Papas arrugadas (z hiszpańskiego: pomarszczone ziemniaki) to popularna na należących do Hiszpanii Wyspach Kanaryjskich przystawka podawana najczęściej z sosami mojo rojo i mojo verde. Czasem ziemniaki są podawane są też jako dodatek do głównego dania. Ich najbardziej charakterystyczną cechą jest to, że na ziemniakach znajduje się solna skórka, która w przeszłości wynikała z gotowania w oceanicznej wodzie, a dziś z tego że nawet jeśli nie używa się wody z oceanu to do ich przygotowania potrzeba naprawdę dużo soli.
Sosy mojo rojo i mojo verde to sosy przygotowywane na bazie oliwy, czosnku oraz papryczek chilli w przypadku sosu rojo – czerwonego) oraz kolendry w przypadku sosu verde – zielonego.
Przepis Papas Arrugadas:Papas Arrugadas
Kanaryjskie słone ziemniaki podawane z dwoma sosami mojo rojo i mojo verde
Kalorie 2500kcal
Składniki
- 1 kg młodych ziemniaków
- 100 g soli (można dodać nieco więcej)
Mojo rojo
- 2 czerwone papryczki chilli
- 1 łyżeczka papryki wędzonej (pikantnej lub łagodnej)
- 2 ząbki czosnku (ok. 6g)
- 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego (w całości)
- szczypta soli (tyle ile wchodzi między 3 palce)
- 1 łyżka octu winnego (ok. 20 ml)
- 100 ml oliwy (z pierwszego tłoczenia)
Mojo verde
- 25 gramów kolendry
- 2 ząbki czosnku (ok. 6g)
- 1 łyżka octu winnego (ok. 20 ml)
- szczypta soli (tyle ile wchodzi między 3 palce)
- 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego (w całości)
- 100 ml oliwy (z pierwszego tłoczenia)
- 1-2 zielone papryczki chilli (opcjonalnie)
Instrukcje
- Przygotowanie rozpoczynamy od dokładnego umycia ziemniaków. Nie obieramy ich ze skórki. Najlepiej jeśli ziemniaki będą młode.
- Ziemniaki wrzucamy do wody, do której dodajemy 1/2 cytryny, a następnie zalewamy wszystko wodą tak aby ziemniaki były przykryte tylko minimalnie.Najlepiej użyć garnka, w którym ziemniaki nie będą leżeć na sobie.
- Do wody dodajemy 100 gramów soli i włączamy gaz pod garnkiem. Gotujemy bez przykrycia, aż ziemniaki będą miękkie (tu zależy dużo od ich gatunku oraz rozmiaru).Ziemniaki co jakiś czas mieszamy bo część wody odparuje i nie będą znajdować się w niej w całości.
- W międzyczasie możemy przejść do przygotowania sosów. W tym celu będzie potrzebny nam blender lub moździerz w którym tradycyjnie sosy się przygotowuje.
- Aby przygotować sos czerwony – mojo rojo do naczynia wrzucamy odpowiednio:– 2 czerwone papryczki chilli (ostrością papryczek regulujecie ostrość sosu)– 2 ząbki czosnku– 1/2 łyżeczki kminu (najlepiej w całości ale ostatecznie możecie użyć sproszkowanego)– szczyptę soliNastępnie wszystko przez chwilę blendujemy, aby dodać później oliwę i ocet winny i wszystko zblendować aby uzyskało jednolitą konsystencję.
- Aby przygotować mojo verde, czyli sos zielony postępujemy podobnie. Do blendera wrzucamy:– 25 gramów kolendry– 2 ząbki czosnku– szczyptę soliNastępnie wszystko przez chwilę blendujemy, aby dodać później oliwę i ocet winny i wszystko zblendować aby uzyskało jednolitą konsystencję. Opcjonalnie możemy wrzucić też tu zieloną papryczkę chilli, wtedy jednak oba sosy będą pikantne.
- Gdy ziemniaki są już miękkie odcedzamy pozostałą wodę, a następnie garnek znów odstawiamy na ogień tak aby całość wody odparowała. Garnkiem możemy też potrząsnąć.Na ziemniakach powinna zrobić się taka biała solna skórka.
- Wykładamy i podajemy z sosami, w których ziemniaki można maczać.
- Ziemniaki sosami możemy też polać. Świetnie sprawdzą się zarówno jako przystawka jak i dodatek do dania głównego.