Pljeskavica – bałkański hamburger

pljeskavica przepisPljeskavica, czyli płaski grillowany kotlet przygotowywany z mieszanki siekanego lub mielonego mięsa wołowego, wieprzowiny i baraniny, to zdecydowanie jedna z najpopularniejszych bałkańskich potraw. Umieściliśmy ją zresztą we wpisie o tym co warto zjeść na Bałkanach. Pljeskavicę ciężko przypisać do jednego kraju, występuje w różnych wersjach we wszystkich krajach bałkańskich. W poszczególnych wersjach, mięso mieszane jest w różnych proporcjach oraz stosowane są w nim inne dodatki, takie jak ostra papryka czy wędzony ser. W niektórych wariantach wykorzystuje się np. tylko mięso wołowe (np. w muzułmańskiej Bośni).

Plejskavica nazywana jest niekiedy serbskim lub bałkańskim hamburgerem. Skojarzenie to jest dość słuszne, ponieważ czasem, szczególnie w wersji fast food, podawana jest w bułce z dodatkami włożonymi do środka. Proces przygotowywania mięsa jest jednak inny, to na burgery najlepsze jest świeże, to na pljeskavicę musi odpowiednio długo dojrzewać. Danie może być również podawane w chlebku pita lub jako danie na talerzu z dodatkiem warzyw i kajmaku (produkt mleczny, o którym więcej przeczytasz we wspomnianym wyżej artykule o tym, co zjeść na Bałkanach).

Pljeskavica podawana na talerzu, którą mieliśmy okazję jeść w Kosowie. Taki zestaw (mięso, surówka, bułka) kosztował 1,5 euro (więcej o cenach w tym kraju można przeczytać w artykule Ceny w Kosowie).

Moją ulubioną wersją pljeskavicy jest Gurmanska Pljeskavica, która jest popularna niemal na całym terenie Bałkan. Pierwszy raz miałem okazję spróbować jej kilka lat temu i od tego czasu nadal pozostaje moim faworytem. Przepis jest stosunkowo prosty, wykonacie go używając produktów dostępnych w polskich sklepach.

Wpis jest częścią serii kuchnie świata, w ramach której przedstawiamy Wam przepisy z różnych krajów. W serii powstały artykuły z przepisami na quesadillę z kurczakiem, ciasto na włoską pizzę czy pulled pork. Na stronie nie ma jeszcze działu z kuchnią bałkańską, zapraszamy jednak do zakładki kuchnie świata – pozostałe kraje.

Reklama

Gurmanska pljeskavica

Jedna z najlepszych potraw, jakie można zjeść na Bałkanach

Czas przygotowania 40 minutes
Czas gotowania 20 minutes
Łączny czas 1 hour
Porcje 5 kotletów o średnicy ok. 12 cm
Kalorie 1500 kcal

Składniki

  • 500 gramów wołowiny
  • 200 gramów wieprzowiny (np. karkówki)
  • 100 gramów wędzonego boczku
  • 100 gramów wędzonego sera
  • 100 gramów cebuli (jedna średnia lub połowa dużej cebuli)
  • 7 papryczek chilli
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka czarnego pieprzu
  • 1 łyżeczka suszonej ostrej papryki

Instrukcja

  1. Pół kilograma wołowiny oraz 200 gramów karkówki drobno siekamy lub mielimy.

    Mięso można posiekać ręcznie, co jest dość czasochłonne lub użyć blendera z odpowiednimi ostrzami. 

  2. Dodajemy 1,5 łyżeczki soli oraz pół łyżeczki sody oczyszczonej. Całość dokładnie mieszkamy przez ugniatanie.

    zmielone mięso z solą
  3. Następnie przekładamy mięso do naczynia, w którym będziemy przechowywać je w lodówce.

    Dodajemy 2-3 łyżki wody i ponownie mieszamy przez ugniatanie.

  4. Naczynie przykrywamy (nie musi to być przykrycie szczelne, zostawiamy niewielki dostęp powietrza, miskę można przykryć np. talerzem).

    Odstawiamy do lodówki na przynajmniej 2-3 dni. Na Bałkanach mięso dojrzewa czasem nawet kilkanaście dni. Podczas tego procesu zmienia swoją konsystencję, przez co różni się od świeżego mięsa wykorzystywanego przy robieniu np. amerykańskich hamburgerów. Ja zawsze odstawiam mięso na 3 dni.

  5. Dwa razy dziennie mieszamy mięso dolewając przy tym 1-2 łyżki wody.

    Nie musicie obawiać się o to, że mięso będzie nieświeże. Sól rozpocznie procesy konserwujące, więc podstawa naszej potrawy będzie mogła bezpiecznie leżeć w lodówce.

  6. Kiedy mięso odleży swoje, przystępujemy do ostatniego etapu przygotowania tego wspaniałego dania. 

  7. Kroimy na drobne kawałki 100 gramów wędzonego boczku, 100 gramów cebuli (jedna średnia cebula lub połowa dużej), 100 gramów wędzonego sera oraz kilka papryczek chilli.

    dodatki
  8. Do mięsa dodajemy boczek, całość dokładnie mieszając.

  9. Dodajemy wędzony ser i ponownie mieszamy.

    Wędzony ser możecie zamienić np. na bułgarski kaszkawał. Świetnie sprawdzi się tu również łatwo dostępny w Polsce cheddar. Ja często używam też ostrego owczego sera pecorino.

  10. Dodajemy cebulę i znowu mieszamy.

  11. Wrzucamy ostre papryczki. Ja korzystam z papryczek piri-piri. Na podane w przepisie proporcje wykorzystuje 6-8 niewielkich papryczek, które pokrojone dodaję do mięsa wraz z pestkami.

    Jeśli chcecie, aby Wasza pljeskavica była nieco łagodniejsza, możecie pozbyć się pestek, w których znajduje się najwięcej kapsaicyny.

    mięs z ostrą papryką
  12. Dodajemy łyżeczkę drobno zmielonego pieprzu. Na tym etapie można też dodać łyżeczkę zmielonego chilli.

  13. Całość bardzo dokładnie mieszamy.

  14. Mięso jest już gotowe do smażenia, należy je tylko uformować.

    W tym celu polewamy deskę wodą (dzięki czemu mięso nie będzie się przyklejać). Za pomocą rąk, które również warto uprzednio zmoczyć, formujemy kulki.

  15. Kulki kładziemy na deskę i lekko przyciskając je dłońmi formujemy kotlety. Kotlety powinny mieć grubość około 1,5 centymetra. Ich średnicę dostosujcie do tego, jaką macie patelnię i w czym będziecie je podawać.

  16. Ja tym razem podawałem je w pitach, więc mięso podzieliłem na 5 równych części, z których uformowałem pięć kotletów o średnicy około 12 centymetrów.

    uformowana pljeskavica
  17. Kotlety kładziemy na mocno rozgrzaną patelnię grillową i grillujemy na średnim ogniu przez około 3-4 minuty z każdej strony.

    pljeskavica na patelni
  18. Nasza pljeskavica jest już gotowa.

    Według mnie najlepiej smakuje w picie lub bułkach do hamburgerów z tego przepisu. Możecie też podać ją na talerzu z dodatkiem np. frytek i warzyw. 

    pljeskavica
  19. Dodatki warzywne, z którymi najczęściej się spotykałem to pomidor, cebula, ogórek czy kapusta pekińska. Wybierzcie te, które lubicie najbardziej, nie przesadźcie jednak z ich ilością, bo mają być jedynie dodatkiem.

    Do tego dania świetnie pasuje sos ajvar, który jest dostępny w polskich marketach (za jakiś czas chciałbym również opublikować przepis, dla tych, którzy chcieliby zrobić go w domu).

    pljeskavica na talerzu
  20. Ja najbardziej lubię pljeskavicę z pomidorem, który łagodzi nieco jej ostry smak oraz z czerwoną cebulą i węgierską pastą paprykową Eros pista (więcej o niej możecie przeczytać w artykule co kupić na Węgrzech).

    Smacznego!

    pljeskavica w picie

Komentarze

Komentarzy