Pizza prosciutto e funghi (z szynką i pieczarkami)

pizza z szynką i pieczarkami przepis Pizza prosciutto e funghi, czyli pizza z szynką i pieczarkami jest bardzo zbliżona do popularnej pizzy capricciosy. Podobnie jak w capricciosie, do jej przygotowania używa się sosu pomidorowego, mozzarelli, gotowanej szynki (prosciutto cotto) oraz grzybów (np. pieczarek), w jej składzie nie ma jednak karczochów.

Ten przepis jest częścią serii kuchnie świata. Zachęcamy Cię od odwiedzenia działu kuchnia włoska, gdzie razem z nami możesz odkrywać smaki Italii. Znajdziesz tam przepisy między innymi na panuozzo czy spaghetti carbonara. Więcej przepisów i pomysłów na pizzę możesz odkryć w dziale Pizza. Jeśli natomiast jesteś głodny podróży, koniecznie zajrzyj do działu Włochy, gdzie zamieściliśmy szereg informacji dla zwiedzających.

Pizza z szynką i pieczarkami (prosciutto e funghi)

Klasyczna, prosta i niezwykle smaczna.

Czas przygotowania 10 minutes
Czas gotowania 10 minutes
Łączny czas 20 minutes
Porcje 1 pizza o średnicy 36 cm

Składniki

  • 250 gramów ciasta na pizzę
  • 3 łyżki sosu pomidorowego (około 45 mililitrów)
  • 125 gramów sera mozzarella (jedna kulka)
  • 40 gramów prosciutto cotto lub innej gotowanej szynki pokrojonej w cienkie plastry
  • 2 średnie pieczarki pokrojone w cienkie plastry

Instrukcja

  1. Mozzarellę odsączamy z serwatki, osuszamy ręcznikiem papierowym i rozrywamy na mniejsze kawałki.

    Pieczarki myjemy, osuszamy i kroimy w drobne plasterki.

  2. Jedną kulkę z ciasta na pizzę z tego przepisu formujemy tak, aby placek miał około 34-36 centymetrów średnicy.

    Polecam nie używać wałka, ponieważ wałkowaniem pozbędziemy się z ciasta powietrza. Proces formowania pizzy jest szczegółowo przedstawiony w przepisie na ciasto. 

  3. Uformowany placek polewamy sosem pomidorowym do pizzy z tego przepisu.

    Używamy około 3 łyżek stołowych sosu, czyli mniej więcej 45 mililitrów

  4. Brzegi delikatnie smarujemy niewielką ilością oliwy. Pizzę wkładamy do rozgrzanego na maksymalną temperaturę piekarnika z włączonym grzaniem góra-dół oraz termoobiegiem na około 4 minuty.

    Więcej o tym, jak piec pizzę w piekarniku elektrycznym przeczytać możecie w tym artykule.

  5. Po czterech minutach wyciągamy pizzę, na którą układamy porwaną wcześniej mozzarellę.

    Na moim zdjęciu oba sery to mozzarella, nie miałem całej kulki świeżej, więc uzupełniłem ją tartą.

  6. Dodajemy pokrojoną w cienkie plastry prosciutto cotto lub inną delikatną gotowaną szynkę.

  7. Rozrzucamy pieczarki.

    pizza prosciutto e funghi
  8. Wkładamy do piekarnika i czekamy, aż mozzarella zacznie "bąbelkować". Powinno to zająć około 5 minut.

  9. Wyciągamy pizzę z piekarnika i cieszymy się niesamowitym smakiem przyrządzonej przez nas potrawy. Smacznego!

    pizza z szynką i pieczarkami

 

Komentarze

Komentarzy