych najlepiej użyć twardych ziemniaków sałatkowych (typ A).
  • Kiedy ziemniaki są wystudzone obieramy je za pomocą tylca noża (nieostrej części).
    obieranie ziemniaków
  • Obrane ziemniaki ścieramy na grubych oczkach tarki.
    tarcie ziemniaków
  • Do ziemniaków dodajemy 1/3 łyżeczki soli oraz 1/4 łyżeczki pieprzu.
    przyprawianie rosti
  • Dodajemy ok. 1/3 gałki muszkatołowej, jeśli nie macie całej gałki możecie zastąpić ją 1/3 łyżeczki startej gałki.
    Ziemniaki mieszamy razem z przyprawami.
    gałka muszkatołowa
  • Na patelni o średnicy około 25-30 cm rozpuszczamy ok. 15 gramów masła klarowanego. Patelnię ustawiamy na dużym palniku i średnim ogniu lub średnim palniku i dużym ogniu.
    Ważne, aby użyć masła klarowanego, a nie zwykłego masła, ponieważ ma ono wyższą temperaturę dymienia przez co lepiej nada się do smażenia.
  • Gdy masło jest już roztopione dodajemy ziemniaki, które za pomocą łopatki formujemy w placek wielkości całej patelni.
    rosti uformowane na patelni
  • Smażymy przez ok 7-10 minut aż zauważymy złoto brązowy kolor na krawędziach placka.
  • Rosti obracamy na drugą stronę. Można zrobić to pomagając sobie talerzem, nad którym obracamy patelnię, a następnie znów zsuwamy rosti na patelnię.
    Rosti możecie obrócić też podrzutem, tak jak naleśnika. Musicie pamiętać, że placek jest dość ciężki, dlatego ruch powinien być dość stanowczy.
    rosti na patelni
  • Dodajemy ok. 15 gramów masła klarowanego na brzegi patelni, a następnie znów smażymy przez kolejne 7-10 minut.
    smażenie rosti na maśle
  • Po usmażeniu z drugiej strony Rösti jest gotowe do podania. Placek z zewnątrz powinien być złoty i chrupiący, a w środku miękki.
    Jeden placek to solidna porcja, która jako dodatek wystarczy dla dwóch osób. Ma on około 750 kalorii – 11 gramów białka, 32 gramy tłuszczów oraz 100 gramów węglowodanów.
    szwajcarskie placki ziemniaczane rosti
  • Rosti świetnie sprawdzi się jako dodatek do mięsnych dań obiadowych, ale również jako danie śniadaniowe. W Szwajcarii podawane jest na wiele różnych sposobów, więc również Was zachęcam do modyfikowania go!
    Smacznego!
    rosti gotowe

placki ziemniaczane z jajkiem sadzonym na – Speckrösti mit Spiegeleiern

  • Jedną z najpopularniejszych wersji rosti jest to w wersji śniadaniowej podawane z jajkiem sadzonym oraz boczkiem – Speckrösti mit Spiegeleiern.
    Aby je przygotować trzeba poczynić tylko niewielkie modyfikacje względem przepisu wyżej.
  • Po starciu ziemniaków na tarce, speck lub boczek kroimy w bardzo drobne paski, które następnie wrzucamy na patelnię i podsmażamy przez kilka minut.
  • Usmażony boczek dodajemy do ziemniaków razem z przyprawami i dokładnie mieszamy.
  • Smażymy rösti tak jak w poprzedniej części przepisu.
  • Po usmażeniu, na wierzch placka wrzucamy usmażone na osobnej patelni jajko sadzone.
    rosti z jajkiem sadzonym

Komentarze

Komentarzy