Pizza Diavolo

pizza diavolo przepisPizza Diavolo to obowiązkowa pozycja dla wszystkich miłośników pikantnych smaków. Połączenie słonych anchois (ansjovis) oraz pikantnego salami, sera i papryczek chilli jest po prostu genialne i zdecydowanie warto wypróbować je w swojej kuchni. Zapraszamy do naszego przepisu!

Ten przepis jest częścią serii kuchnie świata. Zachęcamy Cię od odwiedzenia działu kuchnia włoska, gdzie razem z nami możesz odkrywać smaki Italii. Znajdziesz tam przepisy między innymi na panzerotti z szynką i mozarellą czy spaghetti carbonara. Więcej przepisów i pomysłów na pizzę możesz odkryć w dziale Pizza. Jeśli natomiast jesteś głodny podróży, koniecznie zajrzyj do działu Włochy, gdzie zamieściliśmy szereg informacji dla zwiedzających.

Pizza Diavolo

Diabelnie ostra pizza z papryczkami chilli, anchois i pikantnym salami.

Czas przygotowania 10 minutes
Czas gotowania 10 minutes
Łączny czas 20 minutes
Porcje 1 pizza o średnicy 36 cm
Kalorie 850 kcal

Składniki

  • 250 gramów ciasta na pizzę
  • 3 łyżki sosu pomiodorwego (około 45 mililitrów)
  • 125 gramów pikantnego sera pecorino
  • 20 gramów papryczek chilli (piri piri lub innych)
  • 10 gramów czarnych oliwek
  • 20 gramów salami spianata (lub innego ostrego salami)
  • 20 gramów filetów anchois (4 sztuki)

Instrukcja

  1. Pecorino kroimy w kostkę, tak aby było nam go później łatwiej rozrzucić.

    Oliwki odsączamy. Możemy również pokroić je na mniejsze kawałki.

    Ostre papryczki kroimy na mniejsze kawałki (razem z pestkami)

  2. Jedną kulkę ciasta na pizzę formujemy tak, aby placek miał około 36 centymetrów średnicy.

    Nie używamy wałka, ponieważ wałkowaniem pozbędziemy się z ciasta powietrza. Proces formowania pizzy jest szczegółowo przedstawiony w przepisie na ciasto. 

  3. Uformowany placek polewamy sosem pomidorowym z tego przepisu.

    Używamy około 3 łyżek stołowych sosu, czyli mniej więcej 45 mililitrów

  4. Brzegi delikatnie smarujemy niewielką ilością oliwy. Pizzę wkładamy do rozgrzanego na maksymalną temperaturę piekarnika z włączonym grzaniem góra-dół oraz termoobiegiem na około 4 minuty.

    Poradnik pieczenia pizzy w piekarniku elektrycznym znajdziecie możecie w tym artykule.

  5. Po czterech minutach wyciągamy pizzę, na którą rozrzucamy pokrojony wcześniej w kostkę ser pecorino.

    pizza z serem pecorino
  6. Rozrzucamy pokrojone na mniejsze kawałki* papryczki chilli.

    * - jedną papryczkę kroimy, w zależności od rozmiaru, na 3-4 kawałki. Zachowujemy przy tym pestki, na których znajduje się dużo kapsaicyny będącej źródłem ostrości.

  7. Dodajemy czarne oliwki.

  8. Układamy pikantne salami.

  9. I ostatni składnik - anchois.

    pizza z anszua i oliwkami
  10. Wkładamy do piekarnika i czekamy, aż ser pecorino rozpuści się zacznie "bąbelkować". Powinno to zająć około 5 minut.

    Smacznego!

    pizza diavolo

Komentarze

Komentarzy