Pizza 4 mięsa (quattro carni)

pizza cztery mięsa przepisMięso to jeden z najpopularniejszych dodatków na pizzy. We Włoszech stosowany zazwyczaj z umiarem i w niewielkich ilościach, w porównaniu do wielu pizzy w wariantach międzynarodowych. Włosi od ilości, w tym przypadku, zdecydowanie bardziej cenią jakość, nic dziwnego, bo włoskie wędliny uznawane są za jedne z najlepszych na świecie. Jest to zresztą jeden z produktów, które według nas warto kupić we Włoszech. Jest jednak taka pizza, w której nie hamują się przed połączeniem kilku rodzajów wędlin – mowa o pizzy quattro carni, czyli cztery mięsa. Pizza ta to znakomite połączenie delikatnej, gotowanej szynki prosciutto cotto, tłustego boczku oraz dwóch rodzajów salami, które pochodzi właśnie z Włoch. Zapraszamy do zapoznania się z naszym przepisem!

Ten przepis jest częścią serii kuchnie świata. Zachęcamy Cię od odwiedzenia działu kuchnia włoska, gdzie razem z nami możesz odkrywać smaki Italii. Znajdziesz tam przepisy między innymi na wspaniały deser – Tiramisu. Więcej przepisów i pomysłów na pizzę możesz odkryć w dziale Pizza. Jeśli natomiast jesteś głodny podróży, koniecznie zajrzyj do działu Włochy, gdzie zamieściliśmy szereg informacji dla zwiedzających.

Pizza Quattro carni (4 mięsa)

Przepis na pizzę, w której przenika się wspaniały smak czterech rodzajów mięsa.

Czas przygotowania 10 minutes
Czas gotowania 10 minutes
Łączny czas 20 minutes
Porcje 1 pizza o średnicy 36 cm
Kalorie 950 kcal

Składniki

  • 250 gramów ciasta na pizzę
  • 3 łyżki sosu pomidorowego lub passaty (ok. 45 mililitrów)
  • 125 gramów sera mozzarella (jedna kulka)
  • 15 gramów prosciutto cotto lub innej gotowanej szynki
  • 7 gramów salami pikantnego (salame spianata)
  • 7 gramów salami
  • 10 gramów pancetty lub innego boczku

Instrukcja

  1. Mozzarellę odsączamy z serwatki, suszymy za pomocą papierowego ręcznika oraz rozrywamy na mniejsze kawałki.

    Przygotowujemy pokrojone w cienkie plastry mięsa.

  2. Kulkę z połowy ciasta na pizzę z tego przepisu delikatnie rozgniatamy palcami, a następnie rozciągamy tak, aby placek miał około 34-36 centymetrów średnicy.

    Polecam nie używać wałka, ponieważ wałkowaniem pozbędziemy się z ciasta powietrza. Proces formowania pizzy jest bardziej szczegółowo przedstawiony w przepisie na ciasto.

  3. Uformowany placek polewamy sosem pomidorowym z tego przepisu lub dobrą passatą pomidorową.

    Powinniśmy użyć około 3 łyżek stołowych sosu, czyli około 45 mililitrów

  4. Brzegi delikatnie smarujemy niewielką ilością oliwy. Pizzę wkładamy do rozgrzanego na maksymalną temperaturę piekarnika z włączonym grzaniem góra-dół oraz termoobiegiem na około 3-4 minuty.

    Więcej o samym pieczeniu możecie przeczytać we wpisie jak piec pizzę w piekarniku elektrycznym.

  5. Po czterech minutach wyciągamy pizzę, na którą układamy porwaną wcześniej mozzarellę.

  6. Układamy najdelikatniejsze z naszych mięs - prosciutto cotto. Zamiast niego można użyć innej gotowanej szynki.

  7. Dokładamy pancettę lub inny dobrej jakości boczek.

  8. Układamy salame spianata, czyli pikantne włoskie salami.

    pizza 4 carni
  9. Dokładamy wędzone salami.

    4 mięsa
  10. Wkładamy do piekarnika i czekamy, aż mozzarella zacznie "bąbelkować". Powinno to zająć około 5 minut.

  11. Po kilku minutach nasza pizza jest gotowa!

    Z racji na dobór składników, po wyjęciu warto odczekać 2-3 minuty przed krojeniem, aby jej konsystencja stała się bardziej zwarta.

    Smacznego!

    pizza 4 mięsa

Komentarze

Komentarzy