Sos bolognese

sos bolognese przepisSos bolognese, czyli sos boloński lub ragu bolognese to mięsny sos pochodzący z Bolonii, wykorzystywany do przygotowania tagliatelle alla bolognese (tagliatelle all’uovo) oraz lasagne alla bolognese (lasagne al forno). Sos ten często poza granicami Włoch wykorzystywany jest do przygotowywania tzw. spaghetti alla bolognese, które stworzone zostało prawdopodobnie w USA. We Włoszech sosu bolońskiego nie je się z makaronem spaghetti, dla którego jest on zbyt ciężki.

W październiku 1982 r. delegacja bolońska Włoskiej Akademii Kuchni złożyła oficjalny przepis na bolońskie ragù w Izbie Handlu, Przemysłu, Rzemiosła i Rolnictwa w Bolonii. Miało to zagwarantować ciągłość i szacunek dla tradycji kulinarnej sosu bolońskiego we Włoszech i na świecie. W przepisie tym używana jest wołowina, pancetta, białe wytrawne wino, bulion mięsny, koncentrat pomidorowy, cebula, marchewka, seler oraz mleko.

Ten artykuł jest częścią serii kuchnie świata, więcej przepisów z Włoch znajdziesz w zakładce kuchnia włoska, gdzie znajdziesz również przepisy na ciasto do pizzy czy spaghetti carbonara. Jeśli natomiast chciałbyś odwiedzić Półwysep Apeniński to zajrzyj do tej zakładki, gdzie zamieściliśmy szereg ciekawostek oraz informacji o zwiedzaniu.

Sos bolognese

Przepis na klasyczny sos bolognese (sos boloński), czyli ragu, wykorzystywane między innymi do przygotowania lasagne.

Czas przygotowania 30 minutes
Czas gotowania 1 hour 30 minutes
Łączny czas 2 hours
Porcje 4 porcje
Kalorie 1500 kcal

Składniki

  • 300 gramów wołowiny mielonej
  • 150 gramów pancetty (w zastępstwie można użyć boczku wędzonego)
  • 50 gramów marchewki (jedna średniej wielkości marchewka)
  • 50 gramów selera naciowego (jedna łodyga)
  • 50 gramów cebuli (średnia cebula lub połowa większej)
  • 40 gramów masła
  • 125 mililitrów bulionu mięsnego (połowa szklanki)
  • 100 mililitrów białego wytrawnego wina
  • 100 mililitrów mleka
  • 2 łyżki podwójnego koncentratu pomidorowego (około 40 gramów)
  • szczypta soli

Instrukcja

  1. Po około 50 gramów cebuli, selera naciowego oraz marchewki siekamy na drobne kawałki.

    włoszczyzna
  2. Pancettę kroimy w niewielką kostkę. Jeśli nie dysponujemy pancettą, możemy zamiast niej użyć zwykłego boczku wędzonego.

    pancetta
  3. W połowie szklanki bulionu mięsnego rozpuszczamy dwie łyżki podwójnego koncentratu pomidorowego* (około 40 gramów).

    * - Koncentrat podwójny charakteryzuje się wyższym stężeniem pomidorów. Do produkcji koncentratu 1 kilograma pojedynczego wykorzystuje się około 5 kilogramów pomidorów, podwójnego 7,5 kilograma pomidorów, a potrójnego 10,5 kilograma.

    koncentrat pomidorowy
  4. W garnku, w którym będziemy przygotowywać sos boloński, rozpuszczamy 40 gramów masła.

    masło
  5. Gdy masło się rozpuści dodajemy pokrojoną wcześniej pancettę.

  6. Do garnka wrzucamy od razu pokrojone wcześniej warzywa oraz wołowinę i bez przykrycia smażymy na średnim ogniu przez kilka minut, aby woda nieco odparowała.

  7. Po kilku minutach dolewamy 100 mililitrów wina i czekamy kolejne 4-5 minut na odparowanie.

  8. Do garnka wlewamy bulion mięsny, w którym wcześniej rozpuściliśmy koncentrat pomidorowy.

    Wszystko intensywnie mieszamy. Przykrywamy i odstawiamy na najmniejszy palnik oraz najmniejszy gaz. W tym momencie można również dodać szczyptę soli do smaku.

    Gotujemy przez 1,5 godziny, co jakiś czas mieszając.

    ragu
  9. Około 5 minut przed podaniem wlewamy 100 mililitrów mleka i pozostawiamy sos na wolnym ogniu bez przykrycia.

    sos boloński z mlekiem
  10. Tradycyjny sos bolognese jest gotowy!

    Ragu świetnie nadaje się do lasagne oraz makaronu tagliatelle. Mimo iż przygotowuje się go dość długo, jest oparty o bardzo prosty przepis. Można go mrozić, dobrze smakuje również na drugi dzień.

    sos bolognese

Komentarze

Komentarzy