Pizza z tuńczykiem i cebulą

pizza z tuńczykiem i cebulą przepisTuńczyk to bardzo ceniona i popularna we Włoszech ryba. Można użyć go do przygotowania wielu wspaniałych potraw, wśród nich bez wątpienia znajduje się pizza. Dziś zapraszamy Was do zapoznania się z naszym przepisem na pizzę con tonno e cipolla, czyli pizzę z tuńczykiem i cebulą.

Ten przepis jest częścią serii kuchnie świata. Zachęcamy Cię od odwiedzenia działu kuchnia włoska, gdzie razem z nami możesz odkrywać smaki Italii. Znajdziesz tam przepisy między innymi na panzerotti i ostry sos z papryczek chilli. Więcej przepisów i pomysłów na pizzę możesz odkryć w dziale Pizza. Jeśli natomiast jesteś głodny podróży, koniecznie zajrzyj do działu Włochy, gdzie zamieściliśmy szereg informacji dla zwiedzających.

Pizza z tuńczykiem i cebulą

Pizza con tonno e cipolla, czyli pizza z tuńczykiem i cebulą w najlepszym wydaniu!

Czas przygotowania 10 minutes
Czas gotowania 10 minutes
Łączny czas 20 minutes
Porcje 1 pizza o średnicy 36 cm
Kalorie 660 kcal

Składniki

  • 250 gramów ciasta na pizzę
  • 125 gramów sera mozzarella (jedna kulka)
  • 1/2 średniej cebuli (około 30 gramów)
  • 50 gramów tuńczyka (z puszki)
  • 3 łyżki sosu pomidorowego (około 45 mililitrów)

Instrukcja

  1. Kulkę z połowy ciasta na pizzę z tego przepisu delikatnie rozgniatamy palcami, a następnie rozciągamy tak, aby placek miał około 34-36 centymetrów średnicy.

    Polecam nie używać wałka, ponieważ wałkowaniem pozbędziemy się z ciasta powietrza. Proces formowania pizzy jest bardziej szczegółowo przedstawiony w przepisie na ciasto.

  2. Placek polewamy passatą lub sosem pomidorowym z tego przepisu.

    Używamy około 3 łyżek stołowych sosu, czyli 45 mililitrów.

  3. Brzegi smarujemy niewielką ilością oliwy. Pizzę wkładamy do rozgrzanego na maksymalną temperaturę piekarnika z włączonym grzaniem góra-dół oraz termoobiegiem na około 4 minuty.

    Więcej informacji o tym, jak piec pizzę w piekarniku elektrycznym znajdziecie w tym artykule.

  4. Po czterech minutach w piekarniku wyciągamy pizzę, na którą układamy osuszoną wcześniej i porwaną mozzarellę.

  5. Dodajemy połówkę pokrojonej w półplasterki cebuli.

  6. I główny składnik naszej pizzy - tuńczyka.

    pizza con tonno e cipolla
  7. Pizzę wkładamy podnownie do piekarnika, na około 4-5 minut, aż mozzarella zacznie bąbelkować.

  8. Pizza z tuńczykiem i cebulą jest gotowa! Smacznego!

    pizza z tuńczykiem

Komentarze

Komentarzy