Pizza Capricciosa z pieczarkami i karczochami

pizza capricciosa przepisPizza Capricciosa to jedna z najbardziej znanych i lubianych rodzajów pizzy. Pizza ta zyskała wielu zwolenników również w Polsce – jej podstawowymi składnikami są sos pomidorowy, mozzarella, gotowana szynka, pieczarki, karczochy i czarne oliwki. Dziś zapraszamy was do zapoznania się z przepisem na prawdopodobnie najpopularniejszą na świecie pizzę z pieczarkami, która przygotowana w domu będzie smakować lepiej niż z większości pizzerii.

Ten artykuł jest częścią serii kuchnie świata, więcej przepisów z Włoch znajdziesz w zakładce kuchnia włoska. Jeśli jesteś miłośnikiem pizzy, to koniecznie odwiedź dział Pizza. Kolejnym miejscem, które według nas warto odwiedzić jest Półwysep Apeniński, którego zwiedzanie opisaliśmy w tej zakładce.

Pizza Capricciosa

Przepis na pizzę z pieczarkami i karczochami

Czas przygotowania 10 minutes
Czas gotowania 10 minutes
Łączny czas 20 minutes
Porcje 1 pizza o średnicy 36 cm
Kalorie 600 kcal

Składniki

  • 250 gramów ciasta na pizzę
  • 3 łyżki sosu pomidorowego lub passaty
  • 125 gramów świeżego sera mozzarella (jedna kulka)
  • 30 gramów szynki gotowanej pokrojonej w cienkie plasterki
  • 4 kawałki marynowanego karczocha ze słoika
  • 2 średnie pieczarki (lub 3-4 małe)
  • 4 czarne oliwki

Instrukcja

  1. Pieczarki myjemy, osuszamy i kroimy w drobne plasterki.

    Karczochy wyciągamy ze słoiczka i odsączamy. W miarę potrzeby możemy pociąć je na mniejsze kawałki.

    Oliwki według uznania kroimy na połówki lub plasterki.

    Mozzarellę odsączamy z serwatki, rozrywamy na mniejsze kawałki i osuszamy ręcznikiem papierowym.

  2. Kulkę z połowy ciasta na pizzę z tego przepisu delikatnie rozgniatamy palcami, a następnie rozciągamy tak, aby placek miał około 34-36 centymetrów średnicy.

    Polecam nie używać wałka, ponieważ wałkowaniem pozbędziemy się z ciasta powietrza. Proces formowania pizzy jest bardziej szczegółowo przedstawiony w przepisie na ciasto.

  3. Uformowany placek polewamy sosem pomidorowym z tego przepisu lub dobrą passatą pomidorową.

    Powinniśmy użyć około 3 łyżek stołowych sosu, czyli około 45 mililitrów

  4. Brzegi delikatnie smarujemy niewielką ilością oliwy. Pizzę wkładamy do rozgrzanego na maksymalną temperaturę piekarnika z włączonym grzaniem góra-dół oraz termoobiegiem na około 4 minuty.

    Więcej o tym, jak piec pizzę w piekarniku elektrycznym przeczytać możecie tutaj.

  5. Wyciągamy pizzę, na którą układamy porwaną wcześniej mozzarellę.

  6. Na serze układamy 30 gramów pokrojonej w cienkie plastry delikatnej gotowanej szynki np. prosciutto cotto.

    pizza z szynką przed upieczeniem
  7. Dodajemy pokrojone wcześniej pieczarki oraz karczochy.

    Na tym etapie możemy dodać też kilka czarnych oliwek, których u mnie na zdjęciu nie ma (osoba, dla której robiłem tę pizzę nie przepada za oliwkami).

    pizza z szynką i pieczarkami przed upieczeniem
  8. Wkładamy do piekarnika i czekamy, aż mozzarella zacznie "bąbelkować". Powinno to zająć około 5 minut.

  9. Po wyciągnięciu z piekarnika nasza capricciosa jest gotowa! Smacznego!

    pizza capricciosa

Komentarze

Komentarzy