Spaghetti carbonara

spaghetti carbonara przepisSpaghetti Carbonara to jedna z najsłynniejszych włoskich past, która zawojowała stoły na całym świecie. Historia carbonary nie jest do końca znana, pojawia się kilka hipotez co do powstania tego dania. Jedna hipoteza wiąże carbonarę z kuchnią neapolitańską, w której spotykane wcześniej było łączenie rozbitych jajek, sera i pieprzu. Kolejna mówi o związku z niedoborami żywności, które panowały po wyzwoleniu Rzymu w 1944 roku. Według niej, danie to miał wymyślić jakiś nieznany geniusz, który wykorzystał produkty przekazywane przez aliantów w ramach pomocy międzynarodowej. Jeszcze inna hipoteza wiąże powstanie tego dania z carbonari (czyli węglarzami – ludźmi trudniącymi się wytwarzaniem węgla drzewnego) z Abruzji. Za tą hipotezą przemawia nazwa oraz fakt, że termin „carbonada” w tym regionie odnosi się do przygotowywanej panchetty wykorzystywanej do przygotowywania carbonary.

Niezależnie od tego, która hipoteza jest prawdziwa, jedno jest pewne – do przygotowania carbonary nie używa się śmietany, sos tworzą połączone ze sobą jajka, tarty ser oraz pieprz. Spaghetti carbonara bez śmietany jest dużo smaczniejsza i ciekawsza. Przekonajcie się sami!

Warto również na tym etapie wspomnieć, że we Włoszech najczęściej do zrobienia spaghetti carbonara wykorzystuje się guanciale, czyli wieprzowe policzki (podgardle). Czasem zastępowane jest pancettą, czyli zawijanym boczkiem. W Polsce możecie mieć problemy z dostaniem obu tych produktów, możecie zastąpić je więc dobrej jakości wędzonym boczkiem. Jeśli jednak kiedyś w sklepie natchniecie się na guanciale lub pancettę polecamy Wam po nie sięgnąć.

Ten artykuł jest częścią serii kuchnie świata, więcej przepisów z Włoch znajdziesz w zakładce kuchnia włoska, gdzie znajdziesz również przepisy na pizzę carbonarę czy panuozzo z karczochami i kaparami. Jeśli natomiast chciałbyś odwiedzić Półwysep Apeniński to zajrzyj do tej zakładki, gdzie zamieściliśmy szereg ciekawostek oraz informacji o zwiedzaniu.

Spaghetti carbonara

Przepis na jeden z najpopularniejszych rodzajów spaghetti. Spaghetti carbonara z jajkami, boczkiem i czarnym pieprzem.

Czas przygotowania 5 minutes
Czas gotowania 10 minutes
Łączny czas 15 minutes
Porcje 2 osoby
Kalorie 1200 kcal

Składniki

  • 160 gramów makaronu spaghetti
  • 70 gramów guanciale, panchetty lub wędzonego boczku (w kawałku)
  • 50 gramów sera pecorino lub parmezanu
  • 2 jajka kurze
  • 1 ząbek czosnku
  • szczypta czarnego pieprzu (mielonego)

Instrukcja

  1. Nastawiamy do gotowania wodę, do której wsypujemy szczyptę soli i wkładamy makaron, gdy tylko zacznie się gotować. Makaron gotujemy tak, aby był al dente, czyli lekko niedogotowany (w przypadku makaronów sprzedawanych w Polsce, niektóre marki podają nieco zbyt długi czas gotowania, musimy więc sami wyczuć ten moment).

    Do wody nie dodajemy oliwy, ani żadnego innego oleju, bo przez to sos nie trzymałby się naszego makaronu.

  2. Z boczku odkrajamy skórkę, którą wrzucamy na rozgrzewającą się patelnię.

    Resztę boczku kroimy w kostkę.

    boczek do carbonary
  3. Obieramy i zgniatamy ręką ząbek czosnku.

  4. Wrzucamy na patelnię pokrojony wcześniej boczek wraz z ząbkiem czosnku i smażymy na średnim ogniu co jakiś czas mieszając.

    Tłuszcz wytopiony z boczku będzie stanowił podstawę naszego sosu. Jeśli jednak pod koniec smażenia uważamy, że jest go zbyt dużo, możemy pozbyć się części za pomocą papierowego ręcznika złożonego na kilka części, którym dotkniemy patelnię.

    Pod koniec smażenia usuwamy z patelni czosnek.

  5. W misce rozbijamy dwa jajka, które następnie mieszamy.

  6. Dodajemy do nich połowę (25 gramów) startego parmezanu lub pecorino.

    parmezan z jajkami
  7. Dodajemy szczyptę czarnego pieprzu i znów mieszamy.

  8. Kiedy makaron jest gotowy, wyłączamy ogień pod patelnią i przekładamy makaron z garnka bezpośrednio na nią.

    Nie czekamy aż makaron obcieknie z wody, tylko przekładamy go dość szybko, tak aby również część z niej znalazła się na naszej patelni.

  9. Wlewamy przygotowany wcześniej sos z jajek.

    makaron z sosem
  10. Wszystko energicznie mieszamy. Najlepiej robić to już podczas wlewania sosu.

    Temperatura powinna być taka, że jajka nie zmienią się w jajecznicę, ale lekko sparzone stworzą razem z wodą i tłuszczem piękny kremowy sos.

  11. Nasze spaghetti carbonara rozkładamy na talerze, posypujemy resztą sera oraz doprawiamy szczyptą czarnego pieprzu.

    Smacznego!

    spaghetti carbonara

Komentarze

Komentarzy