Tiramisu – klasyczny włoski deser

tiramisu przepisTiramisu to tradycyjny i najpopularniejszy włoski deser. Jego nazwa oznacza popraw mi humor i nie ma w tym przesady, ponieważ według nas jest to jeden najlepszych deserów i zawsze po jego zjedzeniu na naszych twarzach pojawia się szeroki uśmiech. Tiramisu nie jest deserem trudnym do wykonania, nie wymaga nawet pieczenia. Składa się z naprzemiennie ułożonych warstw biszkoptu nasączonego kawą i masy kremu z sera mascarpone z jajkami i cukrem posypanej kakao. Lista składników potrzebnych do wykonania tego deseru nie jest długa, jednak żaden z nich nie znalazł się tam przypadkowo, a razem tworzą idealną kompozycję smakową.

składniki na tiramisu

Pierwsze wzmianki o pochodzeniu Tiramisu pojawiają się w 1960 roku. Regionem, z którego prawdopodobnie pochodzi jest Friuli-Wenecja Julijska, Wenecja Euganejska lub Piemont. Tiramisu znajduje się na liście tradycyjnych włoskich produktów (posiada oznaczenie PAT – tradycyjnego produktu rolno-spożywczego).

Istnieje bardzo wiele wersji tego niezwykle popularnego deseru, powstałych przez kolejne modyfikacje oryginalnego przepisu. W internecie znajdziemy mnóstwo przepisów (w tym autorstwa Włochów) na tradycyjne, klasyczne Tiramisu, jednak najczęściej są to przepisy, które uległy zniekształceniu, ponieważ w oryginalnym przepisie znajdziemy tylko jajka, ser mascarpone, biszkopty savoiardi, kawę, cukier i kakao.* Podany przez nas przepis nie jest oryginalnym, ze względu na dodatek likieru, jednak uważamy, że Amaretto nadaje temu deserowi wspaniałego smaku i aromatu. W niektórych przepisach znajdziemy również wino Marsala.

Tiramisu można wykonać zarówno w dużym prostokątnym naczyniu, jak i w pojedyncznych pucharkach. Należy pamiętać, że im większe naczynie wybierzemy, tym bardziej dominujące będą biszkopty, ponieważ warstwa kremu będzie pokrywać większą powierzchnię i będzie cieńsza. Według nas, optymalne wymiary naczynia dla tej ilości składników to 22 na 18 centymetrów. Pozwoli to ułożyć dwa poziomy biszkoptów, stworzone z dwóch rzędów po 6. Bardzo wiele blaszek do pieczenia ma właśnie szerokość około 18 centymetrów. Wtedy, nawet jeśli ich długość jest większa, polecamy ustawić deser wykorzystując tylko część długości naczynia.

*istnieje również wersja Coppa Vetturino Tirime Su, której składnikami są semifreddo (rodzaj pół-mrożonych deserów), biszkopty, krem zabaione, krem kakaowy, wino Marsala i kakao.

Artykuł jest częścią serii kuchnie świata. W dziale kuchnia włoska znajdziecie inne przepisy, między innymi na spaghetti carbonarę, panzerotti czy ciasto na pizzę we włoskim stylu.

Reklama
Drukuj

Tiramisu

Klasyczny i przepyszny włoski deser

Czas przygotowania 10 minutes
Czas gotowania 20 minutes
Łączny czas 30 minutes
Porcje 9 porcji
Kalorie 2000 kcal

Składniki

  • 4 sztuki średnich jajek
  • 500 gramów sera mascarpone
  • 200 gramów biszkoptów savoiardi
  • 350 mililitrów kawy espresso
  • 50 mililitrów likieru Amaretto
  • 150 gramów cukru
  • 30 gramów kakao do posypania

Instrukcja

  1. Zaparzamy 350 mililitrów kawy espresso i przelewamy ją do głębokiego talerza lub innego naczynia i odstawiamy, aby wystygła.

  2. Jajka myjemy, a następnie sparzamy wkładając na 10 sekund do wrzątku.

    Oddzielamy białka od żółtek i umieszczamy je w osobnych miskach. Żółtka umieszczamy w większej misce (będziemy do nich później dodawać kolejne składniki).

  3. Do żółtek wsypujemy połowę cukru i ubijamy je za pomocą miksera na najniższej prędkości do momentu, kiedy masa nabierze bladego koloru.

    ubijanie żółtek
  4. Do miski z ubitymi żółtkami z cukrem powoli dodajemy ser mascarpone i miksujemy masę na wolnych obrotach.

  5. Myjemy końcówki miksera. Ubijamy białka na wysokich obrotach miksera, dodając do nich stopniowo resztę cukru.

    ubite białka
  6. Możemy zakończyć miksowanie, gdy masa stanie się sztywna i po odwróceniu miski do góry dnem, zawartość zostanie na swoim miejscu.

  7. Za pomocą szpatułki lub łyżki dodajemy białka do żółtek delikatnie mieszając, aby masa pozostała napowietrzona.

  8. Delikatnie mieszamy, aż masa będzie jednolita.

    mieszanie białek i masy
  9. Do kawy, która powinna już wystygnąć, dodajemy 50ml likieru Amaretto, całość delikatnie mieszając.

  10. W mieszance kawy i Amaretto maczamy biszkopty. Należy zanurzyć je jedną stroną przez sekundę, następnie obrócić na sekundę na drugą stronę, wyciągnąć i ułożyć w naczyniu.

    Jest to ważny punkt, biszkopty nie mogą być za bardzo nasiąknięte, ponieważ zaczną się rozpuszczać i łamać, nie mogą też być nasączane za krótko, ponieważ będą zbyt suche.

    Im cieplejsza będzie kawa z Amaretto, tym szybciej biszkopty będą nią nasiąkać.

    maczanie biszkoptów w kawie
  11. Biszkopty układamy obok siebie w naczyniu, stroną z cukrem do góry.

    układanie biszkoptów
  12. Po wyłożeniu całej blaszki biszkoptami, nakładamy na nie połowę wcześniej przygotowanej kremowej masy i wyrównujemy ją szpatułką.

    nakładanie pierwszej warstwy kremu
  13. Na kremową masę wykładamy kolejną partię nasączonych biszkoptów.

    nakładanie kolejnej partii biszkoptów
  14. Na biszkopty nakładamy resztę masy i znów wyrównujemy szpatułką.

    kolejna warstwa kremu
  15. Wkładamy naczynie z ciastem do lodówki na kilka godzin (co najmniej 6).

  16. Przed podaniem, tiramisu posypujemy przez sitko kakao tak, aby pokryło równomiernie całą masę. 

    posypywanie tiramisu kakaem
  17. Gotowe!

    tiramisu

Komentarze

Komentarzy