Domowe Resee’s peanut butter cup

Reese's Peanut Butter Cup przepisPeanut butter cup to jedne z najpopularniejszych słodyczy w USA. Wymyślone w 1928 roku przez Harry’ego Burnett Reese, czekoladowe ciastka z nadzieniem z masła orzechowego podbiły serca Amerykanów i stały się flagowym produktem jego firmy H.B. Reese Candy Company, która w 1963 roku została włączona w skład Hershey Company. Reese’s peanut butter cup od kilku lat są najlepiej sprzedającą się marką słodyczy w USA, ze sprzedażą osiągającą rozmiary ponad 2,5 miliarda dolarów rocznie (to tyle co 1/3 rocznego PKB Mołdawii).

Reese’s sprzedawane są głównie w USA (ok. 97% sprzedaży), gdzie są stosunkowo tanie i łatwo dostępne. W Polsce i pozostałych krajach słodycze te są dość trudno dostępne i zazwyczaj osiągają zawrotne ceny. Opakowanie klasycznych Reese’s Peanut Butter Cup zawierające 3 mini babeczki o łącznej wadze 51 gramów, w polskich sklepach kosztuje zazwyczaj od 5 do 10 zł. Świetną alternatywą jest przygotowanie peanut butter cup w domu. Połączenie czekolady i masła orzechowego jest według mnie niesamowite i z pewnością posmakuje każdemu wielbicielowi słodyczy. Przepis jest bardzo prosty i może go wykonać każdy, nawet bez doświadczenia cukierniczego. Nie będzie potrzebny też żaden specjalistyczny sprzęt, a składniki kupicie niemal w każdym markecie. Zapraszamy do sprawdzenia jak posmakuje Wam nasz przepis na domowe Reese’s peanut butter cup!

Wpis jest częścią serii kuchnie świata, w ramach której pokazujemy Wam przepisy przywiezione z różnych krajów. W serii znajdziecie również przepisy na inne amerykańskie przekąski takie jak american pie czy pancakesy. Więcej przepisów kuchni USA znajdziecie w dziale kuchnia amerykańska. Zachęcamy również do zapoznania się z działami dotyczącymi kuchni hiszpańskiejkuchni włoskiej oraz przepisów z pozostałych krajów.

Reese's Peanut Butter Cup

Przepis na domowe Reese's Peanut Butter Cup, jeden z najpopularniejszych amerykańskich słodyczy.

Czas przygotowania 15 minutes
Czas gotowania 10 minutes
Czas oczekiwania 2 hours 30 minutes
Łączny czas 2 hours 55 minutes
Porcje 20 sztuk
Kalorie 2500 kcal

Składniki

  • 200 gramów masła orzechowego (najlepiej gładkiego)
  • 200 gramów mlecznej czekolady (w kostce)
  • 60 gramów cukru pudru (ok. 1/2 szklanki)
  • 2 gramy soli (ok. 1/3 łyżeczki)

Instrukcja

  1. Do przygotowania domowych Reese's potrzebne będą nam tzw. papilotki, czyli papierowe formy do muffinek, które kupicie w każdym markecie.

    papilotki
  2. W tradycyjnych babeczkach Reese's używa się gładkiego masła orzechowego (bez widocznych fragmentów orzechów). Możecie użyć zarówno masła orzechowego z tego przepisu, jak również masła kupionego w sklepie.

    Jeśli zdecydujecie się na masło orzechowe ze sklepu, najlepiej wybierać takie, w którego składzie znajduje się 100% orzechów, bez innych dodatków.

  3. 200 gramów mlecznej czekolady łamiemy na kostki i roztapiamy w tzw. kąpieli wodnej.

    Do niewielkiego garnka wlewamy trochę wody i kładziemy na nim większą od niego suchą miskę, w której umieszczamy czekoladę. Ważne, aby miska była sucha, nie powinna też dotykać tafli wody. Garnek ustawiamy na najmniejszym palniku i najmniejszym ogniu i czekamy, aż czekolada stanie się płynna, co jakiś czas mieszając.

    kąpiel wodna czekolady
  4. W trakcie oczekiwania aż czekolada się roztopi, do 200 gramów masła orzechowego dodajemy 60 gramów cukru pudru i 2 gramy soli (ok. 1/3 łyżeczki) i intensywnie mieszamy. Jeśli przygotowujecie masło sami, możecie zrobić to za pomocą blendera.

    Jeśli Wasze masło orzechowe było już słodzone lub solone, dodajcie na tym etapie mniej soli i cukru.

    UWAGA: Oryginalne Reese's (jak większość amerykańskich łakoci) są bardzo słodkie. Dodając 60 gramów cukru pudru Wasze Reese's będą smakować jak oryginalne. Według mnie bardzo dobre są również takie z mniejszą ilością lub nawet bez dodatku cukru, jeśli więc jesteście na diecie lub nie lubicie kiedy słodycze są przesadnie słodkie, możecie zmniejszyć ilość dodawanego cukru lub nawet zupełnie z niego zrezygnować.

    W wersji z pełną ilością cukru jedna babeczka ma około 125 Kcal, w wersji bez cukru ok. 110 Kcal.

  5. Papilotki w polskich sklepach przystosowane są do babeczek w tradycyjnym rozmiarze (ok. 18 gramów sztuka). My potrzebujemy, aby były niższe i miały ok. 1 centymetra wysokości. W tym celu, za pomocą nożyczek obcinamy nadmiar pergaminu.

  6. Jeśli chcecie, nic nie stoi na przeszkodzie, aby przygotować większe Reese's (w specjalnych edycjach sprzedawane są babeczki mające nawet 1/2 funta wagi, czyli ok 453 gramów sztuka). Większe babeczki ze względu na swoją słodycz mogą być jednak trudne do zjedzenia. Klasyczny rozmiar jest według mnie idealny.

  7. Kiedy czekolada jest już w pełni płynna, wyłączamy gaz pod garnkiem i przystępujemy do przygotowania spodów naszych ciastek.

  8. W tym celu wylewamy ok. pół łyżeczki ciepłej czekolady na papilotkę i za pomocą łyżki równomiernie rozprowadzamy czekoladę po dnie oraz bokach.

    Czynność powtarzamy dla 20 sztuk.

  9. Jeśli robicie domowe Reese's pierwszy raz, może wydawać się Wam, że pół łyżeczki czekolady to zbyt cienka warstwa. Jest to mylne wrażenie i taka ilość czekolady na spód w zupełności wystarczy.

  10. Tak przygotowane formy odkładamy do lodówki na około 30 minut, aby czekolada zastygła.

  11. Po 30 minutach, kiedy czekolada w papilotkach zastygnie, znów włączamy gaz pod garnkiem, w którym robimy kąpiel wodną pozostałej czekoladzie, która posłuży nam do wykończenia naszych ciastek.

  12. Do każdej z babeczek nakładamy dość dużo masła orzechowego. W zależności od konsystencji Waszego masła możecie robić to ręką (jeśli jest dość zwarte) lub łyżeczką (jeśli jest bardziej płynne).

    Masło nie może wystawać powyżej wysokości papilotki.

    masło orzechowe
  13. Na wierzch naszego ciastka wlewamy pół łyżeczki gorącej czekolady ładnie wyrównując górę. Czynność powtarzamy dla każdego z ciastek.

  14. 200 gramów czekolady wystarczy idealnie na przygotowanie 20 sztuk Reese's. Jeśli przygotowujecie je pierwszy raz i nie macie jeszcze doświadczenia, może okazać się, że braknie Wam nieco czekolady, dlatego warto mieć w zanadrzu rezerwowe pół tabliczki (50 gramów).

  15. Odkładamy nasze domowe Reese's do lodówki i czekamy około 2 godzin, aż będą gotowe do jedzenia.

  16. Peanut butter cup trzymamy w lodówce. Mogą tam spędzić przynajmniej kilka dni, ile dokładnie nie wiem, bo u mnie znikały zazwyczaj w ciągu dwóch.

    domowe reese's penaut butter cup
  17. Smacznego!

Komentarze

Komentarzy