Pizza 4 sery (quattro formaggi)

pizza 4 sery przepisPizza quattro formaggi, czyli po prostu cztery sery, należy do jednych z najpopularniejszych na świecie. Znajdziemy wiele różnych odmian, z zastosowaniem różnych serów. Jakich serów użyć do przygotowania takiej pizzy? Najpopularniejszy wariant zakłada mozzarellę, parmezan, gorgonzolę oraz ricottę i właśnie ten wam polecamy.

Jakie sery w pizzy quattro formaggi?

  • mozzarella,
  • parmezan lub inny twardy ser, w wersji włoskiej może to być Gran Padano, w wersji międzynarodowej czeski Gran Moravia lub litewski Džiugas (sprawdź artykuł Co kupić na Litwie?),
  • Gorgonzola lub inny ser pleśniowy, taki jak Camembert, Brie, Danish Blue czy polski Lazur Błękitny
  • ricotta.

Ten przepis jest częścią serii kuchnie świata. Zachęcamy Cię od odwiedzenia działu kuchnia włoska, gdzie razem z nami możesz odkrywać smaki Italii. Znajdziesz tam przepisy między innymi na Tiramisu czy spaghetti carbonara. Więcej przepisów i pomysłów na pizzę możesz odkryć w dziale Pizza. Jeśli natomiast jesteś głodny podróży, koniecznie zajrzyj do działu Włochy, gdzie zamieściliśmy szereg informacji dla zwiedzających.

Pizza Quattro formaggi (4 sery)

Pizza, której głównym składnikiem jest ser, a właściwie to cztery sery!

Czas przygotowania 10 minutes
Czas gotowania 10 minutes
Łączny czas 20 minutes
Porcje 1 pizze o średnicy 36 cm
Kalorie 800 kcal

Składniki

  • 250 gramów ciasta na pizzę
  • 125 gramów świeżej mozzarelli (jedna kulka)
  • 70 gramów ricotty
  • 70 gramów gorgonzoli
  • 50 gramów parmezanu

Instrukcja

  1. Mozzarellę odsączamy z serwatki, osuszamy i rwiemy na drobne kawałki.

    Gorgonzolę kroimy w kwadratowe kawałki o boku około 1 cm.

    Parmezan trzemy na małych oczkach tarki.

  2. Brzegi smarujemy oliwą z oliwek. 

    Pizzę wkładamy do rozgrzanego na maksymalną temperaturę piekarnika z włączonym grzaniem góra-dół oraz termoobiegiem na około 4 minuty.

    Więcej o pieczeniu pizzy w domu przeczytasz w tym artykule.

  3. Na gorącym placku za pomocą łyżki nakładamy ricottę.

    Jeśli chcemy, aby smaki nam się bardziej mieszały, możemy ją bardziej rozsmarować. Jeśli chcemy, aby jedne kawałki miały bardziej wyraźny smak ricotty, układamy jej nieco większe fragmenty.

  4. Rozkładamy porwaną wcześniej mozzarellę.

  5. Dodajemy pokrojoną w kostkę gorgonzolę.

  6. Całość posypujemy parmezanem i wkładamy do piekarnika na kilka minut, tak aby mozzarella zaczęła bąbelkować.

    quattro fromaggi przed upieczeniem
  7. Po około 5 minutach nasza pizza powinna być gotowa. Smacznego!

    pizza cztery sery

Komentarze

Komentarzy