Go Back
Print

Pancakes - amerykańskie naleśniki

Proste i pyszne danie kuchni amerykańskiej. Idealne na śniadanie!
Prep Time 10 minutes
Cook Time 25 minutes
Total Time 35 minutes
Servings 12 naleśników o średnicy około 10 cm

Ingredients

  • 450 gramów mąki pszennej
  • 3 jajka (S/M)
  • 150 gramów masła (do ciasta)
  • 600 mililitrów maślanki
  • 50 gramów cukru pudru
  • 1 łyżeczka soli
  • 30 g proszku do pieczenia
  • masło (do smażenia - ilość zależy od rodzaju patelni)

Dodatki:

  • syrop klonowy
  • masło
  • boczek
  • owoce - np. borówki amerykańskie

Instructions

  • Rozpoczynamy od tego, że na patelni lub w garnku roztapiamy 150g masła wykorzystując do tego niewielką moc palnika. Gdy tylko masło się rozpuści zdejmujemy je z palnika i pozwalamy mu nieco ostygnąć.
  • Do dużej miski przesiewamy przez sitko mąkę i cukier puder oraz dodajemy sól i proszek do pieczenia. Suche składniki dokładnie ze sobą mieszamy.
    suche skladniki na pancakes
  • Do maślanki dodajemy jajka oraz masło, które nieco przestygło.
    Najlepsze efekty uzyskamy jeśli maślanka oraz jajka będą miały temperaturę pokojową. Jeśli planujecie pancakes robić na śniadanie najlepiej wyciągnąć je już wieczorem.
    Wszystkie mokre składniki intensywnie ze sobą mieszamy.
    mokre składniki na pancakes
  • Do suchych składników dodajemy mokre, mieszamy je nie robiąc tego jednak zbyt długo oraz intensywnie aby nie przemieszać masy. Mieszamy aż składniki się ze sobą połączą i będą mieć konsystencje jak na zdjęciu.
    ciasto na pancakes
  • Do smażenia pancakes możemy wykorzystać różne rodzaje patelni. Ja najbardziej lubię robić je na patelni żeliwnej, stalowej lub takiej do naleśników.
    Patelnie ustawiamy na średnim ogniu i rozgrzewamy na niej odrobinę masła (w przypadku patelni żeliwnej nieco więcej, w przypadku patelni z powłokami nieprzywierającymi tylko symboliczną ilość)
    pancakes na patelni
  • Pancakes smażymy przez 2-4 minuty z każdej ze stron w zależności od grubości i poziomu mocy. Ważne aby w środku były zrobione ale nadal pozostawały nieco wilgotne i nie były przesuszone.
    usmażony pancakes
  • Pancakes najlepiej smakują ułożone w wieżę oraz polane syropem klonowym! Smacznego!