Pizza Margherita

pizza margherita przepisPizza Margherita to najpopularniejszy wariant pizzy w stylu neapolitańskim. To pizza, która teoretycznie jest bardzo prosta w wykonaniu, ale potrafi obnażyć wszelkie braki umiejętności osoby, która ją przygotowuje. Jeśli chcecie sprawdzić jakość pizzerii, to właśnie zamówienie Margherity jest na to jednym z najlepszych sposobów. Niestety, w większości polskich pizzerii, kucharze maskują brak umiejętności poprzez użycie większej ilości składników.

Pizza Margherita została wymyślona w 1889 roku, przez kucharza Rafaela Esposito. Przygotowana została dla odwiedzającej miasto królowej Margherity, od której imienia wzięła swoją nazwę. Pizza ta reprezentuje barwy narodowe Włoch, a używane w niej dodatki to sos pomidorowy, ser mozzarella oraz świeża bazylia. Z dzisiejszego przepisu dowiesz się jak przygotować Margheritę lepszą niż w większości pizzerii!

Ten artykuł jest częścią serii kuchnie świata, więcej przepisów z Włoch znajdziesz w zakładce kuchnia włoska. Jeśli natomiast chciałbyś odwiedzić Półwysep Apeniński to zajrzyj do tej zakładki, gdzie zamieściliśmy szereg ciekawostek oraz informacji o zwiedzaniu.

Pizza Margherita

Przepis na najpopularniejszą pizzę w stylu neapolitańskim - Margheritę

Czas przygotowania 10 minutes
Czas gotowania 10 minutes
Łączny czas 20 minutes
Porcje 1 pizza o średnicy 36 cm
Kalorie 500 kcal

Składniki

  • 250 gramów ciasta na pizzę
  • 4 łyżki sosu pomidorowego
  • 125 gramów świeżego sera mozzarella (jedna kulka)
  • 15 gramów tartego parmezanu
  • kilka listków bazylii

Instrukcja

  1. Mozzarellę wyjmujemy z opakowania, odsączamy z serwatki, osuszamy papierowym ręcznikiem i rozrywamy na drobne części.

    Przygotowujemy kilka listków świeżej bazylii.

  2. Kulkę z połowy ciasta na pizzę z tego przepisu delikatnie rozgniatamy za pomocą palców, a następnie rozciągamy tak, aby placek miał około 34-36 centymetrów średnicy.

    Radzimy nie używać wałka, ponieważ wałkowaniem pozbędziemy się z ciasta powietrza. Proces formowania pizzy jest bardziej szczegółowo przedstawiony w przepisie na ciasto.

  3. Uformowany placek polewamy sosem pomidorowym z tego przepisu. W przypadku Margherity, ilość sosu powinna być nieco większa, niż w większości innych rodzajów pizzy, używamy więc około 4 łyżek stołowych sosu (około 60 mililitrów).

  4. Brzegi delikatnie smarujemy niewielką ilością oliwy. Pizzę wkładamy do rozgrzanego na maksymalną temperaturę piekarnika z włączonym grzaniem góra-dół oraz termoobiegiem na około 4 minuty.

    Więcej o tym, jak piec pizzę w piekarniku elektrycznym przeczytać możecie tutaj.

    pizza z sosem
  5. Wyciągamy pizzę, którą posypujemy tartym parmezanem.

  6. Układamy porwaną wcześniej mozzarellę.

  7. Dodajemy kilka listków bazylii oraz polewamy pizzę niewielką ilością oliwy z oliwek (około łyżeczki).

    Wkładamy do piekarnika i czekamy, aż mozzarella zacznie "bąbelkować". Powinno to zająć około 5 minut.

    Margherita przed pieczeniem
  8. Po kilku minutach oczekiwania nasza pizza jest już gotowa. Smacznego!

    pizza Margherita

Komentarze

Komentarzy