Pizza kapary i anchois

pizza kapary i anchois przepisTekst TEKST Tekst

Ten przepis jest częścią serii kuchnie świata. Zachęcamy Cię od odwiedzenia działu kuchnia włoska, gdzie razem z nami możesz odkrywać smaki Italii. Znajdziesz tam między innymi przepis na panzerotti z szynką i mozarellą czy spaghetti carbonara. Więcej przepisów i pomysłów na pizzę znajdziesz w dziale Pizza. Jeśli natomiast jesteś głodny podróży, koniecznie zajrzyj do działu Włochy, gdzie zamieściliśmy szereg informacji dla zwiedzających.

Pizza Kapary i Anchois

Prosta i dobra pizza z kaparami i anchois.

Czas przygotowania 10 minutes
Czas gotowania 10 minutes
Łączny czas 20 minutes
Porcje 1 pizza o średnicy 36 cm
Kalorie 550 kcal

Składniki

  • 250 gramów ciasta na pizzę
  • 3 łyżki sosu pomidorowego (około 45 mililitrów)
  • 125 gramów świeżego sera mozzarella (jedna kulka)
  • 30 gramów filetów anchois (6 sztuk)
  • 10 gramów kaparów

Instrukcja

  1. Mozzarellę wyjmujemy z opakowania, odsączamy z serwatki, osuszamy papierowym ręcznikiem i rozrywamy na drobne części.

  2. Kulkę z połowy ciasta na pizzę z tego przepisu delikatnie rozgniatamy za pomocą palców, a następnie rozciągamy tak, aby placek miał około 34-36 centymetrów średnicy.

    Radzimy nie używać wałka, ponieważ wałkowaniem pozbędziemy się z ciasta powietrza. Proces formowania pizzy jest bardziej szczegółowo przedstawiony w przepisie na ciasto.

  3. Uformowany placek polewamy sosem pomidorowym z tego przepisu.

  4. Brzegi delikatnie smarujemy niewielką ilością oliwy. Pizzę wkładamy do rozgrzanego na maksymalną temperaturę piekarnika z włączonym grzaniem góra-dół oraz termoobiegiem na około 4 minuty.

    Więcej o tym, jak piec pizzę w piekarniku elektrycznym możecie przeczytać tutaj.

  5. Wyciągamy pizzę z piekarnika i układamy na niej porwaną wcześniej mozzarellę.

  6. Układamy na pizzy kapary.

    pizza z kaparami
  7. Układamy na pizzy filety anchois.

  8. Wkładamy do piekarnika i czekamy, aż mozzarella zacznie "bąbelkować". Powinno to zająć około 5 minut.

  9. Nasza pizza jest już gotowa. Smacznego!

 

Komentarze

Komentarzy