Drukuj
bułki do hamburgerów przepis

Bułki do hamburgerów

Jasne drożdżowe bułki posypane sezamem to podstawa amerykańskich burgerów

Czas przygotowania 35 minutes
Czas gotowania 15 minutes
Łączny czas 50 minutes
Porcje 4 bułki po 80g
Kalorie 850 kcal

Składniki

  • 200 gramów mąki pszennej typ 500 (około półtorej szklanki)
  • jedno duże jajko
  • 2 łyżeczki masła (40 gramów)
  • połowa łyżeczki soli (4 gramy)
  • półtorej łyżeczki cukru (12 gramów)
  • 10 gramów świeżych drożdży
  • szczypta sezamu
  • łyżka mleka
  • łyżeczka oliwy

Instrukcja

  1. Do przygotowania bułek hamburgerowych będzie potrzebne 200 gramów mąki. W USA używa się all purpose flour, czyli mąki uniwersalnej - dosłownie mąki do wszystkich zastosowań.

    Korzystając z polskiej mąki, najlepiej wybrać zwykłą mąkę pszenną typu 500.

  2. Do miski wlewamy pół szklanki (100 mililitrów) ciepłej wody (około 40 stopni).

    Aby osiągnąć taką temperaturę gotuję wodę, a następnie mieszam ją w stosunku 1/1 z wodą mineralną i czekam 2-3 minuty. Jeśli możemy włożyć do wody rękę i jest ona ciepła, ale nas nie parzy, to ma odpowiednią temperaturę.

  3. W wodzie rozpuszczamy 10 gramów drożdży i dodajemy około około pół szklanki mąki.

    Roztwór odstawiamy na około 15 minut, w tym czasie wykonując kolejne czynności.

  4. Jedno duże jajko rozbijamy i dokładnie mieszamy w misce. Następnie dzielimy na dwie mniej więcej równe części.

  5. W małym garnku roztapiamy dwie łyżki (około 20 gramów) masła. Uważamy, aby masło się nie przypaliło. Kiedy masło się roztopi, wyłączamy gaz i przechodzimy do kolejnego punktu.

  6. Po około 15 minutach nasz roztwór z wody, drożdży i mąki powinien wyglądać mniej więcej jak na zdjęciu.

  7. Wlewamy do niego oddzieloną wcześniej połowę wymieszanego jajka, roztopione masło (które nie powinno już być gorące), 1/2 łyżeczki soli oraz półtorej łyżeczki cukru.

  8. Dosypujemy pozostałą mąkę i rozpoczynamy ugniatanie, które powinno zająć około 15 minut.

    Jeśli korzystacie z robota kuchennego, to włączcie ugniatanie na najniższej prędkości.

  9. Po około 15 minutach nasze ciasto powinno stać się bardzo delikatne i nie przyklejać się nam do rąk.

  10. Ciasto odkładamy do miski posmarowanej łyżką oliwy. Miskę należy szczelnie zafoliować i odstawić ciasto na godzinę, aby trochę wyrosło.

    Do wyrośnięcia nadaje się temperatura pokojowa, jeśli jednak mamy do wyboru dwa pomieszczenia wybierzmy raczej to cieplejsze.

  11. Po godzinie ciasto powinno mniej więcej podwoić swoją objętość. Jeśli tego nie zrobiło, możemy poczekać jeszcze 20-30 minut. 

  12. Ciasto dzielimy na cztery równe części, które następnie za pomocą dłoni formujemy w kulki i płaskie dyski, które układamy na blaszce, którą możemy posmarować niewielką ilością oliwy.

  13. Blachę szczelnie zawijamy folią, tak aby nie dostawało się powietrze. Bułki odstawiamy do kolejnego wyrośnięcia na około godzinę.

  14. Po około godzinie zdejmujemy folię i przystępujemy do finału przygotowań naszych bułek na hamburgery.

  15. Do pozostałej połowy jajka wlewamy łyżkę mleka i wszystko dokładnie mieszamy.

    Powstałą mieszanką delikatnie smarujemy górę bułek.

  16. Posypujemy bułki sezamem - to jeden z elementów niemal obowiązkowy w przypadku bułek hamburgerowych.

  17. Bułki pieczemy przez około 15 minut w temperaturze 200 stopni.

    Piekarnik ustawiony na grzanie góra-dół bez termoobiegu.

  18. Po około kwadransie nasze bułki są już gotowe.

  19. Własnoręcznie przygotowane bułki hamburgerowe z pewnością urozmaicą naszego burgera czy kanapki z szarpaną wieprzowiną.

    Smacznego!