Papas Arrugadas

Papas arrugadas (z hiszpańskiego: pomarszczone ziemniaki) to popularna na należących do Hiszpanii Wyspach Kanaryjskich przystawka podawana najczęściej z sosami mojo rojo i mojo verde. Czasem ziemniaki są podawane są też jako dodatek do głównego dania. Ich najbardziej charakterystyczną cechą jest to, że na ziemniakach znajduje się solna skórka, która w przeszłości wynikała z gotowania w oceanicznej wodzie, a dziś z tego że nawet jeśli nie używa się wody z oceanu to do ich przygotowania potrzeba naprawdę dużo soli.

Sosy mojo rojo i mojo verde to sosy przygotowywane na bazie oliwy, czosnku oraz papryczek chilli w przypadku sosu rojo – czerwonego) oraz kolendry w przypadku sosu verde – zielonego.

Przepis Papas Arrugadas:

Papas Arrugadas

Kanaryjskie słone ziemniaki podawane z dwoma sosami mojo rojo i mojo verde
Czas przygotowania 10 minutes
Czas gotowania 30 minutes
Kalorie 2500kcal

Składniki

  • 1 kg młodych ziemniaków
  • 100 g soli (można dodać nieco więcej)

Mojo rojo

  • 2 czerwone papryczki chilli
  • 1 łyżeczka papryki wędzonej (pikantnej lub łagodnej)
  • 2 ząbki czosnku (ok. 6g)
  • 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego (w całości)
  • szczypta soli (tyle ile wchodzi między 3 palce)
  • 1 łyżka octu winnego (ok. 20 ml)
  • 100 ml oliwy (z pierwszego tłoczenia)

Mojo verde

  • 25 gramów kolendry
  • 2 ząbki czosnku (ok. 6g)
  • 1 łyżka octu winnego (ok. 20 ml)
  • szczypta soli (tyle ile wchodzi między 3 palce)
  • 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego (w całości)
  • 100 ml oliwy (z pierwszego tłoczenia)
  • 1-2 zielone papryczki chilli (opcjonalnie)

Instrukcje

  • Przygotowanie rozpoczynamy od dokładnego umycia ziemniaków. Nie obieramy ich ze skórki. Najlepiej jeśli ziemniaki będą młode.
    młode ziemniaki
  • Ziemniaki wrzucamy do wody, do której dodajemy 1/2 cytryny, a następnie zalewamy wszystko wodą tak aby ziemniaki były przykryte tylko minimalnie.
    Najlepiej użyć garnka, w którym ziemniaki nie będą leżeć na sobie.
  • Do wody dodajemy 100 gramów soli i włączamy gaz pod garnkiem. Gotujemy bez przykrycia, aż ziemniaki będą miękkie (tu zależy dużo od ich gatunku oraz rozmiaru).
    Ziemniaki co jakiś czas mieszamy bo część wody odparuje i nie będą znajdować się w niej w całości.
    solenie wody na ziemniaki
  • W międzyczasie możemy przejść do przygotowania sosów. W tym celu będzie potrzebny nam blender lub moździerz w którym tradycyjnie sosy się przygotowuje.
  • Aby przygotować sos czerwony – mojo rojo do naczynia wrzucamy odpowiednio:
    – 2 czerwone papryczki chilli (ostrością papryczek regulujecie ostrość sosu)
    – 2 ząbki czosnku
    – 1/2 łyżeczki kminu (najlepiej w całości ale ostatecznie możecie użyć sproszkowanego)
    – szczyptę soli
    Następnie wszystko przez chwilę blendujemy, aby dodać później oliwę i ocet winny i wszystko zblendować aby uzyskało jednolitą konsystencję.
    mojo rojo sos
  • Aby przygotować mojo verde, czyli sos zielony postępujemy podobnie. Do blendera wrzucamy:
    – 25 gramów kolendry
    – 2 ząbki czosnku
    – szczyptę soli
    Następnie wszystko przez chwilę blendujemy, aby dodać później oliwę i ocet winny i wszystko zblendować aby uzyskało jednolitą konsystencję. Opcjonalnie możemy wrzucić też tu zieloną papryczkę chilli, wtedy jednak oba sosy będą pikantne.
    przygotowanie sosu mojo verde
  • Gdy ziemniaki są już miękkie odcedzamy pozostałą wodę, a następnie garnek znów odstawiamy na ogień tak aby całość wody odparowała. Garnkiem możemy też potrząsnąć.
    Na ziemniakach powinna zrobić się taka biała solna skórka.
    ugotowane ziemniaki
  • Wykładamy i podajemy z sosami, w których ziemniaki można maczać.
    papas arrugadas z sosami
  • Ziemniaki sosami możemy też polać. Świetnie sprawdzą się zarówno jako przystawka jak i dodatek do dania głównego.
    papas arrugadas polane sosem

Komentarze

Komentarzy