Rösti to szwajcarskie danie narodowe, szczególnie popularne w niemieckojęzycznej części kraju. Granica między francuskojęzyczną, a niemieckojęzyczną częścią Szwajcarii czasem żartobliwie określana jest jako Röstigraben. Rösti to placki ziemniaczane, które w podstawowej wersji przygotowuje się tylko z ziemniaków. Występują w wielu wariantach regionalnych, są podawane jako osobne danie lub jako dodatek do dania głównego.
Rosti jako osobne danie podawane są z przeróżnymi dodatkami, wśród których najpopularniejsze jest jajko sadzone, boczek (speck) oraz ser. Do przygotowania rösti wykorzystuje się ziemniaki wcześniej podgotowane lub surowe. Ta pierwsza wersja jest według mnie lepsza i to właśnie na rösti z ziemniaków wcześniej gotowanych przedstawiamy Wam dziś przepis. Do takich rosti najlepiej nadadzą się ziemniaki typu A, gdybyście chcieli zrobić rösti z ziemniaków surowych, lepszy będzie typ bardziej mączysty. Ze względu na łatwą dostępność składników, Rösti można bez trudu przygotować w domu w Polsce. Zapraszamy do przetestowania naszego przepisu na klasyczne szwajcarskie rosti.
Przepis na Rösti w wersji wideo:Wpis jest częścią serii kuchnie świata, w ramach której przedstawiamy Wam różne ciekawe przepisy. Przygotowaliśmy dla Was takie przepisy jak currywursty czy tortillę de patatas. Kuchnia szwajcarska nie ma na stronie jeszcze swojego działu. Przepisy na dania z Szwajcarii możecie znaleźć w zakładce kuchnie świata – pozostałe kraje.
Rosti
Składniki
- 500 gramów ziemniaków (typu kulinarnego A)
- 30 gramów masła klarowanego
- 1/3 całej gałki muszkatołowej lub 1/3 łyżeczki tartej gałki (ok. 2 gramy)
- 1/3 łyżeczki soli (ok. 2 gramy)
- 1/3 łyżeczki pieprzu (ok. 2 gramy)
- 60 gramów boczku pociętego w drobną kostkę lub małe paski (opcjonalnie)
- 2 jajka (opcjonalnie)
Instrukcje
- Przygotowanie rösti rozpoczynamy od wcześniejszego podgotowania i całkowitego wystudzenia ziemniaków. W zależności od rodzaju ziemniaków zajmie to od 10 do 15 minut. Ziemniaki można ugotować dzień wcześniej.Do Rösti robionych z ziemniaków gotowanych najlepiej użyć twardych ziemniaków sałatkowych (typ A).
- Kiedy ziemniaki są wystudzone obieramy je za pomocą tylca noża (nieostrej części).
- Obrane ziemniaki ścieramy na grubych oczkach tarki.
- Do ziemniaków dodajemy 1/3 łyżeczki soli oraz 1/4 łyżeczki pieprzu.
- Dodajemy ok. 1/3 gałki muszkatołowej, jeśli nie macie całej gałki możecie zastąpić ją 1/3 łyżeczki startej gałki.Ziemniaki mieszamy razem z przyprawami.
- Na patelni o średnicy około 25-30 cm rozpuszczamy ok. 15 gramów masła klarowanego. Patelnię ustawiamy na dużym palniku i średnim ogniu lub średnim palniku i dużym ogniu.Ważne, aby użyć masła klarowanego, a nie zwykłego masła, ponieważ ma ono wyższą temperaturę dymienia przez co lepiej nada się do smażenia.
- Gdy masło jest już roztopione dodajemy ziemniaki, które za pomocą łopatki formujemy w placek wielkości całej patelni.
- Smażymy przez ok 7-10 minut aż zauważymy złoto brązowy kolor na krawędziach placka.
- Rosti obracamy na drugą stronę. Można zrobić to pomagając sobie talerzem, nad którym obracamy patelnię, a następnie znów zsuwamy rosti na patelnię.Rosti możecie obrócić też podrzutem, tak jak naleśnika. Musicie pamiętać, że placek jest dość ciężki, dlatego ruch powinien być dość stanowczy.
- Dodajemy ok. 15 gramów masła klarowanego na brzegi patelni, a następnie znów smażymy przez kolejne 7-10 minut.
- Po usmażeniu z drugiej strony Rösti jest gotowe do podania. Placek z zewnątrz powinien być złoty i chrupiący, a w środku miękki.Jeden placek to solidna porcja, która jako dodatek wystarczy dla dwóch osób. Ma on około 750 kalorii – 11 gramów białka, 32 gramy tłuszczów oraz 100 gramów węglowodanów.
- Rosti świetnie sprawdzi się jako dodatek do mięsnych dań obiadowych, ale również jako danie śniadaniowe. W Szwajcarii podawane jest na wiele różnych sposobów, więc również Was zachęcam do modyfikowania go!Smacznego!
placki ziemniaczane z jajkiem sadzonym na – Speckrösti mit Spiegeleiern
- Jedną z najpopularniejszych wersji rosti jest to w wersji śniadaniowej podawane z jajkiem sadzonym oraz boczkiem – Speckrösti mit Spiegeleiern. Aby je przygotować trzeba poczynić tylko niewielkie modyfikacje względem przepisu wyżej.
- Po starciu ziemniaków na tarce, speck lub boczek kroimy w bardzo drobne paski, które następnie wrzucamy na patelnię i podsmażamy przez kilka minut.
- Usmażony boczek dodajemy do ziemniaków razem z przyprawami i dokładnie mieszamy.
- Smażymy rösti tak jak w poprzedniej części przepisu.
- Po usmażeniu, na wierzch placka wrzucamy usmażone na osobnej patelni jajko sadzone.