Proste i pyszne danie kuchni amerykańskiej. Idealne na śniadanie!
Prep Time 10minutes
Cook Time 25minutes
Total Time 35minutes
Servings 12naleśników o średnicy około 10 cm
Ingredients
450gramówmąki pszennej
3jajka(S/M)
150gramówmasła(do ciasta)
600mililitrówmaślanki
50gramówcukru pudru
1łyżeczkasoli
30gproszku do pieczenia
masło(do smażenia - ilość zależy od rodzaju patelni)
Dodatki:
syrop klonowy
masło
boczek
owoce - np. borówki amerykańskie
Instructions
Rozpoczynamy od tego, że na patelni lub w garnku roztapiamy 150g masła wykorzystując do tego niewielką moc palnika. Gdy tylko masło się rozpuści zdejmujemy je z palnika i pozwalamy mu nieco ostygnąć.
Do dużej miski przesiewamy przez sitko mąkę i cukier puder oraz dodajemy sól i proszek do pieczenia. Suche składniki dokładnie ze sobą mieszamy.
Do maślanki dodajemy jajka oraz masło, które nieco przestygło.Najlepsze efekty uzyskamy jeśli maślanka oraz jajka będą miały temperaturę pokojową. Jeśli planujecie pancakes robić na śniadanie najlepiej wyciągnąć je już wieczorem.Wszystkie mokre składniki intensywnie ze sobą mieszamy.
Do suchych składników dodajemy mokre, mieszamy je nie robiąc tego jednak zbyt długo oraz intensywnie aby nie przemieszać masy. Mieszamy aż składniki się ze sobą połączą i będą mieć konsystencje jak na zdjęciu.
Do smażenia pancakes możemy wykorzystać różne rodzaje patelni. Ja najbardziej lubię robić je na patelni żeliwnej, stalowej lub takiej do naleśników.Patelnie ustawiamy na średnim ogniu i rozgrzewamy na niej odrobinę masła (w przypadku patelni żeliwnej nieco więcej, w przypadku patelni z powłokami nieprzywierającymi tylko symboliczną ilość)
Pancakes smażymy przez 2-4 minuty z każdej ze stron w zależności od grubości i poziomu mocy. Ważne aby w środku były zrobione ale nadal pozostawały nieco wilgotne i nie były przesuszone.
Pancakes najlepiej smakują ułożone w wieżę oraz polane syropem klonowym! Smacznego!