Drukuj
kanapka z szarpaną wieprzowiną

Pulled pork - szarpana wieprzowina

Przepis na niezwykle proste i smaczne danie kuchni amerykańskiej.

Czas przygotowania 15 minutes
Czas gotowania 7 hours
Łączny czas 7 hours 15 minutes
Porcje 1 kilogram
Kalorie 1800 kcal

Składniki

  • 1 kilogram karkówki lub łopatki wieprzowej
  • 2 łyżeczki musztardy (najlepiej sprawdza się yellow mustard, może być też musztarda djion)
  • 2 łyżeczki cukru
  • 2 łyżeczki czarnego pieprzu (drobno zmielonego)
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka granulowanego czosnku
  • 1 duża cebula
  • 300 mililitrów wina, piwa lub wody

Instrukcja

  1. Przedstawione proporcje odnoszą się do przygotowania kawałka o wadze jednego kilograma. Jeśli chcecie przygotować więcej szarpanej wieprzowiny, to oczywiście możecie to zrobić, zwiększcie jednak odpowiednio proporcje przypraw.

  2. Piekarnik nastawiamy na 135 stopni. Przygotowujemy naczynie żaroodporne, w którym będziemy piec naszą wieprzowinę.

  3. Do miski wsypujemy 2 łyżeczki cukru, 2 łyżeczki drobno zmielonego czarnego pieprzu, 1 łyżeczkę soli oraz 1 łyżeczkę czosnku granulowanego.

    Jeśli chcecie możecie dodać również innych przypraw, które lubicie. Szarpana wieprzowina, w zależności od regionu/stanu, potrafi się bardzo od siebie różnić, dlatego jak najbardziej dopuszczalne są tu różne wariacje.

  4. Przyprawy dokładnie ze sobą mieszamy.

  5. Karkówkę osuszamy ręcznikiem papierowym i kładziemy na deskę. Dodajemy dwie łyżeczki musztardy.

    Zamiast tego można do mieszanki przypraw dorzucić 1/2 musztardy w proszku (Dry mustard Colman's jest bardzo popularna w USA, niestety w Polsce słabo dostępna).

  6. Musztardę wcieramy z każdej strony karkówki.

  7. W naczyniu żaroodpornym układamy przekrojoną na pół cebulę, na której będzie leżeć mięso.

  8. Mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego i z każdej strony nacieramy je mieszanką przypraw. Jeśli część przypraw spadnie, nic złego się nie dzieje.

  9. Wlewamy wino, piwo lub inny płyn, który zapewni nam większą wilgotność. Płynu powinno być około 1 centymetra.

    Możecie wybrać dowolnie, oczywiście w granicach rozsądku. Ja użyłem czerwonego wytrawnego wina.

  10. Mięso wkładamy do piekarnika rozgrzanego na 135 stopni i pieczemy bez przykrycia 60 minut.

    Piekarnik ustawiony na grzanie góra-dół bez termoobiegu.

  11. Po godzinie nasze mięso powinno już dość ładnie wyglądać. Teraz pora na jego powolne gotowanie.

    Zmniejszamy temperaturę do 100 stopni i pieczemy bez przykrycia przez około 6 godzin.

    Jeśli wasz kawałek będzie większy, powinniście wydłużyć pieczenie, około 1,5-2 dodatkowe godziny na każdy kilogram mięsa.

  12. Mięso możemy wcześniej sprawdzić, jeśli łatwo będzie się rozrywać przy użyciu widelca jest już gotowe.

  13. Mięso po upieczeniu przekładamy do innego naczynia i przy pomocy dwóch widelców rozrywamy na małe kawałki.

    Kiedy trafimy na kawałki ze ścięgnami, itp., które w przypadku karkówki są nieuniknione możemy je usunąć.

  14. Jeśli nie zamierzacie zjeść całej wieprzowiny, możecie wyszarpać tylko tyle, ile potrzebujecie w danym momencie. Resztę można w całości odgrzać np. następnego dnia.

  15. Przed podaniem możecie ją dodatkowo podgrzać. Świetnie smakuje w postaci kanapek z różnymi sosami i dodatkami!

    Moim faworytem jest szarpana wieprzowina z ostrym keczupem i czerwoną kapustą. Kasia natomiast uwielbia wersję, w której znajduje się sos BBQ.