
Peanut butter cup to jedne z najpopularniejszych słodyczy w USA. Wymyślone w 1928 roku przez Harry’ego Burnett Reese, czekoladowe ciastka z nadzieniem z masła orzechowego podbiły serca Amerykanów i stały się flagowym produktem jego firmy H.B. Reese Candy Company, która w 1963 roku została włączona w skład Hershey Company. Reese’s peanut butter cup od kilku lat są najlepiej sprzedającą się marką słodyczy w USA, ze sprzedażą osiągającą rozmiary ponad 2,5 miliarda dolarów rocznie (to tyle co 1/3 rocznego PKB Mołdawii).
Reese’s sprzedawane są głównie w USA (ok. 97% sprzedaży), gdzie są stosunkowo tanie i łatwo dostępne. W Polsce i pozostałych krajach słodycze te są dość trudno dostępne i zazwyczaj osiągają zawrotne ceny. Opakowanie klasycznych Reese’s Peanut Butter Cup zawierające 3 mini babeczki o łącznej wadze 51 gramów, w polskich sklepach kosztuje zazwyczaj od 5 do 10 zł. Świetną alternatywą jest przygotowanie peanut butter cup w domu. Połączenie czekolady i masła orzechowego jest według mnie niesamowite i z pewnością posmakuje każdemu wielbicielowi słodyczy. Przepis jest bardzo prosty i może go wykonać każdy, nawet bez doświadczenia cukierniczego. Nie będzie potrzebny też żaden specjalistyczny sprzęt, a składniki kupicie niemal w każdym markecie. Zapraszamy do sprawdzenia jak posmakuje Wam nasz przepis na domowe Reese’s peanut butter cup!
Przepis w formie wideo:Wpis jest częścią serii kuchnie świata, w ramach której pokazujemy Wam przepisy przywiezione z różnych krajów. W serii znajdziecie również przepisy na inne amerykańskie przekąski takie jak american pie czy pancakesy. Więcej przepisów kuchni USA znajdziecie w dziale kuchnia amerykańska. Zachęcamy również do zapoznania się z działami dotyczącymi kuchni hiszpańskiej, kuchni włoskiej oraz przepisów z pozostałych krajów.
Reese’s Peanut Butter Cup
Składniki
- 200 gramów masła orzechowego (najlepiej gładkiego)
- 200 gramów mlecznej czekolady (w kostce)
- 60 gramów cukru pudru (ok. 1/2 szklanki)
- 2 gramy soli (ok. 1/3 łyżeczki)
Instrukcje
- Do przygotowania domowych Reese's potrzebne będą nam tzw. papilotki, czyli papierowe formy do muffinek, które kupicie w każdym markecie.
- W tradycyjnych babeczkach Reese's używa się gładkiego masła orzechowego (bez widocznych fragmentów orzechów). Możecie użyć zarówno masła orzechowego z tego przepisu, jak również masła kupionego w sklepie.Jeśli zdecydujecie się na masło orzechowe ze sklepu, najlepiej wybierać takie, w którego składzie znajduje się 100% orzechów, bez innych dodatków.
- 200 gramów mlecznej czekolady łamiemy na kostki i roztapiamy w tzw. kąpieli wodnej.Do niewielkiego garnka wlewamy trochę wody i kładziemy na nim większą od niego suchą miskę, w której umieszczamy czekoladę. Ważne, aby miska była sucha, nie powinna też dotykać tafli wody. Garnek ustawiamy na najmniejszym palniku i najmniejszym ogniu i czekamy, aż czekolada stanie się płynna, co jakiś czas mieszając.
- W trakcie oczekiwania aż czekolada się roztopi, do 200 gramów masła orzechowego dodajemy 60 gramów cukru pudru i 2 gramy soli (ok. 1/3 łyżeczki) i intensywnie mieszamy. Jeśli przygotowujecie masło sami, możecie zrobić to za pomocą blendera.Jeśli Wasze masło orzechowe było już słodzone lub solone, dodajcie na tym etapie mniej soli i cukru.UWAGA: Oryginalne Reese's (jak większość amerykańskich łakoci) są bardzo słodkie. Dodając 60 gramów cukru pudru Wasze Reese's będą smakować jak oryginalne. Według mnie bardzo dobre są również takie z mniejszą ilością lub nawet bez dodatku cukru, jeśli więc jesteście na diecie lub nie lubicie kiedy słodycze są przesadnie słodkie, możecie zmniejszyć ilość dodawanego cukru lub nawet zupełnie z niego zrezygnować.W wersji z pełną ilością cukru jedna babeczka ma około 125 Kcal, w wersji bez cukru ok. 110 Kcal.
- Papilotki w polskich sklepach przystosowane są do babeczek w tradycyjnym rozmiarze (ok. 18 gramów sztuka). My potrzebujemy, aby były niższe i miały ok. 1 centymetra wysokości. W tym celu, za pomocą nożyczek obcinamy nadmiar pergaminu.
- Jeśli chcecie, nic nie stoi na przeszkodzie, aby przygotować większe Reese's (w specjalnych edycjach sprzedawane są babeczki mające nawet 1/2 funta wagi, czyli ok 453 gramów sztuka). Większe babeczki ze względu na swoją słodycz mogą być jednak trudne do zjedzenia. Klasyczny rozmiar jest według mnie idealny.
- Kiedy czekolada jest już w pełni płynna, wyłączamy gaz pod garnkiem i przystępujemy do przygotowania spodów naszych ciastek.
- W tym celu wylewamy ok. pół łyżeczki ciepłej czekolady na papilotkę i za pomocą łyżki równomiernie rozprowadzamy czekoladę po dnie oraz bokach.Czynność powtarzamy dla 20 sztuk.
- Jeśli robicie domowe Reese's pierwszy raz, może wydawać się Wam, że pół łyżeczki czekolady to zbyt cienka warstwa. Jest to mylne wrażenie i taka ilość czekolady na spód w zupełności wystarczy.
- Tak przygotowane formy odkładamy do lodówki na około 30 minut, aby czekolada zastygła.
- Po 30 minutach, kiedy czekolada w papilotkach zastygnie, znów włączamy gaz pod garnkiem, w którym robimy kąpiel wodną pozostałej czekoladzie, która posłuży nam do wykończenia naszych ciastek.
- Do każdej z babeczek nakładamy dość dużo masła orzechowego. W zależności od konsystencji Waszego masła możecie robić to ręką (jeśli jest dość zwarte) lub łyżeczką (jeśli jest bardziej płynne).Masło nie może wystawać powyżej wysokości papilotki.
- Na wierzch naszego ciastka wlewamy pół łyżeczki gorącej czekolady ładnie wyrównując górę. Czynność powtarzamy dla każdego z ciastek.
- 200 gramów czekolady wystarczy idealnie na przygotowanie 20 sztuk Reese's. Jeśli przygotowujecie je pierwszy raz i nie macie jeszcze doświadczenia, może okazać się, że braknie Wam nieco czekolady, dlatego warto mieć w zanadrzu rezerwowe pół tabliczki (50 gramów).
- Odkładamy nasze domowe Reese's do lodówki i czekamy około 2 godzin, aż będą gotowe do jedzenia.
- Peanut butter cup trzymamy w lodówce. Mogą tam spędzić przynajmniej kilka dni, ile dokładnie nie wiem, bo u mnie znikały zazwyczaj w ciągu dwóch.
- Smacznego!