Lasagne bolognese

lasagne bolognese przepisLasagne bolognese to jedno z najczęściej kojarzonych z Włochami dań. Zapiekany makaron z sosem bolońskim, beszamelem i parmezanem jest genialny w swojej prostocie. Pieczona lasagne (Lasagne al forno) z pewnością przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom mięsa i nie tylko. Mimo iż robi się ją dość długo (głównie za sprawą wolno gotowanego sosu), nie jest to danie bardzo angażujące i świetnie sprawdzi się, kiedy chcemy przygotować posiłek dla większej grupy ludzi, np. kiedy odwiedzą nas goście.

Ten artykuł jest częścią serii kuchnie świata, więcej przepisów z Włoch znajdziesz w zakładce kuchnia włoska, gdzie znajdziesz również przepisy na panuozzo czy tiramisu. Jeśli natomiast chciałbyś odwiedzić Półwysep Apeniński to zajrzyj do tej zakładki, gdzie zamieściliśmy szereg ciekawostek oraz informacji o zwiedzaniu.

Reklama
lasagne bolognese przepis
Drukuj

Lasagne bolognese

Lasagne bolognese, czyli lasagne po bolońsku to jedna z najlepszych i najpopularniejszych wersji tego dania.

Czas przygotowania 30 minutes
Czas gotowania 2 hours 30 minutes
Łączny czas 3 hours
Porcje 6 osób
Kalorie 2200 kcal

Składniki

  • 650 gramów sosu bolońskiego
  • 250 gramów makaronu lasagne
  • 500 mililitrów mleka
  • 50 gramów masła
  • 50 gramów mąki
  • 125 gramów parmezanu
  • 125 gramów świeżej mozzarelli
  • pół łyżeczki gałki muszkatołowej

Instrukcja

  1. Do przygotowania lasagne bolognese będziemy potrzebować sosu bolońskiego z tego przepisu.

    Do przygotowania lasagne będzie potrzebna dokładnie taka ilość sosu, jak w przepisie.

    sos bolognese
  2. Oprócz sosu bolognese, drugim nieodłącznym elementem lasagne bolognese jest sos beszamel, do którego przygotowania będziemy potrzebować masła, mąki, mleka oraz parmezanu.

  3. W garnku rozpuszczamy 50 gramów masła.

  4. Dodajemy do niego 50 gramów zwykłej mąki pszennej i intensywnie mieszamy.

  5. Wlewamy 500 mililitrów mleka i wsypujemy 50 gramów startego parmezanu.

    beszamel z parmezanem
  6. Mieszamy i dodajemy szczyptę gałki muszkatołowej. Oczywiście najlepiej będzie ją zetrzeć, możemy ją jednak zastąpić połową łyżeczki takiej w proszku.

    beszamel
  7. Pozostawiamy na niewielkim ogniu na 4-6 minut, aż sos zacznie gęstnieć. Co jakiś czas intensywnie mieszamy.

  8. Na blaszce lub naczyniu żaroodpornym rozsmarowujemy niewielką ilość sosu bolońskiego.

  9. Kładziemy na niego makaron.

    makaron do lasagne
  10. Na makaronie znowu rozsmarowujemy sos boloński.

  11. Dodajemy beszamel.

  12. Rozsmarowujemy.

  13. Posypujemy parmezanem i układamy następną warstwę makaronu z którą postępujemy analogicznie.

    lasagne z parmezanem
  14. Przed przystąpieniem do układania, warto rozplanować sobie ile będziemy mieli warstw makaronu tak, aby podzielić składniki (sos boloński, beszamel, parmezan) równo pomiędzy warstwy. Według mnie optymalna liczba warstw makaronu to 4. 

  15. W oryginalnym przepisie na lasagne alla bolognese nie powinno używać się mozzarelli, a jedynie parmezan lub grana padano.

    Według mnie wersja z mozzarellą jest jednak lepsza. Dlatego w tym momencie przestaję trzymać się oryginalnego przepisu i na najwyższej warstwie rozkładam porwaną na małe kawałki kulkę (125 gramów) świeżej mozzarelli.

  16. Jeśli używamy naczynia żaroodpornego przykrywamy je. Jeśli tak jak ja korzystacie z blaszki, należy owinąć ją folią aluminiową i włożyć na 40 minut do rozgrzanego na 200 stopni piekarnika (grzanie góra-dół).

  17. Po 40 minutach odkrywamy naczynie lub zdejmujemy folię i pieczemy jeszcze przez około 5 minut, aż ser nieco się przypiecze.

    lasagne alla bolognese
  18. Po wyciągnięciu z piekarnika nasze danie jest gotowe. Czeka już tylko, aby pokroić je na kawałki i podać!

    lasagne bolognese

Komentarze

Komentarzy