Pizza Carbonara

pizza carbonara przepisPizza Carbonara to bardzo lubiana i popularna pizza bianca, czyli pizza biała. W tego rodzaju pizzy nie używa się sosu pomidorowego. Do przygotowania pizzy carbonara używamy dokładnie tych samych składników, co do przygotowania spaghetti carbonara: boczku, jajek, czarnego pieprzu oraz sera pecorino lub parmezanu.

Do przygotowania carbonary, czy to pizzy czy spaghetti, najlepiej użyć guanciale, czyli peklowanego mięsa z wieprzowych policzków. W Polsce ten produkt jest raczej trudny do zdobycia, można zastąpić go bardziej dostępną pancettą lub innym dobrej jakości boczkiem. Z dostaniem pozostałych składników nie powinniście mieć problemów. Pizza ta jest bardzo prosta w przygotowaniu, a zarazem bardzo smaczna. Zapraszamy więc do zapoznania się z naszym przepisem!

Ten artykuł jest częścią serii kuchnie świata, więcej przepisów z Włoch znajdziesz w zakładce kuchnia włoska. Jeśli natomiast chciałbyś odwiedzić Półwysep Apeniński to zajrzyj do tej zakładki, gdzie zamieściliśmy szereg ciekawostek oraz informacji o zwiedzaniu.

Pizza Carbonara

Przepis na jedną z najpopularniejszych pizzy bianco, czyli bez użycia sosu pomidorowego.

Czas przygotowania 10 minutes
Czas gotowania 10 minutes
Łączny czas 20 minutes
Porcje 1 pizza o średnicy 36 cm
Kalorie 650 kcal

Składniki

  • 250 gramów ciasta na pizzę
  • 50 gramów guanciale, pancetty lub innego wysokiej jakości boczku
  • 30 gramów pecorino lub parmezanu
  • 125 gramów mozzarelli (jedna kulka)
  • 2 średnie jajka
  • szczypta czarnego pieprzu

Instrukcja

  1. Boczek kroimy w paski o kwadratowym przekroju 3 x 3 mm. 

    Mozzarellę wyjmujemy z opakowania, odsączamy z serwatki oraz osuszamy papierowym ręcznikiem i rozrywamy na drobne części.

  2. Kulkę z połowy ciasta na pizzę z tego przepisu delikatnie rozgniatamy za pomocą palców, a następnie rozciągamy tak, aby placek miał około 34-36 centymetrów średnicy.

    Radzimy nie używać wałka, ponieważ wałkowaniem pozbędziemy się z ciasta powietrza. Proces formowania pizzy jest bardziej szczegółowo przedstawiony w przepisie na ciasto.

  3. Na cieście równomiernie rozkładamy boczek.

  4. Brzegi pizzy smarujemy niewielką ilością oliwy z oliwek. Pizzę wkładamy do rozgrzanego na maksymalną temperaturę piekarnika z włączonym grzaniem góra-dół oraz termoobiegiem na około 4 minuty.

  5. Między boczkiem układamy porwaną wcześniej mozzarellę.

  6. Wbijamy na pizzę dwa wcześniej umyte jajka.

    pizza z jajkami
  7. Posypujemy około 30 gramami tartego pecorino lub parmezanu.

    Posypujemy czarnym pieprzem.

  8. Wkładamy do piekarnika na około 5 minut, aż mozzarella zacznie bąbelkować. 

  9. Nasza pizza jest gotowa! Białka powinny się ściąć, a żółtko powinno pozostać płynne.

    Smacznego!

Komentarze

Komentarzy