Pizza z szynką parmeńską i rukolą (prosciutto crudo e rucola)

pizza z szynką parmeńską i rukolą przepisPizza z szynką parmeńską i rukolą łączy w sobie niezwykły smak pizzy oraz jednej z najdelikatniejszych i najlepszych włoskich wędlin – prosciutto crudo di Parma. Włoskie wędliny to jeden z produktów, który polecamy kupić we Włoszech. Dopełnieniem smaku wędliny jest w tej pizzy niewielka ilość rukoli, parmezan oraz pomidory koktajlowe. Kompozycja ta sprawia, że jest to jedna z naszych ulubionych włoskich pizzy. Jak ją przygotować? Zapraszamy do przepisu!

Ten przepis jest częścią serii kuchnie świata. Zachęcamy Cię od odwiedzenia działu kuchnia włoska, gdzie razem z nami możesz odkrywać smaki Italii. Znajdziesz tam przepisy między innymi na oryginalne spaghetti carbonara. Więcej przepisów i pomysłów na pizzę możesz odkryć w dziale Pizza. Jeśli natomiast jesteś głodny podróży, koniecznie zajrzyj do działu Włochy, gdzie zamieściliśmy szereg informacji dla zwiedzających.

Pizza z szynką parmeńską i rukolą (prosciutto crudo e rucola)

Szynka parmeńska to jedna z najlepszych włoskich wędlin. Dlaczego więc nie przygotować z nią pizzy?

Czas przygotowania 10 minutes
Czas gotowania 10 minutes
Łączny czas 20 minutes
Porcje 1 pizza o średnicy 36 cm
Kalorie 850 kcal

Składniki

  • 250 gramów ciasta na pizzę
  • 3 łyżki sosu pomidorowego (około 45 mililitrów)
  • 60 gramów sera mozzarella
  • 20 gramów szynki parmeńskiej
  • garść liści rukoli
  • szczypta parmezanu

Instrukcja

  1. Rukolę myjemy i osuszamy.

    Trzemy odrobinę parmezanu przy użyciu grubych oczek tarki.

  2. Jedną kulkę z ciasta na pizzę z tego przepisu formujemy tak, aby placek miał około 34-36 centymetrów średnicy.

    Polecam nie używać wałka, ponieważ wałkowaniem pozbędziemy się z ciasta powietrza. Proces formowania pizzy jest szczegółowo przedstawiony w przepisie na ciasto. 

  3. Brzegi delikatnie smarujemy niewielką ilością oliwy. Pizzę wkładamy do rozgrzanego na maksymalną temperaturę piekarnika z włączonym grzaniem góra-dół oraz termoobiegiem na około 3-4 minuty.

    Więcej o tym, jak piec pizzę w piekarniku elektrycznym przeczytać możecie tutaj.

  4. Po czterech minutach wyciągamy pizzę, na którą układamy porwaną wcześniej mozzarellę.

  5. Wkładamy do piekarnika na około 4 minuty (aż mozzarella zacznie "bąbelkować").

  6. Wyciągamy pizzę z piekarnika i układamy na niej szynkę parmeńską.

    Możemy użyć również innej, dobrej jakości włoskiej podsuszanej surowej szynki prosciutto crudo.

    pizza z szynką parmeńską
  7. Dodajemy rukolę.

    pizza z rukolą
  8. Dodajemy odrobinę startego na grubych oczkach tarki parmezanu.

    pizza crudo rukola
  9. Dodajemy pokrojone w połówki pomidory koktajlowe.

    Pizza jest gotowa! Smacznego!

Komentarze

Komentarzy